16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Байдън обявява участие в президентската кампания през 2024 г

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Новината за президентската кампания изненада много демократи. Очакваха Байдън да изчака до лятото. Но тогава решението му може да бъде засенчено от борбата за тавана на държавния дълг. Освен това през следващия месец президентът ще пътува в чужбина за срещи на върха в Япония и Австралия, а през юли планира да се появи на среща на върха на НАТО в Литва, където може да засили саморекламата си и да повиши рейтинга си сред електората.
Последните проучвания показват слаба подкрепа за Байдън. Анкета на NBC News показа, че само 26 процента от американците са готови да го преизберат. 70 процента са сигурни, че Байдън не трябва да участва в изборите. Сред демократите повече от половината са против издигането на неговата кандидатура.

В анкета на CNN американците са малко по-уверени в решимостта на президента, с 32 процента за и 67 процента против номинацията. Проучване на AP-NORC установи, че подкрепата за Байдън сред демократите е нараснала през последните месеци, като почти половината от демократите подкрепят неговата кандидатура. 54 процента биха искали да видят друг кандидат на демократите, но все още няма такава алтернатива.
По принцип всички участници в анкетата се оплакват от възрастта на настоящия президент. На 80 години му липсва издръжливост и енергия (както смятат 67 процента от анкетираните). Повече от половината от анкетираните го обвиниха в нечестност, същите се съмняват в ефективната му работа с Конгреса.

Днес успешната борба с пандемията играе в ръцете на Байдън. Администрацията на Байдън смята масовото ваксиниране на гражданите за свой голям успех. Високата инфлация намалява. Обратната страна на монетата е продължаващата икономическа несигурност, загубата на федерална защита срещу абортите и заплахите за демократичните институции.
Байдън ще трябва да се сблъска с неодобрението на избирателите за икономическото си представяне и републиканските атаки срещу имиграцията. Той е обект на съдебно разследване за работа с класифицирани документи като вицепрезидент и по-рано като сенатор от Делауеър. Експерти са сигурни, че действащият президент ще поиска втори мандат, тъй като през първия не е успял да свърши всичко планирано.

Проверка по рама

Очаква се в надпреварата да се включи губернаторът на Флорида Рон ДеСантис, който ще предложи борбена алтернатива на Тръмп. Самите демократи смятат, че Тръмп и екипът му имат добри шансове за победа.
Байдън се кандидатира два пъти неуспешно за президентския пост до 2020 г. За да победи Тръмп, той мобилизира млади хора, жени и етнически малцинства, а също така убеди независими избиратели, които се противопоставят на съперника му.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ