13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Битка за кокала: ПП и ДБ се ръфат за листите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Големи скандали избухнали в големите градове между ПП и ДБ. Причината е реденето на листите за общински съветници, научи „Галерия“. От „Демократична България“ са настояли избираемите места – обикновено до десето, да бъдат разпределени поравно – 50 на 50.
Ръководствата на „Промяната“ в областните центрове обаче били категорични, че електоралната тежест продължава да бъде 2 към 1 в тяхна полза. Тоест, листите за общински съветници трябва да бъдат доминирани от „Продължаваме промяната“.

Наш източник сподели, че емблематичен пример за раздора е Пловдив.
Структурата на „Промяната“ там отказвала да даде категорично равен брой избираеми места на „Демократична България“. Скандалът е стигнал до ръководството на коалицията в София. То трябва да вземе крайно решение. Не е изключено да се стигне до явяване на изборите по места с отделни листи за общински съветници и общи кметове. Готово е и обяснението за такова разделение, което ще бъде наречено „коалиция, но на регионално ниво“.

Има и култови примери като предстоящия местен вот в Асеновград. Там не просто се разцепи коалицията ПП-ДБ, а „малката“ такава – тази на „Демократична България“. „Зелените“ побързаха да издигнат за кмет адвокат Валентин Ройнов, като го анонсираха чрез профила на местния клон на ДБ. Оказа се обаче, че ДСБ, „Да, България“ заедно с „Промяната“ вадят друг кандидат. Това е Димитър Янев, бивш депутат от ГЕРБ.
Пресен пример за разкола между партньорите е кандидатурата на Васил Терзиев за кмет на София. Младият милионер жестоко раздели симпатизантите на старата десница в столицата. Хората открито не-доволстват, защото цялата рода на Терзиев е от висшите етажи на комунистическата „Държавна сигурност“.

Проверка по рама

Други пък го обвиняват, че няма елементарна представа за проблемите на София, а пиар експерти му пишат изявленията. Това открито накланя везните към победа на ГЕРБ в София, смятат социолозите.
Срокът за регистрация на партиите и коалициите за местния вот изтича на 13 септември. Именно оставащите няколко дни изострили до край напрежението в сглобката на ПП и ДБ. В някои райони е имало дори заплахи от стари активисти, че ще напуснат ДБ, ако им налагат „парашутисти“ на избираеми места.

Материалът Битка за кокала: ПП и ДБ се ръфат за листите е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ