18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Абсурд в Новините Днес: Летище „Пловдив“ пред фалит, министри изгониха Ryanair и Wizz Air (РАЗСЛЕДВАНЕ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Летище „Пловдив“ е изправено пред финансов колапс. Липсата на познания и дългосрочна стратегия за развитие на държавното дружество доведе до отдръпването на значими инвеститори в лицето на Ryanair и Wizz Air, съобщи пред Новините Днес служител на аеропорта.
През летния сезон 2023 година двете авиокомпании спират полетите до Дортмунд, Германия и Дъблин, Ирландия. Смачкването на дружеството започва от лятото на 2021 г., когато Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) разбира, че Wizz Air започва да извършва редовни полети от и до летище „Пловдив“.

Успешното водене и приключване на преговорите с унгарския авиопревозвач остава скрито от МТС, като информация за постигнатия положителен резултат става достояние на принципала посредством прессъобщение по медиите от човека, който реално е привлякъл тази огромна компания.
Разбирайки, че оттук нататък следва сериозно развитие на държавното дружество, МТС предприема спешни мерки, като се опитва буквално да изгони западния инвеститор.

Цялата разруха започва по времето на служебния Георги Тодоров и редовния министър от ПП Николай Събев – Ники Еконта, категоричен е източникът на Новините Днес.
Спас Шуманов успя да привлече Ryanair и Wizz Air и за „благодарност“ бе отстранен

Въпреки многократните доклади от тогавашния директор Спас Шуманов за нуждата от инвестиции, с които да се обезпечи обслужването на предстоящия растеж, реакция от властта не следва.

Проверка по рама

Напротив – за „награда“, че е успял ва привлече двете авиокомпании, Спас Шуманов е отстранен от дружеството. Понеже от МТС се опитват да злепоставят експерта, подставени лица започват да изпращат сигнали до различни контролни органи, но назначените проверките приключват без да се установят никакви нарушения.
Тогава министерството прибягва до помощ на Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА), която е на подчинение на министъра. Използвайки тази „бухалка“ целенасочено, МТС успява да издейства съставянето на над 10 административни акта, за тяхно съжаление всичките незаконосъобразни.

Проблемът е огромен, защото за пореден път овластени лица вместо да помогнат, буквално спират развитието на дружеството. Важно е да се отбележи, че конкурси за Съвет на директорите на тази компания от 2021 г. постоянно се обявяват и след това се прекратяват поради неясни причини.

Нашият източник успя да се запознае с концепциите за развитие на дружеството на някои от участниците. За изненада отново срещаме нещо наистина притеснително – оказва се, че е имало заявен интерес и от EASYJET и незнайно защо тази авиокомпания е възпрепятствана да извършва полети от Летище Пловдив.
Натъкваме се на странна ситуация, свързана и с проблемната собственост на така наречения Перон. Започната е определена стратегия, която явно дава резултат, но незнайно защо по време на  съдебно дело срещу решение на Съвета на директорите в съвместното дружество на втора инстанция е сменен адвокатът, при положение, че същият  е спечелил на първа инстанция.

Явно закононарушенията и интересите в тази държавна компания са огромни. В интернет попаднахме на интервю с предишен директор г-н Андрея Андреев, който споменава определени лица, виновни за състоянието на дружеството, но работа на прокуратурата е да се занимае с виновниците.

Магазин за Акумулатори

От информацията, посочена във финансовите отчети в Търговския регистър може ясно да се забележи подобряването на резултатите и добрата ликвидност през 2020 г., като през 2021 г. е очевадно рязкото влошаване въпреки повишаването на трафика. Според сигнала до Новините Днес дружеството в момента е в изключително тежко финансово състояние и за пореден месец не се изплащат заплатите изцяло.
Материалът Абсурд в Новините Днес: Летище „Пловдив“ пред фалит, министри изгониха Ryanair и Wizz Air (РАЗСЛЕДВАНЕ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ