28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

БЕЗ ОБВИНЕНИЕ: Черепа е само свидетел по делото за плащани подкупи на Влади Горанов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Бизнесменът Васил Божков е знаел, че у нас го очаква арест. Това заяви пред Нова телевизия адвокатът му Георги Гатев. Ден по-рано завърналият се у нас от Дубай бе оставен за постоянно под стража от Софийския градски съд, но решението не е окончателно.

„Божков добре осъзнаваше, че когато дойде в България, евентуално ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане, каза Гатев.

Клиентът му е обвиняем по три дела и свидетел по четвърто, по което се разследват негови твърдения, че е плащал подкупи на експремиера Бойко Борисов и някогашния финансов министър Владислав Горанов, за да върви безпроблемно хазартният му бизнес. На въпрос дали Божков ще свидетелства срещу двамата Гатев заяви:

„Още много отдавна възнамеряваше да се върне в България. Това, че иска да свидетелства, не означаваше, че ще отпаднат обвиненията му. Той добре осъзнаваше, че когато дойде в България, евентуално, ще му бъде наложена мярка за неотклонение или задържане. Това не беше единствената причина да се върне“.

Проверка по рама

Гешевата прокуратура

Божков кацна в България изненадващо миналия петък. Часове по-рано той обяви във фейсбук, че се връща. Бизнесменът намекна, че досега е имало пречки, създадени от „Гешевата прокуратура“.

Бившият главен прокурор Иван Гешев, по чието време бяха образувани делата срещу Божков се раздели с поста си няколко седмици по-рано. Сега адвокат Гатев заяви, че бизнесменът е преценил, че нещата у нас се променят.

„След някои събития, свързани със съдебната власт, той предприе действие за връщането си в страната, когато прецени, че нещата в България се променят в положителния смисъл. Още повече, когато прекратиха едно от наказателните дела срещу него за престъпление срещу държавата“, каза той.

Въпросното дело бе образувано по никога неизползвана преди това разпоредба от Наказателния кодекс. Разследването съвпадна с протестите срещу третия кабинет на Бойко Борисов през лятото на 2020 г. Тогава протестиращите настояваха и за оставката на Гешев.

На няколко пъти прокуратурата намекваше, че Божков стои зад организацията на протестите. Бяха пуснати и СРС-та от негови разговори.

Магазин за Акумулатори

В отлично здраве

Понастоящем срещу Божков има три дела. Едното е за укриване на около 700 млн. лв. данъци, които според прокуратурата е трябвало да бъдат платени от хазартния му бизнес. Второто е за подбудителство към убийства, а третото – свързано с културни ценности от античната му колекция.

Божков бе арестуван веднага след кацането си на VIP терминала на столичното летище. След това бе заведен за преглед в МВР болница, за да се установи дали може да лежи в следствения арест. На летището един от адвокатите му обясни, че бизнесменът бил в отлично здраве и тренирал всеки ден.

Материалът БЕЗ ОБВИНЕНИЕ: Черепа е само свидетел по делото за плащани подкупи на Влади Горанов е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ