13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Бизнес с Бог: Дядо Николай прави соларен парк за 35 млн. лева! Кой е истинският собственик?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Манастирът „Св. св. Козма и Дамян“, част от управляваната от митрополит Николай Пловдивска митрополия, е решил да направи крачка в посока енергийна независимост с изграждането на голям соларен парк върху един от своите имоти край пътя Пловдив – Асеновград. На собствен терен от 350 дка е планирана централа с мощност 35 мВт, което по пазарни данни би означавало инвестиция в размер от около 30 – 35 млн. лв, предаде „Капитал“.
От манастира „Св. Св. Козма и Дамян“ не са запознати в детайл с проекта, защото се „движи от централния офис на митрополията“, т.е., от Николай Пловдивски

Подобен ход изглежда повече от странен по ред причини – голямата сума на инвестицията; условието, че енергията ще се ползва за собствени нужди; липсата на публичност.

По неофициална информация обаче ситуацията е по-различна – проектът и финансирането няма да бъдат направени от митрополията, а тя само ще отдаде земята на друга компания под наем. Коя точно ще е тази компания и как точно ще се управлява соларният парк и ще се използва енергията му, както и на кого точно ще е собственост той не е напълно ясно.
На пръв поглед причина за това решение от страна на митрополията идва след повече от десетилетия несгоди около сметките за ток, които през изминалата 2022 г. бяха изключително високи. Храмовете и църквите в Пловдив тогава тънеха в мрак и студ и имаха средни сметки около 4 хил. лв.

Първият по-значителен такъв сблъсък на стопанисваните от Пловдивската митрополия обекти с високите сметки за ток дойде точно преди 10 години. Тогава бяха организирани акции за дарения от миряни, а като крайно решение пловдивският митрополит Николай дари своят втори „Ролекс“, оценен през 2013 г. на около 12 хил. лв., за да бъде продаден на търг. Със събраните пари беше планирано да се изплатят сметките на храма „Света Марина“, която е централата на митрополията в града. До продажба на златния „Ролекс“ не се стигна, защото кандидати на търга не се появиха, а сметката бе погасена от дарители.
Сметките за ток предизвикаха няколко дебата на високо ниво, което доведе и до писмено запитване от страна на патриарх Неофит дали църковните обекти в страната могат да преминат на битов ток. В отговор на КЕВР по запитването стана ясно, че обектите на Българската православна църква (БПЦ) не могат да ползват регулирани цени за електроенергия като битовите клиенти. Такава молба все пак може да бъде направена към обществения доставчик и ако се прецени, че потреблението пасва на критериите за битов потребител, те могат да сменят своя статут.

Проверка по рама

„Капитал“ изпрати запитване по темата до Пловдивската митрополия и на няколко пъти направи опит за контакт с официални нейни представители, но до публикуването на текста отговор не бе получен.
Спасение от небесата

Подробности за соларния парк могат да се научат от постъпилото още на 24.10.2022 г. в РИОСВ – Пловдив, заявление за изграждането му на имот, намиращ се между Пловдив и Асеновград. Теренът е собственост на манастира „Св. св. Козма и Дамян“ и е само на 3 километра от производителя на благородни и цветни метали КЦМ, който пък през юни подписа договор за изкупуване на енергия от бъдещ соларен парк край Свищов.

В документацията на манастирския солар е посочено, че енергията му е предвидена за собствена употреба, а остатъкът ще се продава директно към мрежата. Работата е там, че нито манастирът, нито всички църкви в Пловдив могат да потребят толкова голямо количество енергия – буквално е достатъчно да захрани през деня около 30 хил. домакинства. Точно затова подозрението е, че всъщност централата ще захранва намиращи се в близост заводи, а не само манастира или църквите в региона.
Фотоволтаичният парк ще се състой от общо 6480 двулицеви соларни панела, което най-вероятно означава, че е предвидено земята да бъде покрита с повърхност – чакъл или друга бяла настилка, която да отразява светлината към другата страна на панелите. Също така конструкцията трябва да е висока, за да позволи отразяването на светлина.

Теренът за парка се намира в непосредствена близост до друг имот на църквата, в който има неподдържани сгради, овощни култури и пчели. Именно през този имот ще бъде осъществена и ВиК връзката на парка, така че да осигурява ресурси за почистването на панелите, а и за нуждите на персонала по поддръжка. Ще бъде изградена и пътна връзка с локалното платно на пътя Пловдив – Асеновград.

Магазин за Акумулатори

Според Имотния регистър теренът, предназначен за фотоволтаичната централа на „Св. св. Козма и Дамян“, чийто управител е Пловдивската митрополия, е бил отдаден под аренда на Тодор Василев, собственик на „Василев трейд“, която се занимава със земеделска продукция. Договорът е от 2020 г., като месечната сума, която Василев плаща, е 17.7 хил. лв. Срокът на арендата е до 2025 г., но по същото време, по което е пуснато запитването от манастира към РИОСВ – Пловдив, за изграждането на соларния парк, той е прекратен и имотът е освободен.
Това не е единственото споразумение за аренда между двете страни – анекс към съществуващо такова за шест отделни имота с общ размер 310 дка е сключен също през октомври 2022 г. за период 5 години. Уговорената сума е за 112 хил. лв., или по 22.4 хил. лв. на година.

В отговор на запитването на „Св. св. Козма и Дамян“ регионалният директор на РИОСВ – Пловдив, Ивайло Йотков е решил, че не е нужно да се прави оценка на проекта за соларния парк. Като мотив за това той е посочил, че имотът не е в защитена зона и – базирано на документацията и естеството на проекта – не следва да има замърсяване на околната среда.

Материалът Бизнес с Бог: Дядо Николай прави соларен парк за 35 млн. лева! Кой е истинският собственик? е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ