16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Башар Асад ще присъства на срещата на върха на Арабската лига за първи път от 12 години

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Както саудитският външен министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд отбеляза на среща на арабските външни министри преди срещата на върха, „светът преминава през сериозни изпитания, които изискват от нас да бъдем обединени, за да им устоим“. „Трябва да разработим нови механизми за решаване на проблемите, пред които са изправени арабските страни“, каза Фейсал бин Фархан Ал Сауд.
Според посланика на Руската федерация в Йордания Глеб Десятников, който изрази РИА новини, „връщането на Сирия в панарабското семейство е стъпка към мира и стабилността в региона“. Както отбеляза дипломатът, „цялата арабска общност ще спечели от това, защото заедно е възможно да се преодолеят всякакви трудности, а сега в региона има много такива предизвикателства“. Той смята, че въпросите за възстановяване на търговските връзки между регионалните столици, укрепването на сигурността и борбата с тероризма могат да се превърнат в най-изгодната тема за диалог. Дали е така, ще покаже предстоящата среща на върха утре.

Както е казано ТАСС Ливанският анализатор Нидал Саби, „срещата на върха в Джеда ще остане в историята като среща на върха на консолидацията на арабските редици, въпреки натиска на САЩ и Запада, които се опитаха да попречат на президента Башар Асад да участва в нея .“
Кралят на Йордания Абдула II също възлага големи надежди на срещата на лидерите на Арабската лига. „Срещата на върха в Джеда ще бъде началото на нов период на съвместни действия на арабите върху солидна основа на икономическа интеграция. Нашите народи ще имат уникалната възможност да променят условията на живот в този регион, който е платил висока цена за конфликти и напрежение“, каза монархът. Според него арабските страни са изправени пред редица проблеми, които трябва да бъдат решени в тясно сътрудничество: наличието на бежанци, използването на водните ресурси, борбата с трафика на наркотици, подобряване на нивото на образование и здравеопазване, екологични предизвикателства .

Според външния министър на САР Фейсал ал Микдад участието на страната му в срещата на върха на Арабската лига е „нова възможност за Дамаск да каже на арабските страни, че не гледа към миналото, а към бъдещето“. Той увери, че Сирия е ангажирана с всестранното развитие на отношенията със своите съседи.
Заслужава да се отбележи, че Сирия отпадна от политическия живот на региона след избухването на въоръжен конфликт на територията на републиката през 2011 г. В разгара на кризата членството на САР в Арабската лига беше спряно. Повечето арабски страни изтеглиха посланиците си и се включиха в икономическия бойкот на републиката. През последните години Дамаск успя да подобри отношенията си само с Абу Даби и Манама, а през 2018 г. властите на ОАЕ и Бахрейн възстановиха работата на своите дипломатически мисии в Сирия. Както тогава обясниха анализатори, тези промени са резултат от успеха на Дамаск да върне територии под правителствен контрол. Други страни извън региона обаче не бързаха да променят позицията си по отношение на САР, въпреки че още тогава имаше идеи за връщане на републиката в Лигата на арабските държави.

Проверка по рама

Ситуацията се промени след опустошителното земетресение през февруари, което засегна предимно Турция и Сирия. Арабските държави се сближиха със САР и й предоставиха значителна хуманитарна помощ. Тогава Рияд и Дамаск се съгласиха да открият посолства. И други страни от региона явно са готови да последват този пример.
Според експерти промяната на ситуацията се улеснява от разбирането, че по-нататъшната изолация на Дамаск няма смисъл, президентът Башар Асад е запазил властта в републиката. Помирението между Саудитска Арабия и Иран също оказа влияние. Рияд и Техеран се споразумяха да възстановят дипломатическите отношения и да открият посолства. Анализаторите очакваха, че сближаването на двете страни може да има положителен ефект върху ситуацията в региона. Ситуацията около Сирия може да бъде следствието, което експертите прогнозираха.

Освен това трябва да се вземе предвид общата ситуация в света, където САЩ губят ролята си на хегемон, а опитите им да се намесват в работите в Близкия изток вече предизвикват недоволство. Всъщност в крайна сметка членовете на Арабската лига пренебрегнаха сигналите, изпратени от Вашингтон, че Сирия не заслужава повторно приемане в Лигата на арабските държави.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ