14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Безсънието е свързано с по-голям риск от сърдечен удар

ПРОЧЕТИ СЪЩО

С напредването на изследванията експертите откриват все повече причини хората да отдават приоритет на съня. Една от областите на интерес е как разстройството на съня безсъние увеличава риска от други здравословни проблеми. В неотдавнашен преглед се разглежда как безсънието увеличава риска от сърдечен удар. Прегледът установи, че вероятността хората с безсъние да получат инфаркт е с 69% по-голяма. Изследователите предполагат, че безсънието трябва да се разглежда като съществен рисков фактор за инфаркт.
Учени откриха каква е причината за безсънието при възрастните хора

КАК БЕЗСЪНИЕТО И СЪНЯТ ВЛИЯЯТ НА ЗДРАВЕТО?
Безсъние се случва, когато хората имат проблеми със заспиването или със задържането на съня. Хроничното безсъние се проявява, когато проблемът продължава три месеца или повече. Няколко фактора могат да увеличат риска от безсъние, като например високи нива на стрес или хронична болка. Когато хората не получават достатъчно сън, това може да доведе да допринесе за различни неприятни симптоми и да увеличи риска от специфични здравословни проблеми. 

Експерти споделят: „Безсънието се свързва с влошаване на качеството на живот, като се започне от умора, сънливост, промени в настроението, повишено отсъствие от работа и понижено внимание. Възможно е да имат и намалена когнитивна функция. Има проучвания, които показват, че безсънието е свързано със сърдечносъдов и метаболитен риск като високо кръвно налягане, инфаркт и диабет.“
Лекар: Безсънието е симптом на това заболяване

Проверка по рама

Те добавиха: „Сънят е от жизненоважно значение за възстановяването на организма. Поне 7 часа сън всяка нощ помагат на тялото да се възстанови и му позволяват да функционира нормално на следващия ден. Редовният, постоянен сън също така помага за регулиране на кръвното налягане, нивата на захарта, както и на теглото. Тези здравословни проблеми са свързани със сърдечни заболявания като инфаркт и инсулт, така че получаването на достатъчно сън и регулирането на тези рискови фактори може да бъде от голяма полза.“
БЕЗСЪНИЕ И РИСК ОТ СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Резултати от проучването установиха, че хората с безсъние са изложени на значително по-висок риск от сърдечен удар, отколкото хората, които не страдат от безсъние. Вероятността хората с безсъние да получат инфаркт е с 69% по-голяма. Освен това получаването на пет или по-малко часа сън през нощта е свързано с много по-висок риск от инфаркт, отколкото получаването на седем до осем часа сън. 

Лекар: Този прост навик ще ви избави от безсънието и вечер ще заспивате за 5 минути
Експерти отбелязват няколко ключови стъпки в хигиената на съня:

– Поддържайте редовен график на сън и бодърстване всеки ден, включително и през почивните дни.

Магазин за Акумулатори

– Избягвайте електрониката вечер
– Избягвайте кофеина по-късно през деня

– Избягвайте дълги дрямки в края на деня

– Поддържайте благоприятна среда за сън
– Физическата активност и упражненията през деня подпомагат съня

Те добавиха още, че „ако някой продължава да се бори с безсъние, трябва да потърси лекарска помощ, тъй като е възможно да има други нарушения на съня, медицински или психиатрични разстройства, които водят до безсъние“.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ