4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

БРАВО! АССГ поряза завода на Румен Вълка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Браво на Административен съд – София град (АССГ)! Магистратите отказаха на компанията на олигарха от ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански-Вълка – „Петрургия”, да задължи екоинспекцията незабавно да одобри проекта за изграждане на завод за каменна вата и инсинератор в павликенското с. Върбовка. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.
Обаче Темида е уважила иска на компанията и дава срок РИОСВ – Велико Търново, да не бави повече процедурата, а да се произнесе. Така директорката на екоинспекцията в Търново има месец да приключи със събирането на доказателства, необходими за окончателно становище.

Това означава, че в най-скоро време трябва да се насрочи нова дата за заседание на Експертния съвет, който отново за разгледа Доклада за оценка на въздействие върху околната среда (ДОВОС). На предишния съвет през януари 2022 г. се отложи вземането на решение по казуса.
Съдът обаче се произнесъл, че РИОСВ – Велико Търново, е в правото си да прецени дали да разреши, или не, строежа на мегазавода.

Съдът е уважил иска на „Петрургия” в частта да даде срок на РИОСВ да не бави процедурата повече, а да се произнесе. Инспекцията обаче е в пълното си право да прецени какво да реши.
Директорът й има месец срок, за да приключи със събирането на доказателства, необходими за произнасянето на решението. Това означава, че в този период трябва да се проведе и повторен екологичен Експертен съвет, който отново да разгледа Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) на бъдещия завод.

Проверка по рама

От хода на административната преписка става ясно, че в свое становище от 14 юли 2022 г. директорът на РЗИ посочва, че докладът на „Петрургия” следва да бъде допълнен и преработен по отношение на оценката на здравния риск и представената информация в ДОВОС от управителя на компанията е непълна и неточна. Освен това не доказва категорично, че няма риск за здравето на населението и не предлага ефективни мерки за намаляване на отрицателното въздействие.
Отрицателни становища са постъпили и от „ВиК Йовковци” ООД, АПИ, Министерството на околната среда и водите. А на 23 януари тази година директорът на регионалната Басейнова дирекция също е посочил, че предоставената информация е непълна по отношение на компонент „Води”.

Експерти твърдят, че водата, която ще е необходима за производството, ще усложни ситуацията в региона, който е безводен и немалко населени места са на воден режим.

Отделна, но много съществена част от възраженията срещу завода, който ще изгаря над 400 000 тона годишно боклуци, са тези на местното население. Проектът е съпътстван от множество протести срещу него, а гражданското сдружение „Ти решаваш” събра над 20 000 подписа против изграждането на завода.
И тъй като замърсяването ще е мащабно и в радиус 50 км, околните общини на Павликенската също бяха ангажирани и се включиха в протестната подписка. А през януари т. г. на среща по инициатива на „Ти решаваш” отношение в полза на гражданите взе и държавната власт. Тримата областни управители – на Велико Търново, Плевен и Ловеч, също се обявиха срещу изграждането на завода в павликенското село Върбовка.

Материалът БРАВО! АССГ поряза завода на Румен Вълка е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ