2.8 C
София
сряда, ноември 29, 2023

БЕЗ ИЗХОД: Васил Терзиев е пат – СОС не го иска

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Новият кмет на София Васил Терзиев е в патова ситуация – повечето старейшини в Столичния общински съвет не го искат и той е поставен в безизходно положение с упражняването на властта си. „За нас е важно да търсим общите политики, да ги заложим в бюджета. И след като се съгласим за тях да намерим и структурно решение на председател на Столичния общински съвет, комисии и всичко, което предстои“.
Това каза Терзиев, който по-рано тази седмица покани лидерите на формациите в Столичния общински съвет (СОС) на среща, на която да обсъдят допирните си точки с „Продължаваме промяната – Демократична Българи“ и „Спаси София“ (ПП-ДБ и СС) и така евентуално да се излезе от блокажа и липсата на мнозинство за избор на председател, а оттам – и да заработи.

Подходът на Терзиев първо да търси съгласие по политики и после подкрепа за постове напомня на начинът, по който се стигна до мнозинството зад сегашното правителство. ПП-ДБ и ГЕРБ първо се обединиха зад общи политики, а после се разбраха за правителството.
В събота Терзиев се срещна с представители на БСП и обяви, че се надява разговори да има и с останалите формации.

БСП продължава да не подкрепя Бонев за СОС
След разговора с Терзиев социалистите обявиха, че продължават да държат на позицията си, че на заседанието в понеделник няма да подкрепят Борис Бонев от „Спаси София“ за председател.

Проверка по рама

„Отговорността за това да има председател на общинския съвет и да започне работа, е на партията, която е спечелила мнозинство. Изключително важно е те бързо да намерят решение на този въпрос, защото предстои гледане на бюджета на Столичната община, предстои гледане на план-сметката за чистота, транспортната задача. Всичко това трябва да бъде прието до края на годината“, каза след срещата зам.-председателят на БСП Георги Свиленски.
Социалистът припомни, че и БСП има кандидат за председател на общинския съвет. „Ако искат общинският съвет да заработи, това е част от отключването на проблема. В понеделник, ако изберат Диана Тонова за председател, във вторник общинският съвет започва да работи“, посочи Свиленски.

След срещата обаче Терзиев каза, че по време на разговорите от БСП не са търсили подкрепа за Томова.

По думите му пресечните точки с БСП са решаването на проблемите с детските градини, чистотата на въздуха и презастрояването.
ГЕРБ засега отказва разговор

В събота сутринта общинският съветник от ГЕРБ Георги Георгиев каза, че от формацията на Бойко Борисов няма да идат на среща с кмета на София. „Защото имаме информация, че Васил Терзиев е водил разговори, преди да ни изпрати официална покана, с Корнелия Нинова“, обясни той пред бТВ.

Магазин за Акумулатори

По-късно Георги Свиленски каза, че не знае за такива срещи. „Борис Бонев е общински съветник от четири години, преди това е бил представител на гражданско сдружение. Той е също толкова публична личност, колкото и ние, и сигурно всеки от нас в даден момент е водил някакви разговори, но не могат да бъдат наречени задкулисни“, добави социалистът.
От ИТН, които имат трима общински съветници, обявиха пред БГНЕС, че също няма да се явят на среща с Васил Терзиев.

Материалът БЕЗ ИЗХОД: Васил Терзиев е пат – СОС не го иска е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ