Криминални

Борислав Колев издал съучастник в грабежа „Хемус”

Обвиненият за злоупотреби с пари за строежа на магистрала „Хемус“ Борислав Колев остава под домашен арест. Това реши Софийският апелативен съд по искането на Колев да бъде освободен под парична гаранция. Решението е окончателно.

Колев е участвал дейно в цялата схема – от комуникацията с фирми и счетоводство, до тегленето на пари, записа в мотивите съдебният състав.

Защитата му поиска по-лека мярка за неотклонение – парична гаранция в разумен размер. Като причина беше посочено, че Колев помага на разследването и дори е посочил човека, който е вземал парите, след като са били теглени от банката. Обвиняемият е разказал и за друг мъж, който е организатор в схемата – Георги Георгиев. Той го придружавал при тегленето на парите.

„Ако Борислав Колев не беше съдействал на разследването, то нямаше да има толкова събрани материали. Половината от папките с доказателства са събрани именно с негова помощ“, каза адвокатът му Христо Ботев. По думите му мъжът не може да работи и единствено съпругата му може да издържа семейството. Запорирани са всички негови сметки.

„Не разбирам къде е възможността да се укрия или да извърша друго престъпление. Като слушам прокуратурата, все едно гледаме различни мачове“, каза Борислав Колев пред съда.

Софийската градска прокуратура обвини 42-годишния Борислав Колев за пране на пари в началото на декември миналата година. Според обвинението, той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да им станат фиктивни управители.

Именно по сметките на тези юридически лица били преведени част от парите, предназначени за лот 5 от магистрала „Хемус“.

Впоследствие Колев придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми. Така, според прокуратурата, с 52 тегления от юни 2020 до септември миналата година мъжът получил над 53 милиона лева. Борислав Колев е единственият обвиняем по аферата „Хемус“.

Колев разкри днес в съда, че организатор на престъпната схема за точене на пари от магистралата е Георги Георгиев. Той е основно действащо по делото за данъчните престъпления на фирма „Агромах“.

През 2017 г. в офисите на “Агромах” имаше и акция на ГДБОП и Специализираната прокуратура, когато започна разследване за пране на пари от обществени поръчки. Беше иззет и сак с 1 милион евро.

На 6 лица са повдигнати обвинения, като основният обвиняем бе покойният вече Методи Бачев за пране на пари. Спецпрокуратурата разследва фирмите му за източване на ДДС. Строителната група “Агромах” е ощетила бюджета с 14 млн. лв.

При акция с ГДБОП и НАП е установено, че са ползвани буферни дружества и фалшиви документи. Специализираната прокуратура, ГДБОП и служители на НАП са извършили претърсвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София.

Разследва се дейността на “Агромах” и “Пътища Пловдив”, както и дъщерните им дружества. Според прокуратурата фирмите от групата са ползвали доставки от две буферни дружества, като през тези дружества са били предоставяни фалшиви документи и са укривали ДДС. Самите буферни дружества пък получавали от своя страна фалшиви документи за схемата от кухи фирми, регистрирани на социално слаби лица.

По сходен начин са присвоени и парите за магистрала „Хемус“. Борислав Колев е единственият обвиняем по делото.

Арестуваният за прането на парите, отпуснати за лот 5 на магистрала “Хемус”, е участник в схемата, но не е основното действащо лице и няма опасност да извърши друго престъпление. С тези мотиви съдия Вера Чочкова прати Борислав Колев под домашен арест в къщата му в село Бистрица.

Според показания на свидетели Колев е помагал на малоимотни хора да регистрират кухи фирми, по сметките на които са постъпили милионите, а след това с негова помощ са изтеглени на каса и отнесени с торби.

“Работя в частна фирма като организатор на строителство. Женен съм, с три деца”, разказа Борислав Колев в съда.

Според прокуратурата са разпитани 40 души, които Колев е уговарял да регистрират фирми на свое име и да подпишат пълномощни на други хора. Петте фирми се появяват през 2019 и 2020 г. Нямат техника, персонал и офиси. Въпреки това по сметките им постъпват милионите, които на следващия ден са изтеглени на каса от банката

Според свидетелите Борислав Колев е бил с тях, когато са ги теглили и са му ги давали лично. Много от подставените лица разказали също, че са сключвали фиктивни трудови договори с тези фирми, но не са работили. Някои от тях били и в чужбина по това време. Според прокуратурата и съда те са били наясно, че са “сламени” хора в чужда схема.

“Това е добре обмислена схема, част от която е бил Борислав Колев”, каза съдия Чочкова. Според нея обаче става дума за данъчни измами, а не за пране на пари, каквото е обвинението.

Криминално

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort