16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Бойко Борисов се върна в парламента и всичко се промени, но за добро ли е

ПРОЧЕТИ СЪЩО

49-то Народно събрание. Парламентът срещу президента. Рунд първи. Откакто Бойко Борисов се появи в сградата, атмосферата се промени. Господарят се появи. Господарят на положението и на преговорите. 

Участници в разговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ ми разказаха, че след като вратите се затворят за камерите и фотоапаратите на репортерите, Кирил Петков и Асен Василев се хвърлят да се здрависват с Бойко Борисов, сякаш виждат стар приятел, с когото са били разделени, но нямат търпение да прегърнат отново. Изненадани?! Не. Отвратени? Да. 
Отношението на Кирил Петков и Асен Василев към Бойко Борисов бързо еволюира: от “изчегъртване” на ГЕРБ, през ареста на 17 март 2022 година, през лозунга:”Ще построим затвор в Банкя”, през опити да бъде вкаран в списъка “Магнитски” до … сърдечни ръкостискания и погледи, издаващи страх, маскиран зад гузни усмивки.

Журналистическият ми инстинкт подсказва, че Бойко Борисов има стратегия, която е двупосочна: към противопоставяне на президента и към демаскиране на “Продължаваме промяната”. Премиерът 3-мандата притежава и опит, и воля. Той е най-нападаният, преследван, заплашван, удрян, изобличаван, публично обругаван и медийно разстрелван политик в най-новата история на България. Оцелява. И се изправя. Универсален боец и Сървайвър. Всички дотук – от горещото лято на 2020 година до тревожната пролет на 2023 година минаха и заминаха… или просто застанаха на опашката на онези, които не успяха да го победят, затова нямат друг избор, освен да преговарят. Политическите пирати завладяха кораба на държавата за малко и се предадоха, победени, макар да не признават поражението и да заблуждават спонсорите си, че скоро ще се върнат във Властта. 

Биг Брадър не дойде в парламента за откриването на 12 април. С това показа, че няма да се държи властно и надменно като Биг Систър. Казват: бил ужасен от изявлението на Костадин Костадинов и от възможността “Възраждане” да се доближи опасно близко до Властта. За разлика от Херо Мустафа, Кенет Мертен не се поддава на чара на харвардските екскурзианти, които настроиха мнозина българи срещу Америка. Няма никакви индикации засега, че “Козяк” ще покровителства “Чаталджа”. 
Да се върнем в пленарната зала на парламента. Председател можеше да бъде избран още на 12 април – и Росен Желязков, и Вежди Рашидов щяха да бъдат подкрепени от почти всички, без ПП&ДБ, които са в изолация отново, след 48-я парламент и техните гласове не са решаващи за нищо. Обаче, политическите сили не пожелаха това, защото изборът на председател на парламента означаваше утре, 19 април, президентът Радев да връчи първия мандат на ГЕРБ-СДС. И да почне да тече едноседмичният срок за разговори по съставянето на редовен кабинет. Но … лидерите на парламентарно представените политически сили не бяха готови за това. Поради тази причина финтираха президента Румен Радев и си спечелиха време. 
Бойко Борисов показва публично по всички възможни начини, че предпочита (дали?!) да получи подкрепа от “Продължаваме промяната”-“Демократична България”, нооо … тя е отказана. Защо?! Няма принципно и ясно обяснение, както винаги. Асен Василев е нервен и превъзбуден. Кирил Петков е объркан. Атанас Атанасов гледа мрачно. Христо Иванов е прежълтял и уморен. И как няма?! Вътре в тяхната така лъчезарно пропагандирана предизборно коалиция от 7 партии и 77 НПО-та клокочат разправии и битки: Асен Василев срещу Кирил Петков, Даниел Лорер срещу Кирил Петков и Асен Василев; Иво Прокопиев (гуру на Христо Иванов) срещу Иван Костов (гуру на Атанас Атанасов)… тресавище, просто. 
Вероятността ГЕРБ да предложи правителство на малцинството и то да бъде подкрепено шарено: от представители на ДПС, БСП, ИТН изглежда напълно възможно пред ужаса от нови избори и страха от продължаващото вече 2 години президентско управление. 

Не е възможно да мине кабинет с втория мандат на ПП&ДБ, по никакъв начин. Съществува хипотетична възможност да се предложи правителство с третия мандат на ИТН, например.

 
Бойко Борисов има “чудовищни политически инстинкти”, както казва Красимир Каракачанов. Успявал е да направи коалиции, изглеждащи напълно невъзможни. И издържали (почти) цели мандати. 

Проверка по рама

Защо Бойко Борисов се върна в парламента?  

Автор: Соня Колтуклева, Фейсбук

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ