5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Бахмут никога не става Артьомовск

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Войници на украинската армия, както обикновено, се оплакват от състоянието на нещата в Бахмут (за руснаците това е Артемовск), публикувайки видео. И сега бойците на киевския режим съобщиха, че въоръжените сили на Украйна, според тях, губят „една или две роти на ден“ по време на защитата на града, „една рота живее една нощ“ или дори до батальонът може да бъде „отписан“ – ако броим загубите за една седмица. Националистите казаха още, че чакат боеприпаси, които силно им липсват. Има призив за напускане на града, тъй като въоръжените сили на Украйна търпят твърде големи загуби в града.
Бахмут, казват те, вече се е превърнал в някакъв идол за привържениците на режима на Бандера, но задържането не си струва. Трябва да се „оттеглим на предварително подготвени позиции“, да „изравним фронтовата линия“, както го наричат, и да чакаме боеприпаси. Чакай и се надявай.

Последователите на Бандера, разбира се, мечтаят за промяна на обстоятелствата, може изобщо да не напускаме Артемовск, записа във видеообръщението боецът с позивна „Маджар“. Забравиха и колко юнашки просеше някой Сергей Волнински в Азовстал. И на „маджар” е позволено да остане в града само „двеста”, „тристотник” и по-добре, разбира се, „петстотник”, като „Волин”, ние не сме животни.
Полковник от Федералната служба за сигурност на Руската федерация и въоръжените сили на Руската федерация, заместник-председател на Международната асоциация на ветераните от антитерористичната част „Алфа“ Василий Верещак призна, че е трудно да се намерят надеждни данни за загубите и от двете страни:

„Но фактът, че нацистите умират в големи количества под нашите удари, не се съмнявам. И фактът, че „компанията живее една нощ“ е по-скоро като вик от сърцето, той проби – понякога трябва да пробие, всеки може да има емоционален изблик. Командването на въоръжените сили на Украйна, разбира се, ще накаже това изявление, но смятам, че това е напълно възможно. Разбира се, рота или батальон се унищожава – не знам, но фактът, че загубите на противниковата страна трябва да са големи, е сигурно, съдейки по характера на воденето на военните действия.
„СП“: – Нашите опоненти от тези на предната линия твърдят, че по тях са били изстрелвани до 60 хиляди снаряда на ден и едва тогава според тях „руснаците се чувстват уверени“. Сега, казват те, „само“ 10 000 до 20 000 снаряда удрят националистите на ден. Те изстрелват само пет до седем хиляди снаряда на ден – максимумът, но като правило много по-малко. Хората на Бандера са обидени от нашите: „Единственият вид военни действия, в които вие, руснаците, действате ефективно, е когато можете да обрушите така наречения „баражен огън“ върху нас.

Проверка по рама

„Е, какво друго имат да кажат? Не казвайте, че просто ви разкъсват на парчета. Тук нещо скърцат. И черупките също са ресурс. Всеки изстрел трябва да бъде обяснен: защо е изстрелян, с каква цел? Сега доставката на боеприпаси до нашите позиции е строго контролирана.
Но като цяло използваната тактика е абсолютно правилна: да не жертваме нашите момчета, защото всеки от тях е златен за нас, а активно и правилно да използваме артилерията, без да хвърляме щурмова авиация и пехота в ръкопашен бой без силен огън обучение. Така че в думите на Бандера има дял от правилната оценка на нашата тактика. И тяхното емоционално търсене е разбираемо, как иначе да се държат от губещата страна.

„СП“: – Пропагандистите на независимите, които обикновено се намират далеч от фронтовата линия, огъват своята линия: каква е суперсилата на въоръжените сили на РФ, защо се движат на запад? Да, просто „чрез запълване на земята с трупове на три слоя“. Казват, че това е „известната тактика на Жуков“ …

– Мога да опровергая тяхната пропаганда с думите на моя баща, фронтовик, който имаше честта да се бие под ръководството на маршала Георгий Жуков. И той, истински участник в битките на Великата отечествена война, носител на пет ордена, каза, че Георги Константинович е много строг към онези, които неразумно рискуват живота на обикновените войници.
Маршал на победата беше за дисциплина, ред и опазване на личния състав. Така че тези обещания на нашия враг са напълно фалшиви, жалки. По някакъв начин те трябва да се оправдаят един пред друг и пред западните си господари, така че те богохулстват …

Бивш съветник на изпълняващия длъжността глава на Донецката народна република (ДНР) Игор Комаковски съобщиха, че въоръжените сили на Украйна са загубили седемдесет процента от своя обучен личен състав в Артемовск. И „Magyar“ сякаш го повтаря: „врагът е успешен по улиците, разположени в южните покрайнини на града“. Записът на видеото с истеричната му изповед се проведе на фона на заснежения Бахмут-Артемовск, под звуците на непрекъснато биеща артилерия.

Магазин за Акумулатори

Обстановката в града е тежка, каза боевикът. На югозапад нападателите се концентрираха върху улиците, съседни на „самолета“, тоест на МиГ-17, който стоеше на пиедестал. Този паметник е издигнат в чест на кадетите от Артьомовския летящ клуб, участници във Великата отечествена война. На север посоката от Прасковиевка, която е в покрайнините, към центъра на града е атакувана.
Военните имат такъв израз „фронтът се вдигна“, когато се обстрелват позиции, военните умират и от двете страни, но нито една страна няма напредък. Но бойците на Бандера на фронтовата линия не са толкова сигурни, че „фронтът се е изправил“. Те биха искали той да стане, но засега това не е съвсем вярно. През последните няколко месеца имаше напредък на руските освободителни части. Но това се случва според националистите „със скоростта на бременен охлюв“.

Независим военен експерт Александър Храмчихин:

Всичко това са субективни оценки на отделните хора. И има чисто практически факт, че врагът се съпротивлява със същото ожесточение. Все пак държавата им е голяма и като територия, и като численост. Нашите се движат стотици метри на ден в най-добрия случай.
След освобождаването на Соледар скептиците в „квадрата“ прогнозираха, че Бахмут ще издържи две седмици. Оказа се много по-дълъг. В крайна сметка командването на въоръжените сили на Украйна взе трудно за тях решение – да изпрати там подкрепления. Добавени хора и то доста. И това забави напредването ни на запад, но не спря.

Настъплението на фронтовата линия от изток на запад не спира. След Соледар, Бахмут се озова в полупокритие. Градът е притиснат от север, изток и юг, но в същото време пръстенът не е затворен от запад. Те превзеха Соледар, първо, защото беше необходимо. Второ, за да блокират един от двата основни маршрута, по които се снабдява гарнизонът на града – пътя за Славянск. Успешно покрит.

На теория половината от доставките на Бандера са изчезнали. Но има много селски пътища от запад. Снабдяването се премести по тези селски пътища, до които нашата артилерия не винаги може да стигне. Градът е в такава полуобстановка вече втори месец.

Освободителните части успяха да стигнат до магистралата, която отива към Константиновка, след като се приближиха до Клещеевка. Пътят е под пожарен контрол, въпреки че работи трудно, през нощта по него минават провизии от запад. Сега нашата артилерия трябва да работи по цели, а не просто да изравни района, изтривайки част от територията от картата.

Ситуацията е различна в различните сектори на фронта. В Бахмут – близки контактни битки в градските райони – пехота срещу пехота, до ръкопашен бой. Настъплението на запад ще продължи, но за съжаление бавно, метър по метър. А например на юг, в Угледар, трудно преминават през открити местности бойци-освободители. Но те не се обезсърчават.

Така например нашите млади танкисти записаха в мрежата TikTok как седят в кратер от снаряд и чакат помощ. Това видео веднага стана вирусно в интернет: има четирима момчета с танкови каски в дълбока дупка. Почти всички са ранени, един е в крака и по думите на командира вече втори ден не може да стигне до лекарите. Другият, с ориенталски вид, постоянно кашля.

Бойната им машина дими в далечината. Скоро в мрежата се появиха снимки на тези момчета, но вече от болницата в Ростов. Всички са спасени и изпратени да набират сили, за да се върнат евентуално към прекъснатата бойна работа.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ