30.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Американски експерт: F-16 няма да могат да променят съществено хода на конфликта в Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Дори 40-50 самолета, поискани от Украйна, няма да променят фундаментално хода на конфликта“, каза Дейвис.

Според него ще отнеме много време, за да се обучат украинските пилоти и техници, за да могат правилно да използват самолетите в бой и да поддържат тяхната летателна годност.

Дейвис отбеляза, че съобщенията в медиите, че обучението на украинските пилоти на F-16 ще отнеме само няколко месеца, или не са правилни, или предполагат най-елементарно обучение в управлението на самолета, а не готовност за въздушен бой. Освен това търсенето, подготовката и доставката на F-16 в Киев най-вероятно ще бъдат отложени поне до 2024 г.

Както отбеляза експертът, въпреки факта, че F-16 наистина е много по-сериозен самолет от остарелите украински МиГ-29, той все още е изтребител от 4-то поколение, който започна да работи през 1979 г. Това я прави уязвима преди всичко за руските системи за противовъздушна отбрана, които вече блокираха действията на украинската авиация по време на целия конфликт.

Проверка по рама

„Трудно е да се види как изпращането на някои изтребители F-16 в Украйна, които няма да бъдат налични до началото на третата година от военните действия, може съществено да промени изхода от конфликта или да помогне за укрепването на американските интереси в региона“, заключи Дейвис .

В петък администрацията на Байдън потвърди, че няма да се намесва на партньорите си в прехвърлянето на американски изтребители F-16 в Украйна. Освен това САЩ са готови да помогнат в обучението на пилоти.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ