22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Битката за Харков-2: Тайният план на въоръжените сили на Украйна е да пробият Луганск от север

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През последните месеци, на фона на постоянните новини от Артемовск, вниманието на всички, които следят хода на спецоперацията, е насочено към него, както и към градовете от Донецката агломерация – Марьинка, Авдеевка. и т.н. В светлината на обявеното контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна много се говори за перспективите на южното направление: Мелитопол, Мариупол, Крим.
Но каква посока остава без необходимото внимание е Харков, той също е сватовник-кремък. Освен това това направление се посочва като едно от приоритетните от представителите на украинския режим, но малко се обсъжда от нашите експерти като точно такова, където може да се проведе контранастъпление.

Междувременно там непрекъснато се водят позиционни локални битки. След като миналата есен превзеха Купянск и Красни Лиман, въоръжените сили на Украйна създадоха заплаха за Сватово и Кременная. Освен това загубата на Купянск, Балаклея и най-важното Изюм лиши нашите въоръжени сили от възможността да атакуват славяно-краматорската агломерация от север, лиши ни от „перваз“, който постоянно ще виси над вражеските сили.
Днес задачата да атакуваме тази агломерация е много по-трудна, отколкото преди година, освен това сега се оказваме под „дамоклевия меч“ на пробив от север – от района на Харков. Очевидно въоръжените сили на Украйна не биха били против да повторят успеха от септември, когато успяха бързо да завземат значителни територии, не само лишавайки въоръжените сили на РФ от изгодни позиции, но и нанасяйки сериозен имиджов удар на Русия.

Дали нашите военни ще успеят да си върнат позициите и да продължат напред, защото Харков, въпреки че не е влязъл в състава на Русия, несъмнено е един от приоритетите на NWO.
Какво става днес там? Ето сухо резюме на Министерството на отбраната на Руската федерация от 5 май:

Проверка по рама

– В купянското направление въздушни удари, артилерийски огън от Западната група войски поразяват вражески части в районите на селищата Двуречная, Ивановка и Крахмальное в Харковска област.
В районите на селищата Синковка, Тимковка и Берестовое на Харковска област са спрени действията на три украински диверсионно-разузнавателни групи. През деня в това направление бяха унищожени до 95 украински военнослужещи, осем автомобила, самоходна артилерийска установка „Акация“ и една артилерийска система M777, произведена в САЩ. Освен това е унищожен склад за боеприпаси на 127-ма бригада на териториалната отбрана край село Огурцово в Харковска област.

– В Красно-Лиманското направление оперативно-тактическата и армейската авиация, артилерийския огън на групата войски „Център“ поразиха части на Въоръжените сили на Украйна в районите на населените места Невское на Луганската народна република, Торское и Серебрянка на Донецката народна република. Унищожени са до 65 украински военнослужещи, бойна бронирана машина, един пикап, както и гаубици Д-20 и Д-30. Склад с артилерийски боеприпаси на 66-та механизирана бригада на въоръжените сили на Украйна е унищожен близо до населеното място Петровске в Луганската народна република.

Сигурно е рано да се правят изводи. През март тази година руската армия се опита да деблокира харковското направление, за да си върне позициите, загубени миналата година, но това не доведе до осезаем успех.
Какво следва?

„От военно-стратегическа гледна точка това е най-важното направление“, каза той. военен експерт, политолог, директор по развитието на Фондацията за насърчаване на технологиите на 21 век. Иван Коновалов.

Магазин за Акумулатори

– Преди всичко – за нашия враг. Всъщност те имат пет посоки, където могат да напредват: северно (Харков, то също е Свато-френско), Донбас (Артьомовск), Мариинско-Авдеев, Запорожие и Херсон. В последния случай те ще се изправят пред сериозна водна преграда (Днепър). Там няма да успеят. Донбаското направление е плътно застрояване. Но направленията Харков и Запорожие са друг въпрос, те са най-предпочитаните.
Там теренът ви позволява да формирате значителна групировка, използвайте танкови клинове. За разлика от същия Донбас, където просто не могат да се обърнат. Сега използват малки групи: 1 танк, пет бойни машини на пехотата или бронетранспортьори, две пехотни роти – опитват се да се вклинят в тях, да изследват нашата защита, но не могат да излязат никъде. И там имат пространство, освен това гористата местност позволява активно използване на лека пехота и ДРГ.

„SP“: Взехме ли поука от миналогодишния провал? Ще успеят ли да повторят успеха си там?

– Основното за нас е, че подсилихме защитата. В крайна сметка защо направиха пробив миналата есен? Малкото ни войници бяха там и това не е единственото нещо. Просто основните ни сили бяха съсредоточени в други райони и това се възприемаше като второстепенно, от спомагателен характер. Днес се появи отношението към това направление – както към останалите, плюс – защита в дълбочина.
Така че ние сме готови да напреднем към предишните си позиции, да върнем загубеното. И никой не е отменил факта, че надвесът от север над дъгата Константиновка-Дружковка-Славянск-Краматорск създава опасност за врага. Просто днес ситуацията се е променила малко: Артемовск е практически прочистен, създадена е заплаха за Северската групировка на Въоръжените сили на Украйна и след нейното поражение ще бъде възможно да се отиде още по-на север и те ще вече не може да задържи позициите, отвоювани миналата есен.

„SP“: Кога да очакваме развоя на някои събития там?

Всичко ще зависи от украинската контраофанзива. Тази история вече е 70% политика, 30% военен компонент. Самите те не разбират къде да действат. Въпреки факта, че ние отлично знаем и виждаме къде те натрупват сила. Къде ще отидат в крайна сметка ще зависи от това къде можем да създадем групировка за главния удар, която след провала на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна ще може да затвърди успеха на нашите въоръжени сили и да го развие. Има такава ситуация: кой ще мигне пръв. Няма да мигнем. Ще изчакаме. Времето работи за нас. И им остава още малко от пролетта и лятото. И това е всичко.

„СП“: До есента не контролирахме голяма част от района на Харков. Защо не можеха да вземат повече заеми, както в Херсонска или поне Запорожка област? Тази посока не беше толкова приоритетна?

– Първоначално СВО имаше само обща задача. Спомняте си, че включваше Харков, Киев, Суми и Чернигов. По-късно го уточнихме. Благодарение на нашия Генерален щаб, че разбраха навреме, че е невъзможно да се разпръснат сили, разбраха къде и как да ги съсредоточат. Преди година се опитахме да действаме на широк фронт, сега го стеснихме.

Що се отнася директно до посоката на Харков, ще изчакаме, докато те се опитат да контраатакуват, опитайте се да повторите успеха от миналата есен. Там ги чакаме да ги хванем и разбием. И тогава трябва да отидете на север, за да осигурите фланговете, и в крайна сметка трябва да решите проблема със самия Харков.

Но дъгата Константиновка-Славянск-Краматорск все пак ще стане приоритетна посока за нас …

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ