20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Бившият пиар съсипа ПП: Управлението им беше комунизъм (ИНТЕРВЮ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В деня, в който НС гласува проектокабинета на ГЕРБ, търсим PR експерта Диана Дамянова за коментар на политическите процеси, отхвърлянето на правителството с първия мандат и прогноза за следващия парламент. Питаме Дамянова, която беше пиар и на шмекерите от ПП, може ли да станем свидетели на поредното партийно чудо, което да привлече избирателите. „В момента няма шанс за подобно чудо. Няма енергия, няма личности. Тия неща не падат от небето. Знаем кой е човекът, който може да направи нова партия евентуално да вземе някакво голямо пространство. Мисля, че той знае, че ореолът не се пренася автоматично от президента към политическата класа, по-скоро е обратното – в политиката губиш част от ореола си“, заяви Дамянова пред „Труд”.

– Госпожо Дамянова, изненада ли ви отхвърлянето на праектокабинета на ГЕРБ?

– Очаквах, че ще намерят хора, които да ги подкрепят и честно казано съм малко изненадана, но процесите в ДПС, които настъпиха от сутринта явно ни завариха малко неподготвени.

– Правилно ли беше от политическа гледна точка Борисов да предложи партиен кабинет?

– Смятам, че Борисов се намира в тежка ситуация, в която както и да си я определят те, когато печелиш избори и не правиш правителства, това всеки път отцепва хора от теб и трябва по някакъв начин да си подредиш електората. Да не говорим, че така наречената сглобка беше непонятна на неговите избиратели, когато той стана първи, но по някакъв начин не участва в правителство (всъщност той участва напълно, но в голяма степен беше създадено фалшиво усещане в хората).

Проверка по рама

Сега Борисов прави строяване на собствения си електорат, освестява се. Предварително е пресметнал, че ако не му мине кабинета казва: Ние имаме хора ние се връщаме с пълна сила, а ако мине прави опит за пълна реабилитация на своята власт – точно това, по което го биеха – корупция, лошо управление на фондовете, кражби – той сега казва, показвам ви хората, които наистина могат да управляват. Борисов иска да реабилитира себе си, чрез този кабинет.

– Какво е обяснението за това, че самият той не оглави предложеното правителство на ГЕРБ?

– Не знам, никой не ми казва, вече нямам и кого да попитам, но ми се струва, че това е част от споразумението му с Пеевски, а защо, вече не мога да кажа.

– ДПС срещу какво даде подкрепата си за кабинет, в който няма свои представители? Нали заявката им беше да получат също реабилитация и да се върнат за пряко участие във властта?

– В ДПС текат изключително странни процеси. Наблюдавам тази партия защото съм историк и за разлика от жълтопаветните анализатори, които смятат, че ДПС е бич божий аз съм съвременник на тези неща и смятам, че етническият мир в България през 90-те години беше спасен именно със създаването на тази партия. Напрежението беше гигантско, беше огромно и ако Ахмед Доган не беше направил тази партия, щяхме да сме едно малко Косово. Наистина тези хора бяха морално и физически унищожени, разделени със семействата им и тогава като че ли това беше едно много свястно решение. След това, по начина по който беше упражнявана властта в ДПС, в смисъл ДПС се грижеше страшно много за своите хора и доказателство затова е, че като покараш малко по пътищата на Кърджали ще видиш, че сякаш се намираш в друга България – една уредена България, с хубави пътища, с инфраструктура, защото там са крали по-малко.

Там просто контролът над средствата е бил по-голям, но така или иначе след като свърши своята работа по спасяването на етническия мир в страната, тази партия успя да се превърне в една гигантска корпорация, чийто елит прави пари, бидейки посредник между държавата и своя електорат. Самият процес, който настъпи през последните няколко месеца, почти година с ярката поява на Делян Пеевски и който завършва с това, че в момента според мен Пеевски, с мълчаливата подкрепа на Доган, извършва чистка на този олигархичен елит, ме навежда отдавна на мисълта, че тези двамата, или единият от тях, който взема решения, искат да разширят ДПС, да го деетнизират и да го превърнат в една от двете или трите големи партии, които се борят за властта в България. Това е пътят, който аз виждам, че тези хора извървяват.

Магазин за Акумулатори

Моето мнение беше, че Пеевски или Доган, или този който взима решенията, т. е. по-скоро Пеевски, няма да се съгласи да подкрепя, без да участва, но политиката е изкуство на възможното. Това беше конфликт, който ние осъзнавахме, гледайки телевизора, но Борисов без никой да го пита каза: Аз само с ДПС в коалиция няма да вляза. В този момент те изиграват това – не в влизат в коалиция, а пък какви задкулисни сметки имат за разделяне на властта ние няма как да знаем. Те са едни стари партньори, които добре се.

– Не разбирам обаче защо след като Борисов казва, че евроатлантизмът, какво и да означава това, е един от най важните критерии и признава, че ДПС е евроатлантическа партия, защо не пожела коалиция само с тях.

– Евроатлантизмът на ДПС е доказан с това, че това е партията, която ни вкара в Европейски съюз, тя беше на власт, когато влязохме. Ако има евроатлантизъм, който е бил спорен, това е герберският евроатлантизъм. Борисов не иска да дели негативите на Пеевски. И двамата имат нужда от изпиране и бодряшката „Продължаваме промяната“, заедно със своя герой „Демократична България“ заедно ги изпраха. Но независимо от това, че те са изпрани и българският народ вече не ги смята за част от лошите, защото след като може да ги обича Кирил Петков известно време, защо и ние да не ги обичаме.

Независимо от това и двамата носят история, която е свързана със задкулисието и те не искат да споделят тази история, поне не видно и аз напълно ги разбирам. Затова на тях им беше необходим един трети, който би ги подкрепил официално и който всъщност да даде пердето на тази коалиция. Такъв трети доскоро бяха момчетата от „Продължаваме промяната“. Затова избраха единствено възможния разумен ход, който е правителство на малцинството. Аз лично исторически и човешки смятам, че това е правилният ход.

Това са хора, които са много близки помежду си и не знам защо е целият този разказ на Христо Иванов и групата, дето Пеевски бил лош, а пък Борисов бил по-приемлив, а пък Пеевски се бил качил на гърба на Борисов… Това са глупости на момчета, които не познават историческия процес, това са хора, за които историята започва през 1990 г. и те не желаят да се учат (това вече го казвам от личен опит). Затова те си помислиха наивно и глупаво, че за два дни могат да настроят Борисов срещу Пеевски. Не, това са двама партньори, които са в много добра кондиция и такова настройване е невъзможно.

– Ще се разделят ли „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, след като ДБ вече нямат илюзии, че партньорите им носят позитиви?

– Ще говоря с цифри. През ноември 2021 г. „Продължаваме промяната“ спечелва 673 170 гласа, а ДБ над 200 000, т. е. ние сме на границата на един милион, а сега сме на границата на 300 000 заедно. И за слепците е ясно, че тази коалиция не е градивна за нито един от тях. Дали те ще вземат решението да се разделят, или ще предпочетат да загинат заедно, аз не знам, тъй като здрава мисъл в тези хора трудно се намира вече. И в този смисъл може да решат да загинат заедно. Там проблемът е с липсата на политически възгледи. Вчера слушах почти час този ютюбърски „феномен“ Ивелин (б. р. Михайлов).

Той казва, че тяхната партия за разлика от другите е идеологическа. Не знам какви са другите партии, но истината е, че това което няма в ППДБ е идеология. Андрей Райчев ги нарича десните, ама какви десни са те? Това е най-лявата възможна конструкция, която е направена. На мен ми е много интересен десният завой във Франция и в Италия и понеже знам езиците и чета на автентичен език програмите им, аз разбирам, че Жордан Бардела е моят човек. Аз нямам никакви различия в идеологически план с него. Докато нашите „десни“ са защитници на държавната икономика. Те смятат държавата за репресивен апарат, с който могат да си пълнят бюджета. Разширяват администрацията, за да могат да мачкат дребния и средния бизнес. Те са феодали, те не са десни, те искат държавен комунизъм.

Цялото управление на Асен Василев не е нищо друго, освен комунизъм. Ще дам пример, от който аз немея – цялата жълтопаветна маса и най-вече ДБ с две техни инфлуенсърки крещят срещу правото на България да има частна детска болница. Защото тя щяла да става конкуренция на държавната, която щяло да я има най-рано след 4 години. Това може само комунизъм да го измисли. Само човек, който няма никаква представа не знае, че държавната собственост е раково образувание. Те не знаят че държавната собственост ежедневно и ежечасно произвежда корупция и лошо управление и всичко лошо, което може да дойде от това.

Как може да спираш частната инициатива и то защото тя били в противоречие с твоята налудна идея да не пречела на една бъдеща държавна болница? Затова казвам, че това са хора с абсолютно левичарски разбирания. Хора, за които бизнесът е дойна крава. Това е комунизъм. Бизнесът е дойна крава да плаща данъци, за да могат те да раздават. Единственото, с което те се гордеят е, че са вдигнали пенсиите и това е така. Но пенсиите са смъкнати де факто от гърба на бизнеса, на който му се вдигнаха осигуровките. За мен това е лява политика и не ляво либерална, а лява-лява политика. И дебетата подакват на всичко това. Ако те искат да запазят профила си на градска интелигентна дясна партия трябва да бягат панически от китайските комунисти.

– Възможно ли е в рамките на този парламент да се стигне до създаване на кабинет?

– Вътрешното ми усещане е, че не е възможно, въпреки че ние сме виждали всякакви магии на Борисов, но тук вече опира до семейството на Борисов- върху неговата партия не може да бъде издевателствано повече. За него е важно да си строи партийните редиците, да отидем на още едни разрушителни за България, но по-добри за неговата партия избори, отколкото да работи за чужди мандати и под чужда опека и в този смисъл ми се струва, че ГЕРБ няма да се съгласи, а без ГЕРБ правителство не може да има.

– Какво по-различно ще родят едни нови избори?

– Голяма пъстрота на лудостта – в смисъл „Величие“ ще бъде една много красива идеологичска разумна партия, която се е родила. Сега ще се родят, както аз повтарям Партията на плоската земя, Партията на голямото спагетено чудовище, всякакви безумия и понеже при ниска избирателна активност те ще влизат на воля и си представям следващия парламент, който ще прилича много повече на цирк, отколкото сегашния.

– Обикновено когато се случват такива неща се появява някаква нова партия, някакво ново чудо, по което лудва избирателят…

– В момента няма шанс за подобно чудо. Няма енергия, няма личности. Тия неща не падат от небето. Знаем кой е човекът, който може да направи нова партия евентуално да вземе някакво голямо пространство. Мисля, че той знае, че ореолът не се пренася автоматично от президента към политическата класа, по-скоро е обратното – в политиката губиш част от ореола си. И второ, той по-скоро ще си изкара президентския мандат, нямам усещането този човек да е тръгнал да ги омита. Но знаем ли какво ще е ако се явим на есенни избори и всякакви идиотщини избуят и възможно е и той да види своя звезден миг.

Нашият гост

Диана Дамянова е родена в София, завършила е история в СУ “Климент Охридски”, доктор е на историческите науки. През 1990 г. избрана за зам.-председател на КНСБ. Три години по-късно създава първата в България ПР агенция. От 1998 работи в “Лукойл” като директор. От 2010 до 2018 играе бридж и стига до класиране на трето място в света на световно във Франция. През 2021 г. на доброволни начала става един от създателите на партия ”Продължаваме промяната” и се смята за нейна кръстница.

Материалът Бившият пиар съсипа ПП: Управлението им беше комунизъм (ИНТЕРВЮ) е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ