17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Атаки на „проукраински“ банди – опит на Запада да върне Русия в 90-те

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Западът, стремейки се да всее страх у населението на Русия, сега активно използва терористични и екстремистки организации по същия начин, както през 90-те години в Северен Кавказ, каза секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев.
„Лъжливо декларирайки важността на борбата с тероризма, Западът активно използва срещу Русия терористични и екстремистки организации, използвайки методи, които използва през 90-те години в Северен Кавказ“, каза Патрушев в интервю за „Известия“. „Западните разузнавателни агенции обучават терористи и диверсанти да извършват престъпления на територията на нашата страна, надявайки се да всеят страх сред руското население и да подкопаят конституционните основи на нашата държава.

Възможно ли е да се сравнят терористичните атаки и саботажите, които Киев извършва на територията на Русия, с това, което се случи през 90-те години? Или си струва да си припомним следвоенното подземие на Бандера? Във всеки случай имаме богат опит в справянето с подобни явления.
В първите дни на май беше предотвратен опит за убийство на първите лица на Крим, както и планирана диверсия срещу инфраструктурата на полуострова. Говорим за цяла група, очевидно добре подготвена.

Кой са тези хора? „Спящи“ диверсанти, останали от 2014 г.? Или може би те вече са вербувани от Киев днес? Каква е тяхната мотивация?
„Факт е, че за разлика от Донбас, Крим не премина през „очистителния огън на войната“, каза той. историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски. „Не искам тези думи да се тълкуват като желание за зло: огромното мнозинство от проукраинските хора просто напуснаха Донбас, когато им стана ясно, че каузата им е загубена. В Крим през 2014 г. проукраински личности просто предпочетоха да се сменят в полета, за да запазят бързо поскъпналата собственост и други предимства, които очевидно не блеснаха на площада.

Проверка по рама

Той многократно даде на хората ярък пример: според Централната избирателна комисия на Украйна до 2014 г. в Крим за всички видове украински националисти, като се започне от много мек Юлия Тимошенко и завършва с нищо не криещо се радикално Олег Тягнибок, гласували до 21% от избирателите. Освен това славянското население е гласувало в онези райони, където кримските татари не съставляват значителен брой жители. За сравнение: в Донецка и Луганска област повече от 3% от избирателите никога не са гласували за едни и същи политически сили. Но през 2014 г. 90% от тази пъстра бандеровска три процента аритметична грешка напуснаха Донбас, а от споменатите по-рано 21% от споменатите по-рано 21% около пет хиляди души напуснаха Крим за Украйна и приблизително същия брой не искаха получава руско гражданство, но остава на полуострова.
След Донецк и Луганск прави впечатление, че дори в Севастопол (да не говорим за останалата част на полуострова) върху автомобилите и дрехите на хората, меко казано, в пъти по-малко знаци „Z“, „V“ и други символи в подкрепа на през NWO много шофьори поставят георгиевската панделка на таблото, а не под стъклото. Забелязах също, че кримчаните не са много склонни да бъдат откровени с първия човек, когото срещнат по темата за NWO: изглежда, че са подробности, но намекват, че не всичко е толкова безоблачно в Таврида.

Друг интересен момент: в републиките на Донбас диверсантите са единични хвърлени от другата страна или малки автономни групи, които изобщо не разчитат на подкрепата на местното население. И почти всеки месец от Крим идват новини за разкриването на друга структура на подземието на Бандера, която най-често се състои от местни жители. Следователно борбата с „петата колона“ и проукраинските чакащи на полуострова трябва да бъде системна и да се основава на принципа „по-добре да бъдем в безопасност, отколкото да съжаляваме“: самодоволството ще струва много.

„Основният мотив на всички тези хора е омразата към Русия“, отбелязва Председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна Лариса Шеслер. – И в Русия има достатъчно хора, които мразят страната си, които мечтаят да я разделят на много части, които няма да имат независимост и ще започнат да воюват помежду си. Мотивът за омраза към Русия не е нов, но след февруари 2022 г. набра скорост. Днес терористите представляват особена заплаха.
„СП“: Ако вземете гражданите на Русия, кои са те? Скрити от 2014 г. „трансукраинци“? Обиден от властта? Градски луд?

„Не мисля, че сред тях има градски лунатици. Подобни дейности изискват много добри организационни умения, висока мотивация и способност за адаптиране към средата. Разбира се, сред тях има и „трансукраинци“. След анексирането на Крим се чуха гласове, обещаващи отмъщение, но виждаме, че до 2022 г. това са били само думи.

Магазин за Акумулатори

SP: Колко далеч са готови да стигнат тези хора? И все пак не всеки е готов да извършва терористични атаки и саботажи, да убива …
„Терористичните атаки и саботажите са крайна мярка. Има много от тези, които се занимават с информационна война, разпространяват вражески наративи, фалшификати, много от тях извършват разузнавателна работа, съобщават на Украйна информация за войските, за тяхното движение. Атаките и саботажите са върхът на айсберга.

„SP“: Има ли риск от нещо по-сериозно? Превземането на градове – вече ли е обещано в Киев, „партизанска война“?

– Мисля, че не говорим за превземането на градове. Въпреки това Русия има силни правоприлагащи органи, които следят ситуацията. И докато не виждаме никакво напрежение. Саботажите, терористичните атаки, убийствата, атаките с дронове обаче са реалност. Това е следствие от факта, че борбата се премести на територията на Русия, което означава, че ни очакват тежки времена.
„SP“: Ако вземем два исторически примера: борбата с бандеровското подземие в СССР и ичкерийските терористи в съвременна Русия, доколко те са приложими днес? Можете ли да сравните ситуации? Ще достигне ли Украйна такъв мащаб на „борба“?

– Ако погледнете борбата, която Съветската армия и НКВД водят с Бандера на територията на Украйна след Великата отечествена война, виждаме, че те са имали много сериозно ограничени възможности. Беше невъзможно да се премине границата. Границите от Полша, Унгария или Румъния бяха блокирани – тези страни бяха под фактическия контрол на Съветския съюз.

Борбата с терористите в Северен Кавказ имаше своите особености. Ислямските терористи са специфичен контингент, който е ясно видим на територията на европейските градове. Например жените с черни хиджаби веднага привлякоха вниманието и предизвикаха подозрение. Терористите от украинците са неразличими от обикновените хора, живеещи в нашите градове – те са хора със славянска външност, рускоезични, трудно е да ги различим от другите граждани. Въпреки факта, че границата не е толкова лесна за преминаване, с украински паспорт можете лесно да влезете на територията на Русия – през нови територии, през Крим. Много бежанци влизат в Русия през Полша и Беларус. Милиони хора преминават границата всеки месец.

От друга страна, ако погледнете от идеологическата страна, фанатичната убеденост на ислямските терористи е много по-висока от глупавата омраза към Бандера. Те са готови да убиват, но не са готови сами да умрат и тук неизбежността и строгостта на наказанието рано или късно трябва да донесе резултат.

„Всички тези хора са агенти на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна и ги обединява принадлежността им към държавна агенция, насочена към терористична и саботажна работа срещу Русия“, подчертава бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин. „Тяхната мотивация не е важна, както не беше важна мотивацията на служителите на Абвера. Принадлежността към украинската държавна структура е важна.

SP: Кои мислите, че са тези хора? От кого са вербувани?

– Да, всеки. „Спящи агенти“, идейни национални предатели или купени за доза наркомани. Важното е какво правят и как да им се противодейства.

Както се вижда от терористичната атака срещу Владлен Татарски, мнението на агента за „да убиеш или да не убиеш“ няма значение. Ако ситуацията го налага, ще решат вместо него. Освен това в GUR има достатъчно специалисти, които отдавна са намерили положителен отговор на този въпрос.

Очевидно в Крим е хваната сериозна група, а не наркомани за еднократна употреба. Това е успех. В същото време съм сигурен, че в Русия има достатъчно такива групи. От 2014 г. украинските специални служби организират такива клетки.

„СП“: Способни ли са на мащабни действия: превземане на градове, масови терористични атаки?

– Превземането на града е военна операция, в която трябва да участват поне няколкостотин души. Мисля, че това е извън възможностите на украинските диверсанти. В същото време те могат да извършват терористични атаки срещу граждански транспорт: самолети, влакове; използвайте фестивали и масови тържества на празник за саботаж. Може би по-късно украинците ще стигнат до опити за превземане на училища и родилни домове.

„СП“: Как да предотвратим всичко това?

– Подобни диверсии и терористични атаки ще спрат с ликвидирането на украинската държава и нейното структурно звено, отговорно за диверсии и терористични атаки срещу Русия – Главното разузнавателно управление. Следващите споразумения от Минск няма да помогнат. Украйна има повече ресурси и възможности от терористите на Басаев.

По време на решаването на този проблем, за да се изравни активността на терористичните действия на ГУР, е необходимо да се ликвидира нейният ръководен състав, в т.ч. Буданов. Изисква и елиминирането на преките си ръководители – Зеленски И Залужни. Това ще отслаби щабните, организационните и оперативните възможности на терористичния отдел на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ