13.8 C
София
събота, април 20, 2024

Вальо Златев „изгоря” ! САЩ му блокира парите, заради новия списък „Магнитски”

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Държавният департамент на САЩ е подготвил втори списък по закона „Магнитски“ срещу български политически лица, научи вестник „Галерия“ от два независими източника – единият от Президентството, а другият от Американското посолство. Това е била и една от темите на разговора между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и българският президент Румен Радев неотдавна.

Възможно е новите санкции да не засегнат хора от високите етажи на властта или политически лидери, а по-скоро лица от бизнеса.
Според единия информатор на вестник „Галерия“ първи в списъка е Валентин Златев. До 2019 година 55-годишния олигарх от родното градче на Тодор Живков Правец беше представител на руския петролен гигант „Лукойл“ за България и без смятан за бизнес острието на Москва у нас.

Медийни информации свързват Златев с различни звена на руските служби, но последното е недоказуемо. При всички положения състудентът на Вагит Алекперов от Московския държавен институт за международни отношения продължава да има силни позиции в Русия. Други, които са били набелязани от Щатите, са хора, отговорни за прокарването и строежа на територията на България на „Турски поток“. Сред тях са висши чиновници от енергийните държавни компании, както и служители на структурите за сигурност, които са допуснали навлизането у нас на този проект, който служи на Русия за овладяването на Европейския пазар на горива.

Списъкът е голям и ще се развива. Това което чух е, че имената ги очакваме скоро, но със сигурност няма да е преди изборите. Тоест след 12-ти и 13-ти юли“, заяви и експертът по национална сигурност Николай Радулов, който е сред водещите фигури на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.

Първият списък по „Магнитски“ удари по трима души – двама от които са знакови за българския бизнес и политика – Делян Пеевски и Васил Божков. В него бяха включени 64 фирми, в които санкционираните имат участие. Впоследствие българското правителство разшири списъка с имената на още 21 души, сред които попаднаха дори семейство Найденови- бащата и двамата синове. Те са собственици на компанията „Ефбет“.
Именно Найденови първи дадоха сигнали срещу Васил Божков за подкуп и рекет и заплахи за убийство. Самия Божков в момента е с 18 обвинения и се укрива от българското правителство в Дубай.

Проверка по рама

Наблюдатели смятат, че ако вторият списък на държавния департамент на САЩ по закона „Магнитски“ стане факт, това ще има разрушително влияние върху Държавна агенция Национална сигурност – ДАНС. Възможно е дори да се стигне до нейното закриване или поне кардинално реформиране. Според Николай Радулов най-малкото, което ще се случи след изборите, е да се направи щателна проверка на работата на ДАНС през последните години.

„Интересно е да се види какви дела и по какви въпроси са работили те по руска линия и за руските шпиони. Може да се окаже, че там няма нито ред за „Турски поток“, който направихме в полза на Путин. Нямаме нужда от такава ДАНС, защото това значи, че тя или е безкрайно некомпетентна, или работи за чужди интереси, които са свързани с Русия и Путин“, заяви Радулов по-рано този месец.

Автор: Григор Коларов

Вижте още: 

СУПЕР СКАНДАЛ: Върховен прокурор заснет в мръснишко видео с жената на лобист в Темида

900 000 пенсионери няма да вземат и стотинка увеличение на парите след 1 юли. ОБЕЩАНО от ГЕРБ

Магазин за Акумулатори

Натали Т. бясна на ББ и „Мис Бикини”: Оная селянка си живее живота в Дубай, аз ставам в 4 ч. за работа

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ