22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Битката за Севастопол: Украинските въоръжени сили мобилизират британски инструктори, подводни дронове Toloka TLK 1000 и бойни водолази

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Акваторията на Черно море може да се превърне в зона на най-активни бойни действия в случай на украинско контранастъпление. В същото време този регион е заплашен да се превърне в поле за сблъсък на най-модерните военни технологии.
как информира Руското министерство на отбраната само през нощта на 7 май над Черно море системите за противовъздушна отбрана са засекли 22 украински ударни безпилотни летателни апарата. Всички те са унищожени от огъня на зенитно-ракетни системи или потушени със средства за радиоелектронна борба.

В същото време далечни самолети Ту-22М3, летящи над Черно море, унищожиха военен обект в Николаев. Предполага се, че е имало западна технология. Вероятно под атака са попаднали и чужди военни специалисти.
Както знаете, Николаев е място, където са концентрирани голям брой различни военноморски съоръжения на Украйна. От ремонтни бази до бази на диверсанти-подводничари, които се обучават от чуждестранни специалисти. Най-вероятно там се намират и основните места за разполагане на такъв тип оръжия като подводни дронове.

Че има такива бази на подводни дронове, говорят съобщения от 3 май. Тогава РИА Новости се позовава на ъндърграунда в района на Николаев докладваниче координатите, предадени на руската армия, са помогнали за унищожаването на украинската диверсантска база в Николаев, където британски инструктори са подготвяли подводни дронове за атака на руски кораби. „Поработихме малко и разбрахме, че на нашия остров Майски нацистите са решили да сформират отряд от диверсанти на подводници. Там бяха изпратени британски инструктори, които трябваше да ги научат как да използват подводни дронове. Ние дадохме координатите на тази тренировъчна база на правилното място и руснаците уцелиха целта ясно “, каза активистът на кореспондента на агенцията.
Украинската криза ясно показа, че съвременната конфронтация между армиите до голяма степен се определя от нови видове техника. На първо място безпилотните летателни апарати. Те могат да бъдат както летящи, наземни и подводни. Последните представляват сериозна заплаха за всеки флот, изграден по старите правила, когато се очакваха големи битки между кораби със стотици членове на екипажа на борда.

Проверка по рама

Звънът за събуждане на руския флот прозвуча на 29 октомври миналата година. Припомняме, че тогава всъщност се състоя първата координирана атака на морски и въздушни дронове срещу кораби на рейда, първата в историята на военните операции в морето. Цели са били корабите на Черноморския флот, намиращи се в Севастополския залив.
Според експерти дроновете могат да бъдат наречени „украински“ само условно. Най-вероятно те са произведени в западни страни. Възможно е те да са били контролирани от чужди специалисти. Но техническите характеристики на устройствата ви карат да мислите.

Още през септември 2022 г. край бреговете на Севастопол беше открит дрон, подобен на малка затворена лодка. Формата на корпуса на апарата предполага, че той има ниска радарна видимост, очевидно затова е успял да се промъкне незабелязано покрай морските патрули в граничната зона. Корпусът на дрона беше оборудван със сензори. С тяхна помощ можете да проследите ситуацията, да намерите цел за овен и да изберете най-добрия маршрут.

Какво всъщност се случи тогава, все още е затворено за масовия наблюдател. Руското външно министерство в своя изявление обвини Великобритания, че е замесена в атаката. „На посланика бяха изразени остри протести във връзка с активното участие на британски военни специалисти в обучението и снабдяването на части от Силите за специални операции на Украйна, включително за провеждане на диверсионни операции в морето. В същото време бяха цитирани конкретни факти за такава дейност на Лондон “, се казва в изявление на руското външно министерство тогава.
В Лондон изнесените от Москва факти бяха наречени лъжи. Интересното е, че украинската страна демонстративно се дистанцира от инцидента, отказвайки да поеме отговорност. Но като цяло едва ли някой се съмнява, че британците наистина биха могли да помогнат на „квадрата“ със своите технологии и специалисти. По един или друг начин руските моряци във всеки случай трябва да вземат предвид новите предизвикателства.

Трябва да признаем, че времето сега до известна степен може да работи за режима в Киев. В крайна сметка е очевидно, че всеки допълнителен ден от спецоперацията е натрупване на опит от украинската страна. Както по отношение на бойното използване на различни устройства, така и на системата за управление на цялата военна логистика.

Магазин за Акумулатори

В края на април Украйна обяви създаването на цяла платформа Brave1 за разработчици на военни технологии. Предполага се, че обектът няма да бъде просто поредната структура по схемата „държавна поръчка – предприятия на военно-промишления комплекс – армия“, а своеобразна екосистема. „Brave1 е единна платформа за сътрудничество между компании за отбранителни технологии, държавата и военните, както и инвеститори, доброволчески фондове и медии“, се казва в обяснението на съответния отдел.
Между другото, трябва да се отбележи, че най-активна роля тук играе не Министерството на отбраната и не Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, а Министерството на цифровата трансформация на Украйна.

На първото изложение на платформата Brave1 беше представен прототип на автономния безпилотен торпеден дрон Toloka. Разработват се три версии на автономно торпедо: Toloka TLK 1000 (4-12 метра), TLK 400 (4-6 метра), TLK 150 (2,5 метра). „Толока ТЛК 150“ ще има далекобойност 100 км и ще може да носи до 20-50 кг експлозив. ТЛК 400 ще получи 500 кг бойна глава и ще има обсег до 1200 км. Най-голямото торпедо TLK 1000 ще може да поразява цели на разстояние до 2000 км и да носи до 5000 кг експлозиви. Хипотетично такъв обсег може да направи възможно поразяването на цели навсякъде в Черно море, включително руските бази в Новоросийск. Както се съобщава, торпедото може да бъде под вода в режим на готовност до три месеца и намира цели с помощта на видео и термовизионни камери, като данните се обработват от невронна мрежа.

Ясно е, че пускането на такива проби ще бъде възможно в най-добрия случай само след няколко години. Самите разработчици говорят за това. Но процесът, както се казва, тече.
Доктор на военните науки капитан първи ранг Константин Сивков смята, че руските съоръжения в момента са безопасно скрити от морето:

– Сега системата за отбрана на Крим включва редица мерки за предотвратяване на операциите по подводна диверсификация на украинската страна, включително използването на подводни дронове. Но съставът и естеството на тази защита е класифицирана информация. Тук не може да се каже повече. Заявявам едно: руската система е ефективна.

„СП“: Украйна обявява пускането на собствен подводен дрон „Толока“. Колко опасно може да бъде това за Черноморския флот?

– Както беше обявено, най-големият може да носи до 5 тона експлозив. Това означава, че самият апарат ще тежи 15-20 тона. Явно трудно ще се открие. Но все още е трудно да се каже, че украинската индустрия наистина ще произведе нещо сериозно. До сега това не се е случило.

„СП“: Но доставките на западно оръжие вървят активно. Явно пристигат и чужди специалисти, които да обучават и управляват апарата.

– Тук начинът за справяне с такива оръжия е съвсем ясен. Необходимо е да се идентифицират центровете за производство на тези дронове и след това да се поразят с ракети и с помощта на самолети. Целите са и местата за разполагане на специалисти. Разбира се, можете да ударите местата за съхранение. Но основното е точно в местата на производство, монтаж и местата за разполагане на специалисти.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ