2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

Балотажът слага край на феодалния модел в Несебър

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Община Несебър е известна с богатата си история и уникалното си културно-историческо наследство.  Дълги години, обаче, тази община е поставена пред предизвикателства в управлението, които дължат своето начало на феодалния модел. Този модел на управление може да се характеризира с недостъпност и ограничено участие на гражданите в управлението, но въпреки това е доминиращ през последните 16 години в общината.
Феодалният модел в Несебър

В продължение на цели 16 години управлението на община Несебър беше определено от силни локални кланове и интересни по групи, които наследяваха властта и контролираха ключовите институции. Начело на всичко това стои Николай Димитров, подкрепян през годините от различни икономически кръгове, които се обогатяват за сметка на общинските бюджети.
Множеството сигнали за корупция, разследванията на институциите през годините за злоупотреби с обществени средства, скандалите за незаконно заграбени или закупени общински имоти с нагласени търгове,  са само част от феодалният модел на управление, които се виждаха и с просто око, но в последствие биват замитани под килима, по една или друга причина.

Този модел на управление, подобен на средновековния феодализъм, не оставя място за  участие на гражданите в управлението на общината.
Цели 16 години няма и отчетност на избраните, всичко, което трябва да се решава, винаги е с предизвестен край.

Проверка по рама

Трябва да се отбележи, че моделът успява да създаде дори и своите зависими гласоподаватели, които срещу минимално заплащане или осигурено работно място на минимална заплата, гласуват под строй на всеки вот.
Доказано е отдавна, че в модел, основаващ се на зависимост, всеки, който си позволи да изказва мнение различно от това на властта, бива преследван и наказван.

Може ли да има промяна след изборите на 29.10.2023 г.?

Балотажът като момент на промяна
Сигурният балотаж, който се очертава на тези местни избори, предвид многото кандидати за кмет на община Несебър в изборния процес през тази година, може да се окаже най-голямата стъпка за преодоляването на този тип на управление в община Несебър.

Балотажът предоставя на гражданите възможността да избират отново, ако някой от кандидатите не спечели абсолютното мнозинство в първия изборен кръг.

Магазин за Акумулатори

Затова този процес не само увеличава шансовете на най-добрия кандидат, но също така поставя акцент върху конкуренцията и отговорността на кандидатите в надпреварата.
Промяната в община Несебър

Чрез провеждането на балотаж гражданите на община Несебър може да станат и много по-активни в изборния процес, който да доведе и до промяна в управлението.

С провеждането на балотаж българите могат да се почувстват още по-силно ангажирани и ще имат възможността да избират от двама кандидати, които наистина отразяват техните интереси и нужди.
Един нов подход към управление прекратява авторитарната власт, която през последните 16 години черпи дивиденти от всички ресурси свързани с обществените финанси в общината. Този нов подход отваря пътя към по-прозрачно и отговорно управление.

Една промяната в управлението на община Несебър ще има дълбоки икономически и социални ползи. По-голямото участие на гражданите в управлението ще доведе до по-добро използване на нейните ресурси за развитието й.

Всичко това ясно доказва, че балотажът може да изиграе критична роля в във възстановяването на демократичният дух.

Материалът Балотажът слага край на феодалния модел в Несебър е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ