България

Патриотизмът на Красимир Каракачанов: 95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг.

Сменят членовете на Управителния съвет на „Терем“. Освободен е и директорът на „Почивно дело“, но той не може да бъде открит вече месец. С постовете си се разделят и шефът на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, както и някои от служителите, които не вършели работата си. За всички тези рокади съобщи служебният военен министър Георги Панайотов на брифинг в четвъртък, предаде Нова.

„Ръководството на „Терем“ се е ползвало от социални облаги. Извършвани са командировки в чужбина с неясна цел, без резултати. Служебни автомобили са се използвали за лични цели“. Така Панайотов обобщи резултатите от проверката в държавната компания, специализирана в ремонти и поддръжка на военна техника.

Министърът подчерта, че „Терем“ за последно е била на печалба през 2017 г.


„Понастоящем имат способност за ремонт само на стара съветска техника. Техният холдинг, за да поддържа останалите си предприятия, е дал заем на стойност 42 млн. лв. с ДДС, които никога няма да бъдат върнати. Не е направено нищо за модернизирането на групата и усвояването на нови мощности. Дружествата работят на загуба, а Съветът на директорите няма бизнеспрограма. След септември няма да имат договори и служителите няма да получават заплати“, коментира още Панайотов.

„Състоянието по изграждането на инфраструктурата за F-16: основното, което ми направи впечатление на мен и моя екип – не е проведен международен конкурс с участници, които имат опит с изграждането на такава инфраструктура. Изборът на строителите в Граф Игнатиево и Безмер е правен без никакъв критерии. Не намерихме никакви документи, които да показват на каква база са избрани“, съобщи Панайотов.

„Намерихме докладни записки, които съдържат текст: „Ние се срещнахме с еди-коя си фирма и решихме да ви предложим да сключите договор с нея“… Без причини и аргументи. Не можахме да разберем защо стойностите на проектите са точно такива“, твърди министърът, предаде Нова.

Проверка по рама

Той обясни, че 44 договора са сключени без супервайзер за координация на проектите.

Според план-графика за изпълнение на договорите за „Граф Игнатиево“ трябва да се извършват строителни работи. Това обаче се случвало само по три от контрактите, а останалите били на идеен проект, каза още Панайотов.

По думите му „някой е решил, че разходите по „Граф Игнатиево“ ще бъдат поети от НАТО, без да са провеждани преговори“.

„Извършваме действия по намирането на 53 млн. лв. за изграждане на авиобаза „Граф Игнатиево“. Кашата ще доведе до забавяне на дейностите с 6 до 8 месеца“, заяви още министърът.

Той заяви още, че обезлесяването на декар в „Граф Игнатиево“ е струвало 2500 лв., а в „Чешнегирово“ – 220 лв.

Панайотов съобщи още, че военното ведомство разполага с над 1000 имота с отпаднала необходимост. Няма визия за стопанисването и управлението им. Годишните разходи за тях били 23 млн. лв.

Магазин за Акумулатори

Военният министър даде информация и за други нарушения. Извършено било авансово разплащане за обществени поръчки по всички договори на Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“.

95% от обществените поръчки са възложени без провеждане на търг. Те са на обща стойност 160 млн. лв. и само 680 000 лв. са заделени за фирми, избрани с конкурс.

Заради установените нередности са приети нови правила за управление на цикъла за обществените поръчки. Въведено е задължително условие, при директно възлагане, да се прави предварително проучване на възможни изпълнители. Прогнозната стойност пък задължително да се определя длъжностно лице със съответните компетенции.

 


Патриотизмът на Красимир Каракачанов:

95% от всички обществени поръчки в Министерството на отбраната са били възложени без провеждане на търг.
Тяхната обща стойност е 160 милиона лева.

Хора като Каракачанов не бива никога вече дори да помирисват власт.

Имаме шанса да ги отстраним завинаги от българската политика след по-малко от три дни.

Властта не за продажба, нито е за кражба.

Мария Спирова

 

Вижте още:

Ексшефовете на АПИ отиват на прокурор, подписали договори за 4 пъти над наличния бюджет

Кое е вярното, г-н Лъжа: По времето на ГЕРБ са построени 500 млн. км или под 400 км. магистрали

ДОКАЗАНО! Над 9 милиарда лева са източени чрез схеми на бившите управляващи.

 

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort