България

България срещу шайката: ГЕРБ връща мандата

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Ако „Продължаваме промяната” не успее да направи правителство и мандатът отиде във втората по големина сила – ГЕРБ, шайката ще го върне. Това стана ясно от изявление на председателя на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. „Не е редно втората политическа сила да прави правителство”, обясни депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, наясно с реалността – че цяла България е срещу мафиотската клика около Бойко Борисов.

Според Конституцията, когато Народното събрание гласува недоверие на министър-председателя или на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството.

В основния закон е записано, че след консултации с парламентарните групи президентът възлага на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група, да състави правителство.

Когато в 7-дневен срок кандидатът за министър-председател не успее да предложи състав на Министерския съвет (МС), президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател.

Ако и в този случай не бъде предложен състав на МС, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за премиер.

Когато проучвателният мандат е приключил успешно, президентът предлага на Народното събрание (НС) да избере кандидата за министър-председател.

Ако не се постигне съгласие за съставяне на правителство, президентът назначава служебно такова, разпуска НС и насрочва нови избори. Избори за нов парламент се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на последното НС.

Материалът България срещу шайката: ГЕРБ връща мандата е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Един коментар

  1. Pingback: Болгария против банды: ГЕРБ возвращает мандат - Новини - Новинар Онлайн
Back to top button
zonguldak escort