2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Ангел Георгиев: Остеопатията лекува ефективно и нежно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

“Вярвам, че терапевтът е проводник на енергия и помага, но, за да е успешно лечението, пациентът трябва да съдейства, тъй като здравето идва от самите нас”, уверява холистичният лечител Ангел Георгиев. Ще научим повече за него и лечебната му практика в интервюто. 
Визитка

♦ Ангел Георгиев е остеопат (ученик на д-р Роман Ерохов в Източноевропейската школа по остеопатия), боуен терапевт, рейки мастер, занимава се с хипноза, Германска нова медицина, т.нар. метод „Силва”, ученик на енерготерапевта и лечител Наталия Бегачева (известна у нас като руската баба Ванга).
Последовател е на д-р Райф, д-р Макс Герсон, проф. Неумивайкин. Интересува се и практикува алтернативни методи на лечение, без по никакъв начин да отрича традиционната медицина. Споделя, че в своята работа използва всички изучени техники, като ги комбинира по свой си начин, интуитивно спрямо човека.

– Г-н Георгиев, откога се занимавате с холистично лечение?  

– Аз ще започна с това, че всичко е енергия, тя е в основата на живота и здравето ни. За да отговоря на конкретния ви въпрос, ще кажа, че дълго време живях в чужбина, докато в един момент бях диагностициран с кожно онкозаболяване. След претърпени 18 (!) операции, никой не ми даваше обяснение какво се случва с моето тяло, не си направи труда да ми обясни как трябва да се храня, никаква информация не получих. Затова след последната операция реших, че това е краят на моята сага там. Тогава реших да се прибера в България и да започна да търся методи, с които самият аз да се излекувам.
– Много смело решение.

Проверка по рама

– Така е, но в един момент, когато човек си мисли, че всичко е загубено и се примири, точно тогава идва развръзката. При мен се случи така и първо започнах да чета всякаква информация и литература за това как трябва да се храня. И научих, за което съм убеден вече, че храненето променя мисловния процес, дори енергийните центрове на човешкото тяло. Затова в началото на моята практика, или както вие казвате, холистичното лечение, съм включил много методи, защото едното води след себе си до другото.   
– Тъй като се занимавате с много лечебни алтернативни методи, а няма как да коментираме всички поотделно, ще ви попитам в какво се изразява остеопатичното лечение?

– Остеопатичното лечение, най-общо казано, това е методът за лечение с ръце. Ние с нашите ръце установяваме какво се случва в тялото: дали има напрежение или някой орган не функционира добре. Вероятно малко хора знаят, повечето въобще не са чували, но създателят на остеопатията е наблюдавал едно време как самите индианци се лекуват. Той е бил строителен инженер и по време на строежа на някакъв мост е наблюдавал как се лекуват индианците.

Години по-късно го посещава един доктор, който черпи от неговите знания. И така в един момент, на конференция (ако не се лъжа проведена между 1952 и 1959 г.) се заявява, че вече имаме нова насока в медицината и тя се казва остеопатия. Но тогава не я приемат само защото при нейното прилагане не се използват лекарства. Тук е мястото да кажа, че съм живял дълги години в чужбина, а на швейцарската граница с още 10 души създадохме кабинети по остеопатия.
– И тогава там започнахте вашето лечение така ли?

– Да, тъй като не намирах друг вариант, станах суровоядец за 2-3 месеца. Т.е., хранех се само със сурови плодове и зеленчуци. Защото, когато прочистиш цялото тяло, то започва да работи. Това вече е друг метод, този на Макс Герсон. В случая се базирах на факта, че нашият имунитет е в червата. Но пък от друга гледна точка, самата фасция е нашето информационно тяло (фасцията е система от влакнеста съединителна тъкан, която се намира точно под повърхността на кожата). 

Магазин за Акумулатори

Малко хора знаят що е то фасция, само ще допълня, че в нашия организъм тя е 10 кв. км, не метра, а километра, защото е мрежата, която държи заедно в правилното им разположение всичките ни 70 трилиона клетки. Елемент на въздействие при боуен терапията. И когато има възелче някъде по тялото, означава, че там се е насъбрала фасция.
Ще подкрепя с пример и дано да стане ясно на вас и читателите ви: при извършване на секцио например, на мястото на разреза се натрупва фасция, тъй като кожата там е травмирана. Натрупвайки се там, на това травмирано място, фасцията започва да тегли надолу, дано си го представяте. И тогава се получава например гръбначно изкривяване, раменете се навеждат напред, смъкват се органи.

Т.е., това променя структурата на тялото. И оттам-нататък възникват коксартрози, гонартрози, болки в стомаха… При всеки човек е различно и индивидуално, такова нарушение и събиране на фасцията може например да предизвика и мигрена.

и във Фейсбук/media/source/202310/1698312910_str_12_21_angel_georgiev.jpg“ title=“undefined“>
Ангел Георгиев

– Какво още трябва да научим за остеопатията и нейното приложение и ефект?

– Първо да отбележа, че се практикува черепна остеопатия, висцерална, структурна, както и миофасциални техники, методи за работа с периферни нерви и др. Ще опитам накратко да поясня кои части и органи се повлияват при различните масажни техники. Преди това, както вече споменах, остеопатията не се превръща в официална медицина в Германия, защото там са провели експерименти. В смисъл, остеопат работи с човека, наблюдават се здравословни проблеми, но не може да се види със скенер и рентген какво се случва. А на човека болките му просто изчезват. 

И пак в тази връзка, тъй като във Франция, Холандия, Германия, Швейцария има допълнително здравно осигуряване, съществуват здравни каси, с които се работи на ниво алтернативна медицина. Но да се върнем на темата. Когато говорим например, за черепната остеопатия, при която се въздейства чрез темпоромандибуларната (челюстната) става, тогава се усеща намесата в таза. Висцералната остеопатия пък е всичко онова, което касае органите в коремната кухина и гръдния кош.

Друг вариант на остеопатията касае конкретно сърдечносъдова и ендокринна система. Структурната остеопатия касае конкретно структурните промени в мускулно-скелетния апарат. За нея малко повече – тя е особено ефективна за предотвратяване на заболявания и наранявания на опорно-двигателния апарат, за възстановяване на тялото след спортни тренировки, тежки физически натоварвания, стрес и други физиологични състояния на организма, включително бременност.

Докосвайки пациента, остеопатът сканира (палпира) тялото му и открива дори минималните нарушения, понякога неизвестни на самия човек. В същото време, специалистът не само коригира промените, които са настъпили, но и разкрива първопричината за появата им и я елиминира. Често пъти фокусът на болестния процес се оказва на съвсем различно място от това, което пациентът показва и където се проявява симптомът. Затова е важно да се намери първопричината за заболяването и да се освободи цялата верига. 

– И вие сте усвоили тънкостите на тези различни видове остеопатия?

– Аз имах възможността да се уча от извора: д-р Роман Ерохов, който е неврофизиолог-хирург и д-р Игор Вороненко – ортопед-хирург. Обучавал съм се и при Наталия Бегачева, която работи и в България. Това е една от най-големите школи по остеопатия. Точно там усвоих тънкостите на техниката, както вие го казахте. Работи се много нежно с тялото.

И това е изключително важно, тъй като, ако проявим сила, самите мускули се спазмират. А когато ги погалваме, образно и буквално казано, тогава можем да достигнем до органите и да разберем в какво състояние е съответният орган. Но все пак, за да може човек да прилага тези методи, трябва постоянно да чете и да се усъвършенства, а, за да достигне до същината, трябва да познава физико-химическите процеси, които се случват в тялото.

Често след всяка манипулация има лечебна криза. А това се случва, тъй като тялото започва процеса на възстановяване. При отделните хора лечебните кризи се проявяват различно: някои хора спят по-продължително след такова лечение; други започват да плачат; трети „летят” като птичка; четвърти, как да кажа – все едно бързият влак ги е ударил. Т.е., изкарват емоциите си. 

Ето един пример от моята практика с жена в Германия, с коксартроза, на която й предстоеше смяна на ставата. В момента, в  който си положих ръката, без дори да я докосвам, тя започна да повръща. Това отмина само за 5 минути, като 24 часа след това пак е имала някакви усещания. Естествено, след като премина този процес, т.е., нейната лечебна криза, я възстановихме. Ето тук е мястото пак да изтъкна, че всичко е енергия. В тази връзка задължително ще изтъкна, че храната е много важна част от цялостния процес на лечение и, което е особено значимо – желателно е човек да се храни с биопродукти.  

Тези кризи са свързани с освобождаването на натрупаните негативни емоции, болката, страхове, травми, блокажи, негативни убеждения и програми. Позволете тези емоции да се освободят и в такъв момент от процеса е нужно да осъзнаете и да се научите да обичате и приемате себе си такива, каквито сте.

Настъпването на лечебната криза показва, че методът е започнал да работи и е възможно да се наблюдават различни емоционални или физически неразположения. Тя може да продължи от няколко часа до няколко дни или дори седмици, зависи от интензитета на процесите и това върху, което се работи. Нужно е да осъзнаете, че по този начин сте получили необходимата енергия и процесът на изцеление и пречистване се е активирал.

– С какви оплаквания най-често ви търсят хората? Идват ли и такива с емоционални, психични проблеми, депресия?

– Имал съм, разбира се, и такива пациенти. Дори ще ви дам пример с една девойка, която беше лежала в психиатрично заведение. Проблемът при нея беше в темпоромандибуларната става. Между другото, д-р Брендът Стак нагледно показва в Ю ТУБ, че шизофрения, олигофрения и други психически заболявания тръгват от  същата става. При тази девойка беше изместена самата челюст.

С три процедури обаче, успяхме да се справим с нейния проблем. Хората, които идват за помощ при мен, са с различни оплаквания – болки в гърба, във врата, спинози. Имал съм пациенти с диабет тип 2. Мога да изброя още много състояния, с които съм се заемал и до голяма степен съм се справял.

– Какви са вашите наблюдения от ефекта на остеопатичното лечение? Какво се изисква от пациента като отношение към лечебния процес?

– Бих казал, че всяко нещо е взаимосвързано. 

Ефектът е налице, ако хората, които идват, вярват в алтернативните лечебни методи. Аз имам и пациенти доктори. Основното, което се изисква от човека, е самият той да иска това лечение. Разбира се, идвали са хора, водени от свои близки, на които съм помогнал преди това. Но самият човек не иска.  На такъм човек никога не може да се помогне. Такива хора идват, но подсъзнателно не желаят и при тях не се получава. 

Аз съм в България от година и половина и моята цел и мисия е да помагам на хора, които желаят да се лекуват по този начин.

– Да ви помоля за още малко конкретика относно ефекта от остеопатичния масаж при проблеми с двигателния апарат?

– Когато става дума за коксартроза, за гонартроза, имайте предвид, че ефект се постига при първа-втора степен на болестта. Когато вече всичко е изядено, образно казано, трета-четвърта степен, няма как да се възстанови. Всъщност, има как, но там вече отиваме на метода Герсон, т.е., клизми, а българинът няма все още нагласата за такива процедури.  

Идвали са хора с по-тежки заболявания (някои много коварни), при които трябва да се направят клизми, да се промени храненето, но реакцията е: „Ох, не думай, ама как така ще ми правите клизма.” 

Повярвайте, в това няма нищо лошо и страшно. Трябва да се изчисти, както аз я наричам, тази тенджера, която си хранил 50-60 години, образно казано. Чревният тракт е зацапан и в един момент се появяват проблемите. И съвсем естествено е, че в тази тенджера трябва да се сложи малко веро и да се поизтърка с гъбата, да се измие. За да продължи да работи. Усещам, че има и хора, които са склонни, за съжаление са много малко – на 1000 човека, 2-ма са склонни.

Хората трябва да четат, да се информират, за да си дадат сметка за това при кого отиват за помощ. Това има голямо значение. Както казах, учил съм се от най-добрите, винаги съм подбирал учителите си и с кого да работя. Може би ще е любопитно да споделя една моя мечта – да отида във Филипините, където да се науча да оперирам с ръка. Но това е извън темата, разбира се. 

В 99% от случаите конкретизирам по три остеопатични масажа.  Има такива, които викат хората по 10-20 пъти. Запомнете: остеопатичният масаж се прави един път през седмицата. Целта е да видим какво се случва през това време, защото това говори много, въпросът е ние да можем да слушаме. Ще  призова хората да не се залъгват, мажейки се с широкорекламиран мехлем. Хора, не се лъжете, няма да ви мине, просто защото на мястото, където ви боли или на друго място, има блокаж, който трябва да бъде освободен. 

Надявам се един ден хората да си отворят очите, както се казва, да отворят душите си, тъй като всичко е Божа работа. Вижте, аз съм бил три пъти в кома и мога да кажа, че съм просто един проводник. Да, че чета много, чета, тъй като ние трябва да познаваме анатомията. Но нищо не зависи от нас. 

Да, ние сме енергия. Бих казал, ние наистина сме създадени по подобие на Бога. Но тази дълбока материя ще я обсъждаме друг път. Аз имах възможността да се видя с интересни хора, те да ми я разясняват на самия мен, без да ме познават кой съм, що съм.  

 Яна БОЯДЖИЕВА

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ