24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Амнистия в Новините Днес: Вижте кого помилва президентът и кой ще остане зад решетките

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Нови трима души са вписани в регистъра на помилваните от началото на първия мандат на Румен Радев като президент. С тях получилите висшата държавна милост от началото на 2017 г. стават 25-ма. Указите и за тримата са издадени на миналия декември. От тогава няма нови помилвани.
Първият от новите трима помилвани е на 59 г. и е осъден през 2019 г. за деяния, които е извършил през 1999-2000 г., пише „Сега“. Присъдата е четена от съд в Солун. Той е признат за виновен за внос, трафик и продажба на наркотици в Гърция и е осъден на 15 г. лишаване от свобода, от които е изтърпял 5 години. „През времето от извършване на деянията до постановяване на присъдата – почти 20 години – здравословното състояние на молителят се влошава много прогресивно“, пише в мотивите на комисията, през която минават молбите за помилване. Лекарите смятат, че заболяванията на осъдения не могат да се лекуват в затворническите болници. Освен това от 2 години изтърпяването на наказанието му е прекъснато по здравословни причини. „Изтърпяването на наказанието е несъвместимо на практика с изключително тежкото здравословно състояние, представляващо опасност за живота на молителя и би било проява на нехуманно отношение“, се казва още в мотивите мъжът да бъде помилван с остатъка от наказанието си.

87-годишен осъден за опит за убийство и кражба на пистолет и боеприпаси също е помилван с остатъка от наказанието си. Наказанието по първата му присъда е 3 години затвор, а по втората – 3 месеца. Той е в напреднала възраст и неосъждан. За него комисията пише в мотивите си, че страда от заболяване, заради което на практика е обездвижен. „Поведението му в затвора е добро, а рискът от рецидив е с много ниски стойности. Излежал е повече от половината от първата присъда и поведението му е много добро“, пише още комисията.
Третият помилван през декември е 51-годишен мъж с висше образование и две деца, земеделски стопанин. Той е осъден условно на година затвор и 2 години без книжка за причиняване на смърт при катастрофа. След инцидента той е помогнал на жертвата, при това тя също е имала вина за катастрофата, се разбира от мотивите на комисията. Молителят, който вече е бил година без книжка, е помилван с остатъка от това наказание. Комисията пише за него, че той „упражнява разнообразна селскостопанска дейност, осигуряваща финансово семейството му“ и липсата на шофьорска книжка му пречи за това.

От януари 2022 г. до януари 2023 г. в президентството са постъпили 274 молби за помилване. „Като два случая в този брой са включени подадените по email 242 молби и 11 на хартиен носител, отнасящи се до две лица“, се казва в годишния отчет на комисията. Вероятно това море от молби са за Десислава Иванчева и Биляна Петрова. Те бяха осъдени окончателно за корупция през ноември м.г. и в момента изтърпяват наказанията си в затвора в Сливен. Присъдата на бившата кметица на столичния район „Младост“ е 6 години, а на бившата й заместничка Биляна Петрова – 5 години.
Още миналата година вицепрезидентът Илияна Йотова, на която Радев е делегирал правото да помилва, обясни, че молбата на Иванчева ще бъде разгледана както всички останали. Основен принцип на помилването е, че то не може да бъде ползвано за преразглеждане на присъди. Освен това обичайно се проследява дали са изчерпани съдебните механизми, какъвто е условното предсрочно освобождаване. Затова се и очаква молбите на Иванчева и Петрова да бъдат отхвърлени.

Проверка по рама

Материалът Амнистия в Новините Днес: Вижте кого помилва президентът и кой ще остане зад решетките е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ