13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Ако убиеш змия в двора – ето какво ще ви се случи според народните вярвания

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Повечето хора се страхуват от змии и дори развиват тежки фобии от тях, водещи до ужасяване дори от влечугото, което е далеч или не е живо и по никакъв  начин не ги заплашва. Подобни страхове са не само са неоправдани, но могат да доведат и до унищожаване на змии, които не са отровни, носят ползи за средата, която населяват, защитен вид са или просто допринасят за биологичното разнообразие.

Фобията от змии е неоправдана и защото в България се срещат само две отровни змии – пепелянката и усойницата, като дори тяхната отрова не е толкова силна и в такова количество, както отровата на най-опасните влечуги в световен мащаб, че да убие човек, ако своевременно бъде потърсена медицинска помощ.

Нещо повече – и усойницата, и пепелянката не са агресивни, избягват хората и могат да ухапят само в случай на самозащита, ако бъдат предизвикани. Характерни са и сухите ухапвания – змията предупреждава с ухапване, но без да пуска отрова, защото я пази за плячката си. Още се притеснявате, въпреки че разбирате доводите ни? Намерете начин да защитите двора и дома си от змии, без да ги убивате, тъй като според народното поверие и легендите убийството на змия носи нещастие. Каква беда ще те сполети, ако убиеш змия в двора си според вярванията?

10 мощни народни вярвания за привличане на пари

Грози те опасност, ако убиеш змия в двора

Въпреки че дедите ни свързвали влечугите и особено змиите с подземното царство, въпреки че предизвиквали страх у тях и въпреки че ги свързвали с коварството и греха, които змията пробудила у Адам и Ева, изкушавайки ги с ябълката, те споделяли вярването, че убийството на змия е лоша поличба. Днес хората продължават да се страхуват от змиите, но и да считат, че не следва да се убиват, тъй като ги е страх от нещастието, което, твърди се, ще те сполети, ако убиеш змия в двора. Какво казват народните поверия за появата на змия в двора и за убийството на такава?

Проверка по рама

  • Ако домът ви е в процес на строеж и около него се настани змия, не се тревожете – дедите ни вярвали, че това е знак за благополучие, успех и разбирателство в семейството, което ще живее в този дом.
  • Ако в градината ви припълзява змия, не я закачайте, тя ще донесе мир и щастие в дома.
  • Ако обаче през прага на къщата ви пълзи змия, внимавайте – сочи опасност, болест и дори смърт на близък човек.
  • Ако убиеш змия в двора според легендите и народните вярвания заплашват ви нещастие, болести, злополуки и лош късмет през целия ви живот.

Змиите и древните народи – поверия и суеверия

Ако предприемем пътешествие назад във времето, ще открием, че древните траки не възприемали змията като зло, черна сила или гост от подземното царство, напротив – считали я за божество. Сабазий бил изобразяван със змии в ръцете си – задължителен атрибут за древните траки. Древните народи считали змиите за преносител на духа на починалите им близки, вселил се във влечугото, посрещали ги с удоволствие в дворовете и домовете си и не ги убивали.

Магазин за Акумулатори

Народни вярвания: Намерените на улицата пари не винаги са добър късмет

Изображения на змии археолозите днес често откриват върху оброчни плочки, артефакти и различни предмети, които откриват от онези далечни времена.

Змията присъства и в произведения от гръко-римския пантеон, като доказателство за това е откритият фриз на божества край Пловдив.

В по-късни времена змията остава все така почитана и издигана в култ и защото отровата ѝ се използвала като лекарство. Кога и защо се превръща от символ на божествеността и чакан гост в натрапник, от когото хората се страхуват и се опитват да се предпазят, не е ясно, но, за щастие, и днес има хора, които обожават змиите и полагат грижи за тях.

Как другите народи гледат на убийството на змия според техните традиции, легенди и суеверия?

–  В Литва, Украйна и Полша змиите са на почит и се считат за закрилници на семейството. Там не посягат на змиите и не ги убиват, защото убивайки защитника, пазителя на член на домакинството, те го обричат на лош късмет, болести и мъка.

–  В Русия змията също е свещено животно, на което се преписват героични качества, сила и мощ. Там битува вярването, че убийството на змия в двора е знак за неприятности, проблеми и болести в семейството, поради което не закачат змиите и живеят в хармония с тях.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ