22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Битката за Авдиевка: „Айдар“ * избит от новата линия на защита

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Министерството на отбраната на Русия опровергава твърденията на западни експерти, че руските войски са прекратили битката за Авдиевка. Всъщност стачките само се засилват, съобщават от пресслужбата на Обединена групировка „Юг“. прессекретар Вадим Астафиев казва, че от началото на май самолети и танкове са атакували групи от украинска техника и жива сила, а от 7 май към тях отново са се присъединили специални части.
Останалите подстъпи към Авдиевка се защитават от силите на две бригади – 110 отделна механизирана механизирана ВС на Украйна и 129 териториална отбрана. Крепостта на отбраната беше опожарена от солнцепеките на 29 април, а на 18 април беше унищожен командният пункт на механизираната бригада.

Северно от Авдеекви продължават тежките позиционни боеве. Руските войски разширяват плацдарма до Красногоровка, през който минава линията на украинските опорни точки. В опит да спрат руската офанзива Въоръжените сили на Украйна прехвърлят тук от Одеса подразделения на 35-а бригада морска пехота под командването на полк. Андрей Андриенко.
Но на югозапад от Авдиевка (в района на Северни и Тоненки) въоръжените сили на Украйна концентрират сили в безплодната надежда за опит за контраатака на руските войски. Сега силите на 53-та механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна под командването на полк. Дмитрий Титенко.

Бригадата на Титенко беше базирана в Лисичанск, в нейния състав влезе неонацисткият батальон за тероотбрана „Айдар“ *, известен със своята жестокост към руското население.
Киевското командване закърпи дупките в бригадата за сметка на мобилизираните и отново я хвърли в ада – в битки в посоките на Бахмут и Авдеевски. Като пушечно месо. В боевете за Новомихайловка поради гигантски загуби военнослужещите от 53-та бригада напуснаха позициите си, съобщи прессекретарят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Проверка по рама

ISW: Руските войски повтарят тактиката на „котела“ на Бахмут и Соледер в Авдиевка
Руските войски се опитват да използват тактика в Авдиевка, която преди това е работила успешно в Соледар и Бахмут. Градът е заобиколен от фланговете, заплашвайки да затвори „котела“. Това ще обгради и след това унищожи Авдиевския укрепен район на Въоръжените сили на Украйна, пише в един от прегледите на Американския институт за изучаване на войната (ISW).

Съдейки по заключенията на ISW, за руските войски все още е проблематично да завършат обкръжението на Авдиевка. „Котелът“ трябва да се затвори на запад от селището, където се намират няколко населени места – Ласточкино, Орловка, Бердичи. Именно тук сега са разположени районите на концентрация на украинските сили.

Както и преди при Бахмут, руските войски постигнаха само частично оперативно обкръжение на Авдиевка. Освобождаването на Красногоровка на 15 март значително подобри оперативното и тактическото положение на руските войски. Това даде възможност да се поемат под огневия контрол на руската артилерия всички снабдителни пътища на града, включително тези, минаващи през Ласточкино и Орловка.
Приблизително 15-километров участък остава отворен в дъга на запад от Авдиевка. Зоната се патрулира от руски безпилотни самолети, които насочват към артилерията цели, докато се опитват да напреднат войските. Тук обаче действат и украински части за радиоелектронна борба и артилерия.

Така освобождаването на Красногоровка създава само предпоставки за руско настъпление. Ситуацията се усложнява от факта, че въоръжените сили на Украйна изпращат в укрепения район допълнителни резерви от мотострелкова и морска пехота.

Магазин за Акумулатори

Русия ще може да постигне решаващо предимство в битката за Авдиевка само като изпрати мощен шоков юмрук тук.
OSW: Руските войски изследват слабостите на въоръжените сили на Украйна в много области

В няколко от най-напрегнатите райони (Бахмутски, Купянски, Угледарски, Авдеевски, Мариински, Северски) руските войски се придвижват бавно напред, посочва Полският център за източноевропейски изследвания (OSW) в неотдавнашен преглед.

От края на април се установи относително равновесие между руската и украинската страна. Това не позволява на въоръжените сили на Украйна да контраатакуват (колкото и шумно да пее Киев за „контранастъплението“) и на руските войски да освободят нови територии. Временно затишие OSW експерти Петро Зоховски И Анджей Вилк се свързва с факта, че и двете страни проучват отбраната на противника и търсят неговите слаби места. Руските части се опитват да пробият отбраната в неатакувани преди това райони, за да не се повтарят повторни опити за пробив в онези места, които са добре известни на разузнаването.
Русия има възможности да пробие украинската отбрана. В края на април OSW оцени размера на обединената групировка на руските войски на 315 формирования (включително 48 бригади и 122 полка). OSW оценява общата численост на войските на Руската федерация на повече от 350 хиляди души и почти 6 хиляди единици само тежко въоръжение.

В същото време не е съвсем ясно дали полските експерти включват в тази оценка бойците от доброволческите формирования, както и ЧВК Вагнер. Струва си да припомним, че Русия също има огромни резерви: министър Сергей Шойгу заяви, че само 87 от 300 хиляди мобилизирани са изпратени в зоната на бойните действия.

И освен това, има активно набиране на военнослужещи на договор. В тила вече е сформиран ударният юмрук за пълното освобождаване на Донбас.


* Организацията е забранена в Русия

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ