9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Броят на жертвите в Судан наближи 100

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В същото време Световната здравна организация по-рано съобщи за най-малко 83 загинали и над 1100 ранени. „От 13 април 83 души са били убити и 1126 са ранени в Хартум, Южен Кордофан, Северен Дарфур, Северна провинция и други региони“, каза СЗО. Както беше подчертано, най-ожесточените боеве се водят в Хартум. Трябва да се отбележи, че организацията включи в статистиката си загубите в сблъсъци, възникнали два дни преди началото на конфликта. В същото време СЗО не даде никакво обяснение за събитията, настъпили през този период.

Световната здравна организация изрази загриженост, че някои болници изчерпват необходимите лекарства и дарена кръв, за да помогнат на ранените.

Сблъсъците между армейските части на генерал Абдел Фатах ал Бурхан и паравоенните сили за бърза подкрепа на генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемедти, започнаха в събота, 15 април. Конфликтът беше предизвикан от разногласия относно интегрирането на Силите за бърза поддръжка във въоръжените сили. Това решение беше взето като част от прехода към гражданско управление за прекратяване на политическата и икономическа криза, причинена от военния преврат през 2021 г.

Бурхан и Хемедти се съгласиха в неделя, 16 април, за тричасова пауза във военните действия от 16:00 ч. местно време, за да извършат хуманитарна евакуация по предложение на ООН. След кратък период на относително затишие военните действия се подновяват. Тежки боеве се водят в района на международното летище в Хартум и военния щаб. Очевидци разказаха, че армията е нанесла въздушни удари по казармите и базите на силите за бързо реагиране и е успяла да унищожи повечето от съоръженията им. Ще отнеме няколко дни, за да победим напълно силите за бързо реагиране, според говорител на суданската армия.

Проверка по рама

Руското външно министерство изрази сериозна загриженост от драматичните събития. Руската страна призовава страните в конфликта да проявят политическа воля и сдържаност и да предприемат спешни стъпки за прекратяване на огъня. Всички разногласия могат да бъдат решени чрез преговори, подчертаха на площад „Смоленская“.

В неделя Египет предложи да посредничи и Африканският междуправителствен орган за развитие планира да изпрати президентите на Кения, Южен Судан и Джибути възможно най-скоро, за да помирят конфликтните судански фракции.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ