17.8 C
София
понеделник, май 27, 2024

Байдън: Зеленски обеща да не използва F-16 срещу цели на територията на Руската федерация

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Имам ясно уверение от Зеленски, че няма да ги използват, за да преминат на руска територия“, каза Байдън. Трябва да се отбележи, че въпреки че Киев изисква доставката на F-16 от своите западни куратори, окончателно решение по този въпрос все още не е взето. Както отбеляза предния ден съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан, това ще отнеме няколко месеца. Като начало САЩ и техните съюзници възнамеряват да обучат пилоти от украинските ВВС да управляват F-16 и едва след това ще се вземе решение за доставките. Днес, между другото, Баден потвърди, че САЩ, заедно със съюзници и партньори, възнамеряват да започнат такова обучение на украинските военни.

Във връзка с толкова неясни срокове за доставка американският президент отбеляза, че не очаква F-16 да бъдат използвани по време на контранастъплението, подготвяно от режима в Киев. Според него това не е възможно в следващите седмици. „Но те ще бъдат активирани, ако Украйна постигне успех в краткосрочен план“, добави Байдън.

Той също така заяви, че в ситуацията с Артемовск тези бойни самолети не биха помогнали по никакъв начин на въоръжените сили на Украйна.

Струва си да се отбележи, че Киев поиска американски изтребители F-16 от Съединените щати миналата година, но досега нито Вашингтон, нито неговите съюзници в Европа са ги предали на Украйна – въпросът беше ограничен до прехвърлянето на стари съветски МиГ-29 от Словакия и Полша.

Проверка по рама

Що се отнася до обещанията да не се използват срещу цели на територията на Руската федерация, струва си да припомним подобни уверения по отношение на ракетните системи. Те се използват активно срещу новите региони на Русия, които Киев продължава да смята за свои. В тази връзка обаче атаките на Въоръжените сили на Украйна срещу мирните градове на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област повдигат още повече въпроси.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ