5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Ако настинката ви продължи повече от 2 седмици може да се случва нещо ОПАСНО?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Настинката може да бъде доста неприятна. И макар обикновено да продължават от три до десет дни, в някои случаи може да изпитвате симптоми в продължение на три до четири седмици, твърдят експерти. Това рядко означава, че се случва нещо по-сериозно от обикновена простуда или вирус, но все пак има някои неща, които трябва да знаете.
1. УВЕРЕТЕ СЕ, ЧЕ НАСТИНКАТА ВИ НЕ Е ПРИЗНАК НА НЕЩО ДРУГО

Когато хората достигнат тийнейджърските си години, те вече имат представа за това какво е усещането за типична настинка. Симптомите обаче могат да бъдат объркани с други заболявания. Затова винаги е най-добре да се изследвате, за да разберете какво ви е или да посетите вашия лекар, който може да извърши тестовете вместо вас.
Главоболие при настинки и грип: защо се появява?

2. ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СИМПТОМИТЕ СИ
Ако симптомите ви прогресивно се влошават, това може да е знак, че нямате просто настинката, казват експертите. Например симптоми като продължителен задух, хрипове или болки в гърдите не се свързват с настинка. „Те могат да бъдат признак на астматичен пристъп, пневмония или, в случай на болка в гърдите, дори на сърдечен удар“, добавят те. Ако имате някой от тези признаци, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Въпреки че настинката се причинява от вируси, друга възможност е след вирусната инфекция да имате бактериална инфекция – като пневмония или синузит, тъй като организмът може да бъде преходно отслабен от настинката.

Проверка по рама

Как да предотвратим настинката?
3. ПРОДЪЛЖИТЕЛНАТА НАСТИНКА МОЖЕ ДА СЕ ДЪЛЖИ НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ВЪЗПАЛЕНИЕ

„Ако имате продължаващи симптоми на настинка, като повтаряща се кашлица или раздразнено гърло за повече от две седмици, това обикновено не се дължи на постоянна инфекция, а на последици от продължително възпаление от изчистена инфекция, по-специално постназална капка“, казват експерите. 

Постназалната капка се появява, когато тялото ви произвежда слуз в носната и синусовата кухина по време на настинка и тя се стича в задната част на гърлото, което води до гъделичкане, предизвикващо кашлица. Необходимо е време, за да може имунната ви система да отмие цялата слуз, така че може да имате трайни задръствания в продължение на няколко дни или дори седмица, след като вирусът вече не е в организма ви. Това може да се влоши през нощта, тъй като слузта може да се оттича по-лесно в хоризонтално положение.
Кои са признаците, че настинката ви е много по-сериозна, отколкото си мислите

4. ВЪЗМОЖНО Е СЪЩО ТАКА ДА НЕ СИ ДАВАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИТЕ

Магазин за Акумулатори

Симптомите ви може да не изчезнат, ако не им давате възможност да се разрешат. Придържането към нормалния ви, натоварен график, изпълнен с дълги работни часове, домакинска работа, физически упражнения или социални дейности, може да удължи симптомите ви. Уверете се, че си почивате адекватно, хидратирате се и спите достатъчно.
ПОСЕТЕТЕ ЛЕКАРЯ СИ ВЪЗМОЖНО НАЙ-СКОРО, АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ ПОДОБРЯВАТЕ

Ако лекувате настинката си правилно и симптомите ви не са се подобрили след три седмици, посетете лекар. Симптоми като хрипове със задух, продължителна висока температура, силни болки в гърлото и кашлица, която отделя значително количество слуз, могат да бъдат признак на нещо сериозно, ако се проявяват продължително време, затова е важно да потърсите лекарска помощ. Вашият лекар ще може да издаде направления за тестове за други заболявания и да проведе физически изпит, за да разбере тежестта на симптомите ви. Ако не се лекуват, симптомите ви могат да причинят допълнителни усложнения и инфекции.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ