17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Безопасно или вредно е да „пукате“ пръстите на ръцете си ?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Със сигурност ви се е случвало неволно или нарочно да решите да “изпукате” някоя част от тялото си – врата, ръцете, китките и т.н. Тогава се чуват звуци, които обикновено се свързват с отхапване на хрупкава оризова закуска.
За човек, който си пукa гърба, врата или ставите на пръстите, пукането може да бъде знак за облекчение – за хората, които го чуват, това може да не е толкова приятно изживяване.

От 25 до 45% от хората доброволно пукат пръстите си, отбелязва изследване. Разбира се, има и други части на тялото, които хората пукат от време на време – врата и гърба, например.
Нека видим какво означава „пукането“, дали може да доведе до здравословни проблеми и как можете да се отървете от този навик.

Какво става, когато „пукате“ ставите си?

Добрата новина е, че „пукането на стави“ не е буквален или медицински термин. Ставата има синовиална течност, която е гъста течност, намираща се между ставите и която има за цел да предотврати търкане и поява на болка по време на движение.
Коя е билката чудо срещу ставни проблеми и болка

Проверка по рама

В ставата има малки въздушни възли, което е напълно нормално. Когато човек пука пръстите си, реалният звук идва от освобождаването на мехурче в ставата. Като се извива ставата по определен начин, теоретично може да „пукнете“ мехурче. Например, при пръстите на ръцете може да изтеглите пръста си напред или да го извиете назад, което води до отрицателно налягане.
 

За много хора пукането на стави може да носи облекчение. Специалистите все още не са наясно защо пукането на стави създава такъв комфорт у човек. Въпреки може да облекчи временно нарастващото налягане в ставите, ефектът не продължава дълго време и по този начин това се превръща в навик.
Може ли пукането на стави да навреди на здравето ?

Да, това е нещо напълно възможно.

Магазин за Акумулатори

Пукането на ставите може да доведе до артрит, ако човек го практикува редовно. Добрата новина е, че пукането на пръстите не причинява артрит. Това обаче не може да се каже за всички стави в тялото. Редица проучвания показват, че хората, които пукат пръстите си, не са предразположени към развитие на артрит в сравнение с група, която не пукат пръстите си. Освен това по-скорошно проучване откри, че пукането на пръстите не причинява никакви незабавни промени в ставата, въпреки че тези стави потенциално преживяват намален обхват на движение.
Пукането на пръстите може да бъде безобиден навик, но понякога може да доведе и да здравословни проблеми. „Пукането“ на става по неправилен начин може да упражни налягане върху сухожилията, свързващите връзки или хрущяла около ставата. Тези структури може да бъдат наранени, ако човек натисне или издърпа по начин, по който ставата не е предназначена да се движи.

Тайната за здрави стави е разкрита!

Когато става дума за врата и гърба, имайте предвид, че там има и други чувствителни структури – особено гръбначният мозък и нервите. Ако пукането е твърде силно, човек можа да е завъртял прекалено своя врат или гърба. В резултат на това може да се прищипе нерв, да се наранят кръвоносните съдове или да се напрегнете мускул.
Как да се отървете от навика да пукате ставите си?

Има много причини защо може да пукате пръстите си, но някои хора го правят, защото това е начин за облекчение на стрес или нерви., казва Нанс. Въпреки това, понеже съществува реален риск да „пукнете“ нещо по неправилен начин, трябва да намерите други начини да се справите със стреса, съветват специалистите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ