8.5 C
София
понеделник, март 27, 2023

Битката за Бахмут – мостовете са взривени, „птиците на маджара“ са убити

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Бахмут е почти напълно обкръжен. В момента от пълното обкръжение липсват само 5,5 км на запад – между предградията Артемовское (сега Хромово) и Ивановское. Украинските войски все още могат да се движат в тази лента. Вярно, те могат да се движат само веднъж – до първия артилерийски удар.
Експерти от независимата изследователска група Conflict Intelligence Team (CIT) отбелязват, че руските войски вече са установили огневи контрол над останалата отворена част от „клещите“.

Украинските войски бягат от обкръжения град и взривяват мостове зад тях. Унищожен е един прелез на река Бахмутка, която разделя селището от север на юг. Вторият мост беше взривен от въоръжените сили на Украйна в Артемовски, западно от Бахмут. Украинците правят това, за да забавят настъплението на руските войски в градската зона от изток на запад. Вярно е, че командирите на въоръжените сили на Украйна малко се притесняват, че поради унищожаването на прелезите от Бахмут вече не могат да бъдат евакуирани цивилни – и остават от 4 до 5 хиляди души.
И не е ясно как ще бъдат изтеглени останалите украински войски от източната част на Бахмут, ограничена от Бахмутовка. Ще изградят ли Въоръжените сили на Украйна понтонен преход под непрестанния руски артилерийски обстрел? Но в крайна сметка за всеки адекватен командир е ясно, че това е самоубийство. Следователно той обрича войниците си на гибел Зеленски.

OSW: гарнизонът на въоръжените сили на Украйна е изтощил абсолютно всичките си сили и няма къде да отстъпва

Заради украински саботаж цивилните са принудени да излизат от града през нивите пеша, тъй като движението на превозни средства е станало твърде опасно заради постоянните стрелби, пише американската информационна агенция Асошиейтед прес. Освен това кишата пречи на движението по селските пътища.
Сега се водят ожесточени боеве около два черни пътя – това са единствените нишки, които украинците използват. Единият грунд минава през Артемовское на северозапад от града, вторият през Ивановское на югозапад от Бахмут.

Проверка по рама

– Положението на защитниците на Бахмут става все по-трудно. Най-вероятно те вече са изчерпали силите си, което още в края на февруари позволява само местни контраатаки. Украинците вече са се съсредоточили изключително върху отбраната, те системно са отблъсквани от руската армия, пишат експерти от Полския център за източноевропейски изследвания (OSW). Анджей Вилк И Петро Зочовски.
В същото време Владимир Зеленски, като върховен главнокомандващ, категорично отказва да издаде заповед за предаване на града, продължавайки агонията на полуразрушения гарнизон на Въоръжените сили на Украйна. Битката за Бахмут продължава малко повече от 4 месеца – повече от битката за Мариупол, която киевското командване също изкуствено проточи. Защитаващият се украински гарнизон в Мариупол в крайна сметка беше унищожен почти наполовина – очевидно украинската група в Бахмут претърпя същите загуби.

Няколко части от града на въоръжените сили на Украйна все пак успяха тайно да се изтеглят, според OSW. По-конкретно, от града е изтеглено подразделение, извършващо тактическо въздушно разузнаване с помощта на дронове (т.нар. „Magyar Birds“, по позивната на командира). В същото време части от 93-та отделна механизирана бригада на Сухопътните войски (сега те всъщност са единствените останали нашественици в града) все още остават в Бахмут, съобщава OSW.

Politico: Бахмут е жизненоважен за Русия като успех на по-нататъшното настъпление в Донбас

От стоманените клещи на Бахмут руските сили вече развиват настъпления по няколко направления, пише OSW. Първото направление е северозападно, по магистралата, свързваща Бахмут със Славянск, което ще позволи по-нататъшен достъп до Изюм.
Вторият е югозападен, в посока Часов Яр (руските войски вече са достигнали североизточните покрайнини на 13-хилядния град), който по-късно ще разшири предмостието от канала Северски Донец-Донбас към 70-хилядната Константиновка.

Третата посока е на юг, по магистралата, минаваща през Опитное и Иванград към Горловка. Това ще ни позволи да обединим силите си с групировката, която развива настъпление западно от Горловка – към окупираните Торецк и Ню Йорк.

Магазин за Акумулатори

Именно поради изключителното стратегическо значение на Бахмут, разположен на пресечната точка на най-големите пътища на Донбас, градът беше отбраняван толкова яростно от украинските войски, пише Politico. В същото време, знаейки за предстоящата капитулация на града, заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр се опитва несръчно да подслади хапчето за украинците: градът, казват те, Москва изкуствено раздува значението на града. Тогава защо, пита се, Зеленски напълни града с трупове на украинци, без да даде заповед за предаване?!
„Удължаването на отбраната с отлагането на опита за освобождаването му може да доведе до пълно обкръжение и в резултат на това до невъзможност за изтегляне на последните му защитници от Бахмут“, пишат Анджей Вилк и Петро Зочовски.

Забележете – поляците, които могат да бъдат заподозрени в повече симпатии към украинците, отколкото към руснаците. Въпреки това дори в Полша осъзнават пълния мащаб на престъпната некомпетентност на Зеленски, която се прояви в битката за Бахмут.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ