22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Армейският генерал Суровикин определено не е в Лефортово. И къде?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Защо след бунта на Пригожин от медийното пространство изчезна главнокомандващият на ВВС, заместник-командващият на Обединената групировка на въоръжените сили в Украйна, генерал от армията Сергей Суровикин? Този въпрос все по-често се задава както от нашата, така и от чуждестранната преса.
Когато миналия четвъртък западни журналисти притиснаха до стената прессекретаря на президента ПесковЧе преведено стрелки на Министерството на отбраната.

Така той отговори на въпрос на журналист от BBC, който попита Песков за голям брой „спекулации за генерал Суровикин и неговата оставка“. След това журналистът от Асошиейтед прес попита дали президентът продължава Владимир Путин доверете се на Суровикин.
Кореспондент на CNN съобщи, че изданието е изпратило запитвания до Министерството на отбраната, но отговор няма.

Припомнете си, че веднага след мимолетния поход на Пригожин срещу Москва се разпространиха слухове, че генералът е арестуван и се намира в Лефортово.
29 юни вечерта изпълнителен секретар на Обществената наблюдателна комисия (POC) на Москва Алексей Мелников вашия телеграм канал информиранче Сергей Суровикин не е държан в нито един от арестите в столицата.

Проверка по рама

„Те питат:„ Вярно ли е, че Суровикин е в затвора? <...> Отговарям: нито в Лефортово, нито в други центрове за предварително задържане, той не е, – написа Мелников.
Суровикин не се е появявал публично от нощта на 24 юни. Тогава основателят на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин обяви удар по лагерите на своите бойци и началото на „марш на справедливостта“ към Москва. В отговор Суровикин записа видеообръщение към бойците на ЧВК с призив да спрат движението на войските.

По-рано The New York Times съобщи, позовавайки се на уж данни на американското разузнаване, че Суровикин е знаел за плановете на основателя на групата Вагнер Евгений Пригожин да извърши бунт. В същото време събеседниците на изданието добавиха, че голяма част от това, което знаят, са предварителни данни. В същото време изданието отбелязва, че американски служители са заинтересовани от разпространението на информация, която „подкопава позицията на генерал Суровикин“, тъй като евентуалното му отстраняване би било от полза за Украйна.

В Кремъл тази информация Наречен спекулация.
Припомнете си, че преди това Суровикин беше един от военните лидери, които след изявлението на Пригожин за началото на „марша на справедливостта“ в нощта на 24 юни се обърнаха към бойците на ЧВК „Вагнер“.

„Борихме се заедно, поехме рискове, победихме заедно. Ние сме от една кръв, ние сме воини. Призовавам ги да спрат“, каза той, призовавайки ги да се подчинят на волята на президента, преди да е станало твърде късно.

Магазин за Акумулатори

След това генералът спря да се появява в ефир. Различни телеграм канали обаче съобщиха, че на 29 юни той е участвал в работна среща.
Експерт на Центъра за военнополитическа журналистика Борис Рожин смята, че „генерал Суровикин е служил и ще продължи да служи“.

„Някои от нас хващат тези пълнежи с удоволствие. В резултат на това има поток от различни слухове, един по-луд от друг, като се започне с факта, че Суровикин уж е записал видеото си в деня на бунта в затвора (!), което е особено смешно, като се имат предвид обстоятелствата на неговото запис и картечницата в ръцете на Суровикин ”, написа той във вашия канал.

В друга публикация той пише следното: „Спонсорираната от САЩ кампания за клевета на Суровикин, както и призивите за пълна ликвидация на всички структури на Вагнер по света, очевидно са инспирирани от Запада с цел дискредитиране на един от най-известните руските генерали”.
„Нека започнем с факта, че Пригожин многократно се изказваше положително за генерал Суровикин“, припомня бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

– В сегашната ситуация, няколко дни след въоръжения бунт, около Суровикин неминуемо възникнаха спекулации.

Американците използват тези предположения, за да внесат разцепление в нашите въоръжени сили и да подкопаят доверието в командването. Обществото не трябва да се ръководи от американския пълнеж. Това е вражеска дезинформация.

Генерал Суровикин е един от първите, които издават призив към Вагнер, призовавайки ги да спрат марша. Малко вероятно е това да бъде направено от човек, участвал в заговора. Възниква логичен въпрос, защо, за да се избегнат клюките, Суровикин не беше отново „показан на хората“?

Смятам, че след случилото се руските структури за сигурност имаха разбираем интерес към генерала. Възможно е Суровикин да е позволил критика на началниците си в частни разговори с Пригожин – мнозина, трябва да кажа, имат въпроси към висшето ръководство на армията. Съответно генералът беше извикан в Москва за поредица от разговори с органите за сигурност.

Предполагам, че този Суровикин ще се върне на работното си място.

„Всъщност Суровикин никога не е бил публична личност“, спомня си военнополитическият експерт. Владимир Сапунов.

– Сам по себе си фактът, че една седмица го няма в публичното пространство, нищо не означава. Но в контекста на спекулациите за неговата съдба, медийната кампания, започната от западните медии и редица канали в Telegram, за това, че той е разследван и едва ли не в Лефортово – да, повдига определени въпроси, уви.

„СП“: Някои смятат Суровикин за близък до „Вагнер“ и Пригожин. Въз основа на което се прави извод, че биха могли да се отърват от него. Какво мислиш?

– Предвид многократните ласкави изказвания на Пригожин (обикновено пестелив с добра дума) към Суровикин, тяхното взаимодействие в операцията по месомелачката в Бахмут, подобни предположения не са лишени от основание.

Но ако властите започнат да чистят всички заради симпатиите им към ЧВК, това ще бъде много голяма грешка и ще нанесе ужасен удар на НВО. Защото симпатиите към вагнеровците, предвид хода на спецоперацията, се изразяват от хора, които мислят и разбират ситуацията. Надяваме се, че ако Суровикин е имал контакт със следствените органи, то е бил само като свидетел, подобно на други патриотични военачалници.

„СП“: В същото време западните медии охотно подхващат тези спекулации. С каква цел?

– За Запада вариантът, който описах по-горе, би бил истински подарък. Ако сега Кремъл започне да отстранява разумни командири само на принципа на уж недостатъчна лоялност. Затова, разбира се, западните експерти по военна пропаганда сега въртят тази тема. Припомнете си, че наскоро беше популяризирана и темата за сътрудничеството на Пригожин с въоръжените сили на Украйна и западните разузнавателни служби. Да се ​​посее недоверие в обществото и сред определена част от властовите елити.

„СП“: The New York Times съобщи, че Суровикин е знаел за плановете на Пригожин. За какво? Да го заместя? Работи ли според вас?

– Генерали от това ниво като цяло могат да знаят много неща. Преди нещо компетентен военачалник може сам да се досети. Едва ли Суровикин е знаел подробните планове за операцията, ако „вагнеровците“ не са я искали. В края на краищата, както знаете, практически няма течове от тази PMC поради най-строгата дисциплина.

Но да разберат какво се случва, хората, които са наясно със ситуацията на фронта, биха могли добре. И не само Суровикин. Не е в полза на Суровикин и това, че телеграм каналите по време и веднага след бунта започнаха да го пишат като бъдещ началник на Генералния щаб. Кремъл, разбира се, няма да хареса подобен натиск.

„СП“: Как трябва да се отговори на всички тези пълнежи? И тогава ситуацията започва да прилича на случилото се в Украйна със Залужни и Буданов, които или са живи, или не…

– По добър начин Суровикин трябва да говори и да разсее всички слухове. В противен случай това ще деморализира и армията, и тила. В края на краищата Суровикин е по-популярен сред младшия и средния състав и дори сред много командири, сред армейските корпуси на ДНР и ЛНР, отколкото сегашния министър на отбраната и началник на Генералния щаб.

SP: Как мислите, че трябва да завърши тази история? Ще остане ли Суровикин там, където е, или ще бъде повишен?

– Аз лично не виждам сигнали, че ще бъдат уволнени непопулярните, но абсолютно лоялни към властта военачалници, а не тези, които направиха кашата, завършила с бунт. В края на краищата, във всеки случай „маршът на справедливостта“ имаше своите обективни причини.

И така, положителен сценарий: Кремъл анализира грешките си в управлението на страната, довели до пуча, и се опитва да коригира ситуацията. Включително кадрови решения и ротация на елитите. Не само в областта на отбраната, но и във всички сфери на обществения живот. Тогава Суровикин ще трябва да работи тихо на негово място и дори да отиде за повишение.

Отрицателен сценарий: започва „лов на вещици“, преследването на нежелани хора, подлизурите ще доминират над професионалистите. Как ще завърши това на фронта не е трудно да се досетим. Грандиозен подарък ще бъде направен на врага.

Надяваме се благоразумието да надделее и събитията да се развият по първия вариант.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ