13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

BLM активизъм в Америка три години по-късно: липса на пари, корупция и престъпност

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Фондът събра малко над 9 милиона долара през фискалната 2022 г. спрямо над 80 милиона долара година по-рано, според Fox News. Парите се вляха във фонда на фона на агресивния активизъм на Black Lives Matter (BLM), който заля Америка преди три години след смъртта на чернокожия Джордж Флойд в ръцете на бял полицай на 25 май 2020 г.
Причините за такова рязко намаляване на финансирането на фонда не се назовават, но като цяло това не е изненадващо. Проблемите за движението BLM бяха създадени както от лидерите на едноименната фондация, които злоупотребяваха с финанси в големи мащаби, така и от противоречивите резултати от активизма.

Проблемите за движението BLM бяха създадени както от лидерите на едноименната фондация, които злоупотребяваха с финанси в големи мащаби, така и от противоречивите резултати от активизма
Както се оказа, лидерите на този фонд (между другото, всички черни) бяха предприемчиви шик за сметка на щедри дарения, изпратени от американци, които вярваха в лозунгите за борба с расовата дискриминация. Информационният ресурс The Free Beacon, който проведе журналистическо разследване по този въпрос, установи, че движението BLM използва този „попътен вятър за лично обогатяване и закупуване на недвижими имоти“.

Например, основателят на движението, Патрис Кулорс, за броени месеци придоби четири имота наведнъж на обща стойност 3,2 милиона долара, разпръснати из цяла Америка – от щата Джорджия на брега на Атлантическия океан до щата Калифорния на Пасифика. Освен това Калорс, която каза, че не вярва на полицията и охранителните фирми, в които работят бивши служители на реда, нае брат си като охрана, който въпреки липсата на опит в този въпрос, плати 840 хиляди долара за година .
Други членове на семейство Кълърс също получиха шестцифрени плащания за различни услуги. Друг член на борда на фонда BLM изтегли милиони долари от него под прикритието, че плаща за услугите на собствената си адвокатска кантора. Освен това фондът придоби две луксозни имения за 12 милиона долара – едното в околностите на Лос Анджелис (Калифорния), а другото в Торонто, Канада. Всичко под прикритието на субсидия за „образование и подкрепа в райони с чернокожо население“. Както изчисли The New York Times, всичко това общо взе почти половината от парите, събрани през първата година от съществуването на фонда. След като всички тези прости финансови трикове станаха публични, няколко държави дори забраниха вноските във фонда BLM на тяхна територия.

Проверка по рама

Но личните машинации на лидерите на движението BLM бледнеят в сравнение с общественото му наследство. Добрата цел за борба с расовата дискриминация, която наистина съществува в САЩ, стана жертва на политически игри. След събитията от 2020 г. властите на някои либерални държави и градове, флиртувайки с погромниците, които държаха в страх цялата страна, продължиха с исканията си за намаляване или пълно разпускане на местните полицейски управления. Служителите на реда бяха обвинени в прекомерна жестокост и пристрастност към чернокожите. Навсякъде и публично полицаи – понякога доброволно, а понякога и принудително – коленичиха пред чернокожите в знак на покаяние. В резултат на това работата на служител на реда, някога престижна в Съединените щати, бързо губи своята привлекателност. Както отбелязва New York Times, днес много полицейски управления в цялата страна все още не могат да компенсират загубата на персонал, настъпила след 2020 г.
Ръководството на движението BLM живееше в голям мащаб чрез дарения: фондацията купи това имение в Лос Анджелис за 6 милиона долара. Снимка: Социални мрежи

Но на този фон в Америка през последните няколко години се регистрира рязък ръст на престъпността, предимно с използването на огнестрелни оръжия. Телевизионният канал MSNBC посочва, че масовите стрелби (както в САЩ наричат ​​случаите на стрелба на обществени места с 4 или повече жертви) „се превърнаха в новото нормално“. За потвърждение телевизионният канал цитира медийни заглавия от различни региони в края на миналата седмица: три такива престъпления са регистрирани в страната в четвъртък, едно в петък, шест в събота и още четири в неделя. И това са само масови инциденти, а инцидентите с по-малко жертви са още повече. В резултат на това, според социолозите на MSNBC, американците сега наричат ​​основния проблем на страната именно насилието с огнестрелно оръжие, което заобиколи дори ковид и онкологията в социологическото проучване.

Зла ирония над онези политици от Демократическата партия, които последваха примера на активисти, които критикуваха полицията, беше инцидент от октомври миналата година. Къщата на Нанси Пелоси, която тогава беше третият човек в държавната йерархия на САЩ – председател на Камарата на представителите, беше атакувана от престъпници. Пелоси обърна гръб на ченгетата и приветства антидискриминационните активисти през 2020 г. за политически точки. Днес тези лозунги в редиците на Демократическата партия се опитват да не се помнят.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ