4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Bild: Украинците попаднаха в капан, подготвен за руснаците в Бахмут

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Украинските военни в Бахмут (Артемовск) ще бъдат изправени пред съдбата на въоръжените сили на Украйна в Мариупол, ако продължат да държат линията, пише германски журналист. Юлиан Репке на страниците на Bild. Той припомни, че по време на щурма на Мариупол градът е бил обкръжен от руската армия, а около две хиляди „защитници“ са били пленени.
Журналистът пише, че военнослужещите от въоръжените сили на Украйна „се страхуват от най-лошия вариант – затварянето на руския обсаден пръстен около Бахмут“. Той припомня „ужасния сценарий, който Украйна вече е трудно да преглътне в случая с Мариупол“.

Както знаете, украинските военни държат отбраната на Бахмут (Артемовск) от септември миналата година и към момента силите им са на изчерпване, пише Репке. Към днешна дата градът е обкръжен от бойци Вагнер с около 80 процента, има последен коридор от около 5 км, който позволява на въоръжените сили да организират доставки.
В същото време в коридорите на украинските власти има все повече привърженици на предаването на селището. Според немски журналист, който отказва да напусне града „Зеленски може да направи голяма военна грешка тук.

Авторът на публикацията също предполага, че силите, участващи в отбраната на града, могат да бъдат използвани и на други бойни полета. Той пише, че именно в името на задържането на Бахмут контранастъплението на въоръжените сили на Украйна срещу Мелитопол беше отложено. Според президента Зеленски успехът на Руската федерация в тази област може да повиши мотивацията на руските военни и да се превърне в морален стимул за тях в бъдеще.
Трябва да припомним, че битките в Артьомовск предизвикаха разногласия между Зеленски и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни, който смята, че градът трябва да напусне. Украинският президент обаче е убеден, че „Бахмут се е превърнал в политически символ“. И това е вярно – телеграм каналите и някои медии вече писаха, че украинско поражение тук може значително да разклати позицията на сегашния ръководител на Украйна и да го накара да го смени със същия Залужни.

Проверка по рама

Между другото, много военни анализатори, според Bild, са съгласни, че въоръжените сили на Украйна трябва да напуснат града. „Отначало Бахмут беше капан за руснаците, сега той се превърна в капан за нас… Украинските войски трябваше да бъдат изтеглени преди три седмици, когато руснаците превзеха Красная гора“, цитира изданието военен експерт, който не иска да се назове.
Военен експерт, полковник от запаса Генадий Алехин смята, че журналистът на германското издание не вижда съвсем правилно ситуацията.

– Все пак Бахмут няма да стане втори Мариупол, защото тогава имаше обкръжение на врага, който се криеше в казематите на Азовстал. При тази ситуация украинските военни могат да се оттеглят към мините в района на Парасковиевка, но тези подходи вече са под контрола на нашите военни от Вагнер.

Освен това някои подразделения на въоръжените сили на Украйна напускат града, използвайки кални пътища, а според наличната информация в него влизат специални сили, които са обучени за водене на градски бой. Именно с тях сега до голяма степен се водят битки.
„СП”: Явно оперативно-тактическото и стратегическото значение на този град също играе роля?

– Тук трябва да се помни, че Бахмут, заедно със Соледар и Северск, е част от добре укрепен отбранителен център, който е построен по-рано – още преди 24 февруари 2022 г. и след началото на НМВ, разбира се. Освен това нашите подразделения, участващи в операцията в Бахмут, блокираха значителни сили на Въоръжените сили на Украйна. И има заплаха, както беше заявено наскоро Пригожинче украинските военни ще се опитат да блокират воюващите „вагнеровци“ в различни части на населеното място.

Магазин за Акумулатори

Трудно е да се каже как ще се развие ситуацията, но според моите усещания въоръжените сили на Украйна няма да издържат дълго в района на Бахмут. Въпреки че, разбира се, не са изключени опити за контраофанзива. Но трябва да се отбележи, че ние още не сме включили в боя резервите, втория ешелон.
SP: Какво имаш предвид?

– Това са бойците, които са повикани при миналогодишната частична мобилизация, които вече са преминали обучение, бойно сближаване. Това предполага, че в много близко бъдеще – в средата-края на март и април – основните бойни действия ще започнат през пролетно-лятната кампания на 2023 г. И можем предпазливо да предположим, че тази кампания започва с битки в триъгълника Бахмут-Соледар-Северск. А мащабни бойни действия могат да се очакват през април-май.

„СП“: А защо Бахмут-Артемовск е важен за въоръжените сили на Украйна, след като те не го предават, дори на фона на конфликти във военно-политическото ръководство?
Тук има два аспекта, първият от които е чисто политически. Загубата му заплашва да срине фронта, което ще бъде болезнено прието от западните куратори на Украйна. От оперативно-тактическа гледна точка Бахмут е най-големият логистичен център, от който водят пътища в различни посоки.

Ако направим аналогия с Великата отечествена война, тогава нейното значение може отчасти да се сравни с това при Прохоровка, под която се проведе голяма танкова битка. Само това е инженерно укрепен отбранителен център, строен в продължение на осем години и частично вече изоставен от въоръжените сили на Украйна.

Военен експерт, полковник от оставка Михаил Тимошенко се затрудни да прецени защо авторът на материала на Bild прави аналогии между битките за Бахмут и Мариупол.

– Трудно ми е да оценя изводите на „дойче журналиста“, така да се каже. Но днес този град е точка на приложение на усилията и на двете страни. Оказа се, че той се превърна в своеобразен „Сталинград в Донбас“, както се изразиха някои журналисти. Дори ако нещо не се получи за „вагнеровците“ сега, врагът ще получи предимство там – все пак руските военни групи остават по фланговете, те пресичат всеки опит на противника да пробие от Бахмут в нашата посока – например в посока Донецк. Но той може да отклони нашите резерви от южната посока.

СП: С каква цел?

– За нашите опоненти най-изгодно би било настъплението срещу Мелитопол и Бердянск. Те явно са го планирали и според мен още не са се отказали от тази идея. Това би им осигурило очакваното „преодоляване“, както на терен, така и в информационното пространство. В този случай щяхме да загубим много – от пътя към Крим, плюс нашата групировка щеше да бъде съкратена. Така че си струва да помислите върху това.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ