Свят

Антонио Милошоски: Ще направим всичко възможно преговорната рамка да не мите в парламента

„Ще направим всичко по силите си в парламента (на Република Северна Македония) преговорната рамка да не мине бързо и лесно. Ще направим всичко, което трябва, за да представим мнението на гражданите 73% от които са против тази преговорна рамка, която наричаме френска, но българският премиер Кирил Петков каза, че това е българска преговорна рамка, която е станала европейска.

Мисля че това е поражение за македонската дипломация и ние ще го разобличим напълно в парламента“, посочи в интервю за македонската телевизия „Сител“ депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи в правителството на Никола Груевски Антонио Милошоски.

По думите му парламентът девалвира, защото внесеният от правителството документ не е цялата преговорна рамка, а „един лист“, не е представена общата позиция и заключенията на ЕС, а правителството крие протокола между България и Северна Македония.

Виждам, че правителството се опитва да представи като добра лошата преговорна рамка, на която вероятно са се съгласили и сега (Република Северна) Македония е поставена пред свършен факт. Експертната общественост, депутатите да приемат едно лошо споразумение, защото македонската дипломация не успя да направи по-добро“, каза Милошоски.

Той е категоричен, че преговорната рамка трябва да бъде подобрена, защото такава, каквато е, „води страната в задънена улица“.

„Ако има сериозна държава, сериозна дипломация, ако има добра сплотеност на парламента, на президента, на правителството, преговорната рамка може да се подобри и трябва да се подобри. Тази преговорна рамка нито предлага ясна и конкретна европейска перспектива, нито предлага по-добри отношения с България, напротив- ще имаме по-голямо напрежение, а искането за промяна на Конституцията само ще създаде поляризация в страната. Имаме три вредни последици от тази преговорна рамка“, добави Милошоски.

Проверка по рама

Днес, на заседание на председателството в парламента се очаква решение кога преговорната рамка да бъде разгледана от депутатите, а на пленарното заседание ще се гледа актуализацията на бюджета на страната.

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
bahçeşehir korsan taksi