9.8 C
София
събота, април 13, 2024

БРУТАЛЕН ГРАБЕЖ: 1,5 млн. откраднати от фирмите на ГЕРБ за всеки километър магистрала

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Винаги се е крало по малко от магистралите, но тези информации за по 6 сантиметра липсващ асфалт направо ме разбиват. Това призна пред „Галерия“ дългогодишен участник по строителството на лотовете на „Хемус“ и още няколко ключови трасета у нас, заграбени все от фирми около ГЕРБ.

Той даде пример с познати му отсечки, при които стандартно се спестява по един сантиметър – както от самата настилка като дълбочина, така и от двете краища на платната. „Правено е редовно преди, но реално няма значение, а и няма как да те хванат за един сантиметър.

Лично не съм участвал в носенето на пари, но по информации на колеги са се „спестявали“ по 1-1,5 милиона лева от всеки километър магистрала.

Това беше преди голямото поскъпване на строителните материали

Проверка по рама

Трудно е да кажа, че при въпросните липсващи 6 сантиметра се е открадвало двойно или тройно, тъй като през годините цените се променяха няколко пъти, но явно кражбите са били огромни на цитираните участъци, призна източникът, пожелал анонимност по понятни причини.

Според „Галерия“ регионалният министър арх. Шишков нарушил дългогодишната омерта на своите предшественици да не вадят незаконни строежи или некачествени такива. Разкритията му продължиха със Северната скоростна тангента, една от гордостите на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Една трета от заложения по проект асфалт липсва, установи министърът, след като в негово присъствие бяха взети две проби от настилката, на които „икономиите“ се виждат и с просто око.

„Асфалтът трябва да е с дебелина 20 см, а това, което виждате в момента, е 14 см“, обясни министърът. Проба се взе и от едно от мостовите съоръжения, за да се изследва достатъчно здрава и надеждна ли е стоманената му конструкция.

Анализите се правят от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция „Пътна инфраструктура“. Резултати теса очаква да са готови до седмица.

Строителството на 17-километровата магистрална отсечка глътна 220 млн. лв. То бе финансирано по ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. На 30 декември 2015 г. тогавашният премиер Бойко Борисов победоносно обяви за готови първите 13 километра, а през април 2016 г. цялата Северна тангента бе пусната за експлоатация – два месеца предсрочно, което бе отчетено като голям успех.

Изпълнител на Северната тангента стана консорциум „ХПВС-ССТ“, в който участват: „Хидросгрой“ АД, „Пътни строежи Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой“ АД, „Пътстрой Бургас“ ЕООД и „Водстрой 98“ АД. Стойността на договора за проектиране и строителство беше 180 млн. лв. с ДДС.

Магазин за Акумулатори

Според Шишков последните 8-10 години при Бойко Борисов са период на строителство на магистрали без асфалт. „Хемус“ била шампион по липсващ материал – вместо 28 см някъде има 18 см, другаде – 21 см.

„Не мога да кажа колко пари са спестени по този начин. Наричам това строителна бутафория. На АМ „Марица“ при 30 см необходим асфалт са положени 23-24 см. Пак там има липса, която прави около 20%, Във всяка проверка се установява, че липсват слоеве асфалт.

Магистралите буквално се разпадат в момента, когато изтече гаранцията“, коментира министърът на регионалното развитие.

АПИ разкри, че ремонтите ще глътнат 500 млн. лв. от бюджета.

Николай Нанков отрече обвиненията и ги нарече „Приказки под Шишковия храст“. Партията на Борисов, твърди още „Галерия“, отдавна мрази служебния министър и в парламента използваше всеки втори брифинг, за да го атакува Нанков се оправда, че магистралите и големите пътища са се поддържали лошо последните две години, като е допуснат и свръхтрафик на тежки камиони.

Материалът БРУТАЛЕН ГРАБЕЖ: 1,5 млн. откраднати от фирмите на ГЕРБ за всеки километър магистрала е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ