17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

9 спасени живота в „Хил клиник“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Операционна сесия от 9 пациенти с рак на простатна жлеза проведе екипът на „Хил клиник“ – София. Пациентите са във възрастовата група 64-78 години, от различни области на страната. Част от тях са с придружаващи заболявания – артериална хипертония, диабет, а един – с преживян исхемичен мозъчен инсулт.
Хирургичните интервенции по отстраняване простатните карциноми продължиха едва около час всяка благодарение на умението на хирурга и сработения му екип.

Използваната техника – лапароскопска радикална простатектомия е с по-лека оперативна травма, значително по-слаба постоперативна болка, по-бързо възстановяване, по-ранно захранване и раздвижване, по-малко постоперативни усложнения, по-кратък болничен престой.

Многократното увеличение на оперативното поле дава възможност за фина и прецизна хирургична работа. Беше приложена новата ендоскопска система Mindray HyPixel, която дава отличен образ с резолюция 3840×2160 и реални цветове, с което помага на оператора да отличи тъкани, лимфни възли, кръвоносни съдове и нерви. Буквално три дни след операцията мъжете са изписани и без катетър, чувстват се отлично и бързо се връщат към обичайната си активност. 
Ръководител на операционния екип в „Хил клиник“,  провел голямата сесия през август, е проф. д-р Уве Щолценбург – световноизвестен уролог и шеф на урологията в Лайпцигската университетска болница, асистират му проф. Янев, д-р Георгиев, м.с. Стайкова. Българските пациенти, които са преминали оперативно лечение на рак на простатата в столичната „Хил клиник“,  наброяват вече няколкостотин.

Основната особеност на лапароскопската хирургия, която се ползва в клиниката, е, че хирургичната намеса се извършва почти без разрези. Не се отваря коремната стена, а се правят само миниатюрни дупчици. Работи се със специална оптична техника – лапароскоп с прикрепена към него видеотехнология.
Посредством 4-5 неголеми канала през коремната стена, всеки с размер 5-10 мм в диаметър, се достига до органа. Предимствата на лапароскопския метод пред традиционната отворена хирургия са категорични, а методът е наречен „безкръвен“,  защото по време на операцията се губи много по-малко кръв, което означава, че няма кръвозагуба и нужда от кръвопреливане

Проверка по рама

Основен недостатък обаче е по-високата цена, дължаща се на скъпите консумативи и по-сложната интервенция, но когато става въпрос за човешки живот, пациентите и техните близки намират начин да я покрият.
„Симптомите, които могат да насочат нашите пациенти, са затруднения в уринирането, но често пъти тези симптоми могат да бъдат изява и на други заболявания. Именно затова не трябва да се подценяват опасността за злокачествено заболяване на простната жлеза, а ежегодно да посещават уролог след 50-ата си годишнина.

В много от случаите ракът на простатата в началото протича безсимптомно, а проявите му се откриват случайно при рутинен преглед или от резултатите на PSA туморния маркер – съветва проф. Щолценбург. – Ако злокачественият процес се открие навреме, ограничен е в органа, в капсулата на простатата и се приложи адекватно лечение, то мъжът има огромен шанс да бъде изклекуван напълно.

Нещо повече – операцията няма да се отрази нито на неговия сексуален живот, нито на континенцията му (способността да контролира пикочния си мехур и да не се изпуска), защото извършвам нервосъхраняваща интервенция. Това се цени много от пациентите ми. 
При хора с напреднал рак може да се наложи и допълнителна терапия, но преобладаващото количество, повече от 90% от оперираните от мен мъже, могат да се считат за здрави след приключването на манипулацията. Лапароскопията е отстранила напълно злокачествения тумор.“ 

Освен при рак на простатата лапароскопската хирургия намира приложение и при бъбречни тумори, рак на пикочния мехур и уретер, кисти. Открити в ранен етап, те могат да се лекуват много успешно.

Магазин за Акумулатори

За консултация с уролог в „Хил клиник“ и запазване на час:  www.hillclinic.cоm, 02 439 3131 
През август и септември пълен пакет „Здраве на простатната жлеза“ е намален на 40 лв, а прегледите на пациенти с рак са безплатни.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ