2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Алкохолът ни състарява

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В популярно здравно-медицинско издание са публикували резултати от изследване, в рамките на което учените проверявали дали и каква връзка може да има между алкохола и биологичното стареене на тялото.
Оказало се доста трудно установяването на такава връзка, но новото изследване, основано на генетично изучаване, показва пряко въздействие и ускорено биостареене на тялото ни заради алкохола.

Алкохолът уврежда теломерите (окончанията на хромозомите), а именно те ги защитават от вредни въздействия. Дължината на теломера се приема като индикатор за биологичното стареене.
Ако теломерите станат прекалено къси, клетките губят способността си да се делят и могат да загинат. По-ранни изследвания са свързвали по-малката дължина на теломерите с някои заболявания, отговорни за стареенето, вкл. болест на Алцхаймер, рак, исхемична болест на сърцето.

Експертите проучвали данните на повече от 245 000 души от Британската биобанка със специален генетичен подход. Той се използва за първи път за изучаване влиянието на алкохола върху стареенето. За допълване на данните провели наблюдение относно ежеседмичната употреба на алкохол от участниците. В крайна сметка, открили значителна връзка между високата консумация на алкохол и по-късата дължина на теломерите.

Изводите са: употребяващите 10 чаши от по 250 мл вино на седмица губят 1-2 години от живота си, в сравнение с тези, които пият по 2 чаши същото количество на седмица. И това се вижда по дължината на техните теломери. А онези, които имат болести, асоциирани с употребата на алкохол, се оказали с още по-къси теломери и губят 3-4 години от живота си в сравнение с контролната група.
Най-лошото е, че дори малко количество алкохол уврежда теломера. Учените обясняват всичко това с повишения окислителен стрес и възпалението. А именно процесът на разтваряне на етанола произвежда окислителни съединения, увреждащи ДНК и понижаващи нивото на антиоксидантите.

Проверка по рама

Друго ново изследване показва, че дори „умерената, средна“ употреба на твърд алкохол, която се смята за безобидна от много хора, също вреди на мозъка. Изследването е проведено от екип от Пенсилванския университет по данни от 36 000 възрастни. Установило се, че алкохолът в лека и умерена степен на употреба е свързан с намаляване на общия обем на мозъка. И колкото повече пиете, толкова по-категорична е тази връзка.
Например, при 50-годишните, които всеки ден пият по 1 бира или чаша вино, измененията в мозъка съответстват на двегодишно стареене. Ако се премине на три единици алкохол на същата възраст, измененията в мозъка ще са равни на 3,5 години стареене. Учените отбелязват, че тези резултати противоречат на данните, огласени по-рано за безопасни дози алкохол. И припомнят, че има убедителни доказателства за това, че злоупотребата с алкохол предизвиква структурни изменения в мозъка, в т.ч. сериозно намаляване на сивото и бялото вещество.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ