България

Асен Василев опроверга ГЕРБ за шоково вдигане на данък печалба: ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !

Това са пълни глупости, целенасочени лъжи, заяви министърът на финансите Асен Василев за твърдението, че данък печалба ще бъде вдигнат многократно.

Ние си оставаме на 10% данък, както винаги сме си били, посочи служебният финансов министър.

Поводът за неговия коментар е пресконференцията на политическа партия ГЕРБ където неспециалисти са се опитали да коментират теми, които не разбират, както сам се изрази.


Василев припомни, че миналата седмица България е одобрила позицията си по един продължителен процес свързан с приемането на глобален данък. Това е инициатива идваща от Г-7 най-развити индустриални страни в света. Тя е подкрепена от общо 130 държави от 139 участвали в този процес, като от Европа единствената против е била Естония заради сложната си данъчна система.

Финансовият министър поясни, че тя засяга големи международни компании с обороти от над 750 милиона евро, а в България такива са само 10. Повечето от тях са големи търговски вериги, сред тях няма български компании.

„Ако една чужда компания работи в България, има обороти над 750 милиона евро и по-малко от 25% от нейните работници, нейните активи са в България, тя ще подлежи потенциално на такава минимална данъчна такса“, поясни министър Василев. В

Проверка по рама

Еврото няма да генерира инфлация

Той коментира и приемането на еврото от България през 2024 г.

Василев заяви, че не очаква приемането на единната валута да доведе до по-висока инфлация. Такава се е наблюдавала в някои държави след въвеждането му, но при тях инфлацията е била потисната преди. България не спада към тях, защото при нас имаме валутен борд.

Служебният финансов министър уточни, че в продължение на 12 месеца цените у нас ще бъдат в двете валути, за да могат гражданите да се ориентират и да видят, че няма поскъпване на дадена стока. Ако прах за пране е струвал 5 лева, той пак ще струва толкова, но във евро. Това ще бъде отразено в тези две цени“, онагледи Василев обяснението си.

Въвеждането на единната валута ще се отрази и на законодателството. Василев очаква да бъдат променени поне 15-20 закона. Най-тривиалната промяна се отнася до глобите, които ще се плащат в евро, уточни той.

„Не е във функцията на служебен финансов министър да определя дали България ще влиза в еврозоната или не“, категоричен бе Василев на журналистически въпрос относно неговата лична позиция по въпроса.

Магазин за Акумулатори

Вижте още:

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort