15 C
София
сряда, април 17, 2024

Академичен кошмар в Narod.bg: „Професор” Кох-Кожухарова близка с ДС агента Димитър Веселинов

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Преподавателката в УНСС от катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ със спорна биография Даниела Кох-Кожухарова, за която Narod.bg разкри, че незаконно е получила професорска степен покрай близостта си до ректора и че има свидетелства да е взела 1500 лева за даден изпит на неявили се студенти, се оказа свързана с проф. Димитър Веселинов от СУ.

Същият, чието пълно име е Димитър Веселинов Димитров и в Комисията по досиетата може да бъде открит като агент Иван, известен с практики в Департамента за усъвършенстване на учители към СУ, към които интерес би трябвало да прояви държавното обвинение.

Проф. Димитър Веселинов е агент Иван в управление VI-II-I на Държавна сигурност

Според Комисията по досиетата той е бил агент Иван в управление VI-II-I на Държавна сигурност.

Проф. Веселинов беше доведен в УНСС като гост-професор по френски език именно от Кох-Кожухарова, благодарение на съгласието си да ѝ стане рецензент за професурата.

Гост-професор означава, че не получава хонорар, а цяла заплата за нищожна седмична заетост, включително има право да участва в катедрените съвети, а оттам да влияе на мнението на колегите и да си подбира бъдещи „клиенти” за докторантури и журиране: Стефка Кожухарова („доцент”, справка: НАЦИД), Антония Пенчева („доцент”, справка: НАЦИД), Дилян Гатев, Лиляна Тодорова-Лулчева, Михал Павлов – всички те, настоящи и един бивш кадър на катедра „Чужди езици” в УНСС https://flc.nbu.bg/bg/doktoranti

https://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/universitet_t/proceduri_za_nauchni_stepeni_i_akademichni_dl_zhnosti/proceduri_po_pridobivane_na_nauchni_stepeni/pridobivane_na_obrazovatelna_i_nauchna_stepen_doktor/arhiv/mihal_valeriev_pavlov_fakultet_po_klasicheski_i_novi_filologii

В журитата за доцент (на Ст. Кожухарова и на Пенчева) и за доктор (на всички останали) неизменно присъстват и Кох-Кожухарова, и Веселинов. Кох-Кожухарова липсва само в журито на Павлов, уреден да бъде преместен от УНСС в СУ от Веселинов и Кох-Кожухарова, както се твърди, без да е издържал изпит за асистент, само с препоръка от преподавател.

Изумителното е, че и двамата журират на най-различни езици – испански, руски, английски, немски… без да ги владеят на професионално, че някои от тях и на елементарно ниво.

Димитър Веселинов и Кох-Кожухарова на кръчма с приятели

Тандемът Кох-Кожухарова – Веселинов роди поредица от „академични чудеса”. Кох-Кожухарова имаше за цел в даден момент да го уреди като постоянен професор, но бившият зам.-ректор (до 2020 г.) проф. Миланка Славова му прекрати договора, без да му даде възможност за назначение на постоянен договор.

Същата проф. Славова отказа да назначи в катедра „МИО”, която ръководеше, сина на Кох-Кожухарова поради некадърност, както се твърди.

Наскоро обаче станало ясно, че Георги Михайлов Кожухаров, завършил МИО и с докторантура от същата катедра в УНСС, е бил „уреден” от Веселинов в оглавявания от него Департамент за усъвършенстване на учители като преподавател по методика на обучението по икономика, като не е ясно как точно води този предмет, без да има познания по педагогика и методика https://diuu.bg/about/lecturers/

Веселинов е и член на журито на Кох-Кожухарова за професор. Той и председателят на журито – Георги Генов, не владеят испански език, на който е написана монографията за конкурса на Кох-Кожухарова.

Не става ясно как точно са успели да я прочетат, за да напишат компетентни и обективни становища. Дали Кох-Кожухарова не си ги е написала сама? За капак едно от изискванията за професор е да имаш определен брой цитирания.

Оказва се, че на практика Веселинов е единственият човек, цитирал „обилно” Кох-Кожухарова, и то след 2015 г., когато заема длъжността професор.

Незнайно как обаче тези цитирания от 2019 г. са приложени като актив за професурата със задна дата. Цитирана е и от Стефка Кожухарова – доцент със също незаконосъобразно придобита титла от катедрата и приближена на Кох-Кожухарова, един вид неин оръженосец. Това цитиране също е след 2015 г.

Напоследък започнаха да я цитират и други хора от катедрата в замяна на комфорт и други облаги.

Не на последно място се твърди, че Кох-Кожухарова и Веселинов са образували нещо като октопод в списание „Чуждоезиково обучение”, където вероятно се публикува само с благословията им.

Тук е мястото МОН да отговори вярно ли е, че срещу двамата има подавани сигнали по този повод и изобщо какви други сигнали има и за какво срещу въпросния дует?!

Материалът Академичен кошмар в Narod.bg: „Професор” Кох-Кожухарова близка с ДС агента Димитър Веселинов е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ