15 C
София
сряда, април 17, 2024

АД в Narod.bg: До мол „Парадайс” никнат 500 апартамента в 21 сгради върху 50 дка (СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Типично по български раят е на една ръка разстояние от ада – край софийския мол „Парадайс” (рай, б.ред.) скоро ще изникне бетонно чудовище – комплекс от 21 сгради с 500 апартамента, разположени върху 50 декара площ!

Прелюбопитна е реакцията на медиите, гравитиращи около зелените НПО-та, които първи пищят срещу всяко намерение за строеж в София. Сега остриетата на „еколозите” не само че не протестират, ами дори правят дивна реклама на инвеститора в бъдещия комплекс The Green District – колко щял да бъде зелен, построен от екоматериали и с огромни подземни паркинги.

Това хубаво, въпросът е собствениците на тези нови 500 апартамента как ще стигнат с автомобилите си до тези прекрасни подземни паркинги? Ще прелетят през квартала, ще се телепортират или ще се навървят на огромни тапи в региона на мол „Парадайс“, които и сега е непосилен за движение? Ами ако имат повече от 1 автомобил, какъвто е масовият случай? Тези 1000, да речем, МПС-та ще превърнат района в истинска пътна джунгла и това е безспорната истина…

Фактите дотук са следните: когато след три години бъде завършен, The Green District ще е превзел 50 дка в „Кръстова вада”, ще има 21 жилищни сгради с близо 500 апартамента, обособени в четири затворени комплекса и шест самостоятелни сгради с обща РЗП 60 – 70 хил. кв.м. Всичко това на десетина минути пеша от мола.

И време за реклама – сградите „ще са ниско строителство в сходен архитектурен стил, с изцяло нова инфраструктура, еднотипно асфалтирани улици с отводняване, павирани тротоари с озеленяване, улично осветление и зелени площи“.

Проверка по рама
Борислав Точевски

Проектът е на холдинга „Булкапитал груп” – инвеститор и строител на най-големите затворени комплекси, чието дружество за жилищно строителство в София е „Домекс инвест”. Според „Капитал“ съсобственик във фирмата е Борислав Точевски.

Комплексът ще е на десетина минути пеша от мол „Парадайс“

Главен изпълнител е строителната фирма от холдинга – „Домекс кънстракшън“, която работи с подизпълнители, с повечето от които партнира от 15 години. До края на годината трябва да бъдат завършени и всички улици. Те са 6-метрови, с тротоари по 1.5-2 м, в които през четири метра има засадени дървета. Равносметката е, че инвеститорът ще изгради общо около 8 хил. кв.м улици и 4 хил. кв.м тротоари.

Както вече писахме, това няма да е последното застрояване до мол „Парадайс”, тъй като в района са планирани два свързани 50-метрови небостъргача за хотел, проектирани от мъжа на бившия външен министър Екатерина Захариева – арх. Ангел Захариев.

Те ще са с около 20 м по-високи от търговския център и ще бъдат издигнати на терен между булевардите „Хенрих Ибсен“, „Тодор Каблешков“ и ул. „Емилиян Станев“, като почти цялата площ от 3.3 дка ще бъде застроена. Проектът е пред издаване на нова виза за проектиране, а инвеститор е хазартният бос Сава Чоролеев.

В следващите години бетонът буквално ще залее София, като от ужаса няма да се спасят и „най-баровските” квартали като „Лозенец”, например.

Магазин за Акумулатори

Главният архитект на столицата Здравко Здравков, който между другото няма никаква връзка със София, защото е роден и израснал в Плевен, е издал виза за проектиране на няколко много високи сгради в парцела на бившия завод „Витоша“ на бул. „Черни връх“ №47 между кв. „Лозенец“ и кв. „Хладилника“.

Визата на плевенчанина вече е публикувана на страницата на Направление „Архитектура и градоустройство“. Тя предвижда в парцела, който е с големина около 31 дка, да се проектират 4 нови сгради, които ще са с кота корниз 50 метра. Една от тях ще е изцяло жилищна, а останалите ще са със смесено предназначение.

Друга много висока сграда ще поникне на кръстовището на бул. „Тодор Александров“ и ул. „Опълченска“ в район „Възраждане“, непосредствено до един от входовете на метростанция „Опълченска“.

Бъдещата сграда вече разполага и със сайт, чрез който имотите в нея се продават. От сайта става ясно, че тя ще е висока близо 70 метра, като ще има 22 етажа.

Разгънатата й застроена площ ще е близо 34 дка, от които 11,1 дка ще са апартаменти, а 8,2 дка ще са за офиси. Отделно в сградата ще има магазини и ресторант. Предвидените паркоместа са 183.

Комплексът ще е на десетина минути пеша от мол „Парадайз“

Очаквайте продължение по темата в Narod.bg

Материалът АД в Narod.bg: До мол „Парадайс” никнат 500 апартамента в 21 сгради върху 50 дка (СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ