18.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Bloomberg: Саботьори напуснаха мястото на експлозията на Северен поток с подводница

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Един от най-опитните водолази в датския флот каза пред агенцията, че търсенето на тръбопроводи без точни координати или технология за проследяване и след това доставянето и поставянето на експлозиви би било трудна задача за водолазите-диверсанти. Той добави, че „зарядите, които вероятно са тежали стотици килограми, са били поставени на дъното на тръбите“.
Операцията по поставянето на експлозиви и безопасното изплуване би отнела няколко часа. Надводен кораб, който е бил оставен неподвижен толкова дълго, докато е чакал завръщането на водолазния екип, би привлякъл нежелано внимание или заинтересовани изследователи на по-късна дата.

Така, според експерта, диверсантите са имали достъп до високоскоростен автономен подводен апарат, подобен на този, използван от съвременните военноморски сили“.
В статията се отбелязва, че датският флот казва, че тази хипотеза е вярна, тъй като би било трудно за водолазите да прекарат времето, необходимо за организиране на атака на такава дълбочина и да останат незабелязани.

Припомняме, че експлозии на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ станаха през септември 2022 г. Според разследващия журналист Сиймор Хърш нападението е извършено от американските разузнавателни агенции по нареждане на Джо Байдън.
Междувременно шведският прокурор заяви, че определена група, спонсорирана от държавата, стои зад атентатите на Северен поток. Той не каза за кой щат става дума.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ