4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Александър Лукашенко пристигна в Пекин. Какви теми обсъдиха на преговорите лидерите на Беларус и Китай?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

След първите приветствия прозвучаха химните на двете страни, премина почетен караул. И тогава започна деловият разговор. Лукашенко потвърди подкрепата си за инициативите на Китай в областта на международната сигурност и развитие. Според беларуския лидер сега е „много трудно време, което изисква нови нестандартни подходи и отговорни политически решения“.
„Те трябва да бъдат насочени преди всичко към предотвратяване на плъзгане към глобална конфронтация, в която няма да има победители“, отбеляза президентът на Беларус, като добави, че Минск „активно излиза с предложения за мир, напълно подкрепя издигнатата инициатива за международна сигурност от Пекин“, който предвижда поддържане на авторитета и статута на ООН, координиране на усилията за премахване на заплахи. Както подчерта беларуският лидер, възгледите на двете страни по този въпрос напълно съвпадат.

„Новият статут на двустранните отношения трябва да бъде изпълнен с ново съдържание. Днес имаме добра възможност да разработим план за целия спектър от двустранни отношения и да приемем съвместно изявление“, каза в отговор Си Дзинпин. Ръководителят на Китайската народна република подчерта, че страната му е решена да „продължи съвместните усилия с Беларус за укрепване на политическото взаимно доверие и практическото сътрудничество в интерес на динамичното, здравословно и устойчиво развитие на двустранните отношения“.
Александър Лукашенко каза, че днес е невъзможно да се реши нито един проблем на планетата без Китай

По време на посещението се очаква да бъдат подписани значителен брой документи за сътрудничество между Беларус и Китай в различни области – от политиката и икономиката до спорта и туризма. Както каза по-рано първият вицепремиер на Беларус Николай Снопков, който придружава Лукашенко в пътуването, това е „цял блок от мощни документи, които ще създадат структура на отношенията за следващите 5-10 години“. Вече беше прието съвместно изявление относно основните принципи за развитие на образцови отношения на всестранно и всестранно стратегическо партньорство между Беларус и Китай в новата ера.
Според западни медии икономическото сътрудничество ще бъде ключов компонент на разговорите на Лукашенко в Китай, но ще бъде обсъден и украинският конфликт. Подобна прогноза направиха китайски политолози, които прогнозираха увеличаване на двустранната търговия.

Проверка по рама

Също в сряда Александър Лукашенко се срещна с премиера на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян. По време на разговорите беларуският лидер му благодари за подкрепата на Китай за Беларус. Както припомни Лукашенко, някога той мечтаеше за 5 милиарда търговия, но днес тази цифра достигна почти 6 милиарда и продължава да расте. Друг събеседник на Лукашенко беше Ли Джаншу, председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители. В разговор с него Лукашенко каза, че днес е невъзможно да се реши нито един проблем на планетата без Китай, а разширяването на контактите между Минск и Пекин остава един от приоритетите на Беларус във външната политика.
Лукашенко поднесе цветя на площад Тянанмън пред паметника на героите, дали живота си в революционната борба на китайския народ през 19-20 век. Беларуският президент винаги се придържа към тази традиция, когато пристига в Пекин.

Настоящото посещение в Китай, вече 13-то поред за Лукашенко като президент, ще продължи до 2 март. Програмата на беларуския лидер включва срещи не само с висши служители на КНР, но и с ръководството на водещи китайски корпорации.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ