18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Битката за Северск: Украинските въоръжени сили подготвят диверсионен удар с „десант“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Северският сектор е един от най-важните за настъплението едновременно на две групировки войски „Център“ и „Юг“. Украинците прикриват града с 54-та механизирана и 81-ва аеромобилна бригади от Въоръжените сили на Украйна. Срещу тях е, между другото, 2-ри армейски корпус.
От февруари в района на Соледар се водят тежки позиционни боеве, няма промени в линията на съприкосновение. В същото време от края на април киевското командване увеличава числеността на обединената групировка в Северския сектор. Силите се прехвърлят към разположените на запад опорни пунктове от Краматорско-Славянския оперативни рубеж, образувайки нов позиционен район.

Руските войски унищожиха тук най-разнообразната артилерия на НАТО – от американската M777 до полската AHS Krab. Следователно има съвсем реални опасения, че въоръжените сили на Украйна се готвят за удар от Северск в една от възможните посоки: на север – към Кременная, на изток – към Лисичанск или на юг – към Соледар.
От руска страна бойци от групата „Вагнер“ и 14-ти батальон на териториалната отбрана на ЛНР (по-известен като бригада „Призрак“) действат в сектора Северски, пише Американският институт за изследване на войната (ISW). Това означава, че и за Киевското, и за руското командване 10-хилядният Северск е от стратегическо значение.

Руските войски се намират на 20 км от Северск: на север те са започнали да освобождават Серебрянското горско стопанство от заселилите се там ловци, а на юг от града вече са напреднали до Зализнянски и също се движат по Бахмут – Северск (Васюковка) магистрала.
Сега е отворен пътят на руските войски да щурмуват Северската агломерация (в нея освен града влизат още селищата Васюковка, Раздоловка, Веселое, Спирное, където се водят сблъсъци от април) едновременно от две страни. Градът всъщност е в котел, който руските войски ще могат да „затръшнат“, като изравнят линията на съприкосновение в северната част на Донбас. И това ще направи възможно унищожаването на киевския гарнизон, отваряйки по-нататъшен път за настъпление към Краматорск и Славянск.

Проверка по рама

Defense News: Европейците не могат да се споразумеят за доставката на боеприпаси за Украйна от два месеца
Ударите на ЗСУ в района на Северски могат да бъдат фантомни, за да се отклони вниманието от основните операции на т. нар. „контранастъпление“. Вероятно е планирано за посоките Запорожие (Ореховски) или Донецк.

ISW показва, че APU умишлено използва тактика за отвличане на вниманието. И това съвсем не е свързано с хитростта на военното ръководство в Киев, а с липсата на достатъчно сили и средства. Най-„миролюбивите“ европейски държави създадоха още през 2021 г. така наречения „Фонд за мир“, в който вече са инвестирани 8 милиарда евро.

Парите отиват в услуга на различни страни – от постсъветска Молдова и Грузия до Йордания и дори Нигерия. Фондът компенсира закупуването на боеприпаси, а напоследък и за „дарения“ на Украйна на танкове, самолети и други оръжия.
В същото време, дори натрупали гигантски средства във фонда, европейските политици продължават да бъдат измъчвани от въпроси. И докато те страдат, въоръжените сили на Украйна не получават обещаното оръжие, пише със злобна ирония Defence News. Ябълката на раздора, разбира се, беше хвърлена от американците: трябва ли да харчим пари за покупки от производители в страните от ЕС или е по-добре да инвестираме в американската отбранителна индустрия?

Още през март европейците се заклеха кърваво да осигурят на въоръжените сили на Украйна милион единици боеприпаси. Вярно, не веднага, но в рамките на една година. Боеприпасите е трябвало да отидат за нуждите на фалшивата „контранастъпление“. И оттогава европейските политици продължават да спорят – и това е една от основните причини за плановете Владимир Зеленски се счупи, обяснява Defense News. Генерали и министри още дори не са разработили процедура за закупуване на боеприпаси.

Магазин за Акумулатори

– Франция смята, че няма проблеми с получаването на такова количество боеприпаси от европейски доставчици. Но Полша отново не е съгласна – язвително коментира Жан-Пиер Молнизаместник-директор на френския мозъчен тръст IRIS.
Ceske Noviny: Въоръжените сили на Украйна имат достатъчно боеприпаси не само за „контранастъпление“, но и за отбрана

Боеприпаси за въоръжените сили на Украйна искат да доставят четири европейски държави – Финландия, Франция, Германия и Чехия. Подушвайки миризмата на пари, чешкият президент Петър Павел вече обяви „критичен недостиг на боеприпаси“. Естествено, президентът не е загрижен за съдбата на Въоръжените сили на Украйна, а за възможността да получи пари от многомилиардния Фонд за мир. Точно като Зеленски, говорейки за успехите на руските войски, той тласка Вашингтон бързо да даде на Киев обещаните ракети и гаубици.

„Критичният недостиг на боеприпаси не само ограничава способността на Украйна да се защитава ефективно, но и до известна степен ограничава способността й да проведе успешна контраофанзива“, цитиран от чешкото издание на Ceske Noviny, Петр Павел.
„Контраофанзива“ е страхотна възможност за оръжейните лобисти в Европа да правят пари. Словакия например, след като дари изведени от експлоатация МиГ-ове на въоръжените сили на Украйна, ще получи 12 нови щурмови хеликоптера Bell AH-1Z от Съединените щати в замяна на $340 млн. Е, Естония реши да измами колегите си: според Politico, естонците таксуваха Фонда за мир за ново оръжие, въпреки че на украинците беше изпратено старо.

Е, щом Зеленски паразитира върху американската отбранителна индустрия, защо и другите да не могат?! И нека украинските войници продължават да умират за интересите на западните оръжейни лобисти.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ