19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

АДФИ разкри: 40% от обществените поръчки са далавера – 2,3 млрд. лева потънаха

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Обществените поръчки остават благодатен терен за нарушения и злоупотреби с публичните ресурси. Този извод се налага от отчета за работата на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2022 г., разгледан на заседанието на служебното правителство в сряда.
Данните от ревизиите, извършени от АДФИ през миналата година, са плашещи – 40% от процедурите и договорите за възлагане на дейности у нас имат някакви дефекти. Установени са общо 1395 нарушения на нормативната база, уреждаща бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност. Пороците са с различна тежест – от технически пропуски и грешки през залагане на съмнителни изисквания в тръжната документация до откровени измами

Държавните ревизори са инспектирали 1008 обществени поръчки, при които са разходвани средства на обща стойност 7 069 041 023 лв. Нарушения са разкрити при 403 от тях – на обща стойност  3 068 680 311 лв., се посочва в отчета на АДФИ. Съставени са 1026 акта за установяване на административни нарушения, а за по-тежките дефекти са издадени 553 наказателни постановления.
Най-много финансови инспекции са били извършени в общините – 66%, следвани от други получатели на  средства от държавния бюджет (15 %). На трето място са ревизиите във фирми с държавно и с общинско участие.

Инспекторите от АДФИ са разкрили нецелево изразходване на над 2.33 млрд. лева. Благодарение на проверките повече от 1.56 млрд. лева вече са възстановени.  
Материалът АДФИ разкри: 40% от обществените поръчки са далавера – 2,3 млрд. лева потънаха е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Проверка по рама

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ