14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

Аферистите от „ХелпКарма“ се измъкват без присъди за „усвоените” милиони левове за болни деца

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Софийската градска прокуратура е на път да прекрати наказателното производство срещу босовете на благотворителната фондация „ХелпКарма“ Константин Кръстев и Ралица Енева след проточило се над 3 години безплодно разследване, научи „Уикенд“ от свой източник от държавното обвинение.

Според информатора наблюдаващия прокурор умишлено държи разследването „на трупчета“ и не внася обвинителен акт в съда, тъй като не можело да се открият убедителни доказателства за финансови злoyпoтpeби и нeпpaвoмepнo oтĸлoнявaнe нa cpeдcтвa, cъбpaни в paмĸитe нa дapитeлcĸи ĸaмпaнии, opгaнизиpaни oт „ХелпКарма“.

Проверка на Narod.bg показа, че мошениците дори в момента събират пари с 10 кампании, но не е ясно каква част от събраните суми ще отида по предназначение.

Очаква се до два месеца прокуратурата окончателно да се откаже да предаде на съд шефът на „Хелп карма“ Константин Кръстев, след като преди това той поиска от съда да определи на прокуратурата мерки за ускоряване на производството. Босът на скандалната благотворителна фондация има това право, тъй като разследването срещу него и фондацията му се проточи рекордно дълго време – повече от 3 години.

От държавното обвинение не дават официална информация как се движи разследването срещу „Хелп Карма“, но според запознати от прокуратурата са получили още преди месец чаканата повече от година и половина счетоводно-банкова експертиза. От нея не можело да се направи извод, че Константин Кръстев и дясната му ръка Ралица Енева са харчели за свои нужди милионите левове, събрани от дарители.

Проверка по рама

Аферата „Хелп карма“ избухна през декември 2021 г., когато в пopeдицa oт пpeдaвaния журналистката от Би Ти Ви Mapия Цънцapoвa paзĸaзa зa дeйнocттa нa фoндaциятa и нaчинa, пo ĸoйтo ce yпpaвлявaт милиoни, cъбpaни oт дapeния. Зa двeтe гoдини, пpeз ĸoитo cъщecтвyвa, плaтфopмaтa нaбиpa 21 милиoнa лeвa.

Дo xopaтa в нyждa oбaчe cтигaт oĸoлo 13 милиoнa, а останалите над 7,5 милиона лева, събрани от дарения за различни каузи, не са отишли по предназначение. Вместо това, си ги разпределят хората от „фондацията”.

Разследването на Мария Цънцарова установи, че от „Хелп Карма“ са прибирали нерегламентирано и между 8 и 12% от стойността на даренията, както и че Константин Кръстев е раздавал огромни заплати, бонуси и дори финансови заеми на свои служители с пари, предназначени за различни дарителски кампании. Интересен детайл е, че босът на „Хелп Карма“ Константин Кръстев е първи братовчед на основателят на криптобанката без лиценз NEXO Коста Кънчев.

В последните дни на отминалата 2023 г. прокуратурата прекрати наказателното производство срещу босовете на NEXO, които бяха обвиняеми за пране на пари и финансови злоупотреби, извършвани със средства на вложителите в криптопортфейла им.

Съмненията, че аферистите от „Хелп Карма“ ще се измъкнат безнаказано за гнусните далавери се появиха още преди 2 години, когато стана известно, че срещу управителят на благотворителната фондация не са предявени обвинения за извършване на документални измами, които лесно можеха да бъдат доказани при преглед на множеството неистински документи за фиктивно платени суми за лечения на пациенти в САЩ и в Европа. Такъв например е случая с болно от левкемия момче, чието лечението е било платено изцяло от здравната каса. Но в сайта на фондацията е записано, че са платени 26 500 евро. След това детето е пратено в Германия, отново за сметка на НЗОК, но в сайта е отразено, че са платени 25 000 евро.

Срещу „Хелп Карма“ липсва и разследване и повдигане на обвинения за неплащане на осигуровки. За да си спестят разходите, от менте фондацията са декларирали, че плащат по 50 000 лева месечно на техническия директор Славчо Славчев, който обаче реално прибирал 6000 лева заплата, а останалите пари разпределял между останалите служители от IT отдела на „Хелп Карма“. „Експертът“ Славчо е получил и заем от над 70 000 лева от фондацията, уж за да си купи апартамент.

Магазин за Акумулатори

Черната каса за милиони в „Хелп Карма“ е оперирала основно с пари, събирани от наивни дарители. Според данни от разследването, за периода 2019-2020 г., менте благотворителите са прибрали 2,5 млн. лв. за заплати и бонуси. От събраните общо от „Хелп Карма“ 21,2 млн. лв. за дарения, едва 13,7 млн. лв. са отишли по предназначение.

За сметка на лесно доказуемите престъпления, следствения отдел на Софийска градска прокуратура повдигна през декември 2021 г. обвинение за длъжностно присвояване срещу управителя и председател на управителния съвет на „Хелп Карма“ Константин Кръстев. Обвинението обаче може и да не издържи в съда, ако изобщо бъде внесено.

„По обвинението за длъжностно присвояване от дарения Константин Кръстев ще бъде оневинен поради две причини. Първо няма закон за дарителството и второ – Кръстев пледира, че не е отклонил пари, тъй като те са в сметките на „Хелп Карма“, които са запорирани.

Още преди да му бъдат предявени обвинения, той е върнал сумата от 300 000 лева, която през 2019 г. е постъпила по негова сметка от „Хелп Карма“. Адвокатите му пледират, че става въпрос за техническа грешка и че след като парите са възстановени преди образуването на наказателно производство, значи не е налице престъпление“, твърди запознат с безплодното разследване по гнусната афера с отклонени пари от дарения за болни деца.

Данъчната проверка, която е извършена от НАП на Константин Кръстев и Ралица Енева по искане на прокуратурата, също не е установила фрапиращи нередности, твърдят запознати с разследването. Ревизията на финансовите потоци в „Хелп Карма“ също не установила извършени престъпления.  От фондацията настояват, че са уведомили на сайта си всички дарители, че прибират комисионна от даренията им, за да се издържат. Нямало закон, който да ограничава удържането на такси и комисионни при правене на дарения, настояват скъпоплатените адвокати на фондацията.

„Прокуратурата все още не е прекратила делото „Хелп Карма“ само заради очаквания бурен обществен и медиен отзвук, иначе разследването отдавна е приключило. Изчаква се удобен момент, когато от държавното обвинение да оповестят, че няма да дават на съд шефовете на фондацията“, признава източник на „Уикенд“ от прокуратурата.

При положение, че дело срещу „Хелп Карма“ не бъде образувано, то запорираните от съда над 8 милиона лева на благотворителната фондация ще трябва да бъдат отблокирани. Не е известно как ще бъдат изразходвани парите, които са били събирани за конкретни благотворителни кампании. Очакванията са обаче милионите да си останат в „Хелп Карма“ и впоследствие да бъдат усвоени от оневинения от прокуратурата управител на фондацията Константин Кръстев.

Материалът Аферистите от „ХелпКарма“ се измъкват без присъди за „усвоените” милиони левове за болни деца е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ