4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

БСП потвърди Новините Днес: Корупция за 2,2 милиона в Министерството на труда, сигналът е в прокуратурата

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

БСП потвърди публикации на Новините Днес за ширеща се корупция в Министерството на труда и социалната политика на Лазар Лазаров. Заради „потенциални и неправомерни действия, които навяват за измама и корупция“ при министъра на труда в служебното правителство Лазар Лазаров БСП е сезирала прокуратурата.
Депутатът от левицата Георги Гьоков, който заемаше поста на Лазаров в кабинета „Петков“, обяви пред журналисти в Народното събрание, че поводът за сигнала до прокуратурата са купени от служебното правителство имоти (помещения) срещу близо 2.2 млн. лв. в Пловдив, Бургас и Габрово.

Те са по линия на проект „Развитие на социалната икономика“, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на Гьоков в страната има много пустеещи държавни и частни и имоти и купуването от частни собственици не е необходимо.
„Какво налага харченето на проектен ресурс и купуването на помещения, при положение че има подходящи и свободни държавна собственост в голяма част от градовете на страната? Отговорът е, че при държавните имоти няма комисиони“, каза депутатът от БСП. По думите му при процедурата за купуване на частни имоти има редица нарушения, сред които липса на методика, по която да се определя справедлива пазарна цена и липса на орган, който да направи оценка на офертите.

Новините Днес подава сигнал до ДАНС: Поискал ли е министър Лазар Лазаров 2,5 млн., за да потули кражби за 70 милиона?

„Купеният имот в Габрово за 529 600 лв. се е продавал от собственика дълго време през местна агенция за недвижими имоти за 168 000 евро, като в деня след решението на Министерския съвет цената в сайта на агенцията е променен в съответствие“, каза Гьоков.
Отговорът на Лазаров

Проверка по рама

На последвал брифинг в социалното министерство Лазар Лазаров поздрави БСП за нетолерантността към проявите на корупция. Заяви, че от покупката на тези имоти са спестени 2.2 млн., като са изразходвани 3.18 млн. лева, а основният мотив бил ефективно изразходване на обществения ресурс.
„Сигналът, който се твърди, че е внесен в прокуратурата е по отношение на проекта „Развитие на социалната икономика“, е одобрен от предходното правителство. Тогава министър е Георги Гьоков. Проектът е одобрен от Министерски съвет и тогава е внесен начинът на реализация. Това включва и купуването на имоти за създаване на инфраструктура на социалните предприятия.

Ако Гьоков е бил против реализиране на проекта чрез закупуване на имоти, е имал всички инструменти да реагира към онзи момент, преди одобряването на евросредствата. Очевидно не е реагирал. Той е могъл да предприеме действия за осигуряване на държавни и общински помещения за реализирането на този проект“, заяви Лазаров, цитиран от „Нова телевизия“.

По думите му Георги Гьоков има контакти с местните власти, но не е използвал и тази възможност.
След публикация на Новините Днес: ДАНС рови за корупция около министър Лазар Лазаров (ПЪРВА ЧАСТ)

„Проектът предвижда създаването на 6 регионални фокус-точки за стимулиране и развитие на предприятията на социалната икономика. Те ще се разположат в шест областни центъра с оглед на необходимата налична инфраструктура и социални предприятия. Този проект е особено важен не само за социалните предприятия за заетост на хора с увреждания и в уязвимо положение, но е насочен и към други проекти, като условие за получаване на второто плащане към страната по Плана за възстановяване и устойчивост“, разкри Лазаров.

Според него срокът за реализация е бил краят на 2022 г.

Магазин за Акумулатори

Новините Днес до ДАНС: Заговорници от Агенцията по заетостта бистрят схеми за милиони на тайна среща в Боровец с мъжа на Весела Лечева (СНИМКИ)

„В момента, в който аз и моят екип дойдохме в министерството, не бяха предприети действия за неговото изпълнение. С това се поставя под риск второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. Ние незабавно стартирахме дейностите по изпълнение на вече одобрения проект. Ние не сме поставяли допълнителни изисквания.
Всяко действие по проекта се съгласува с фонд в Министерството на финансите. Няма самоволно действие от моя страна. Обърнахме се към областните управители за предоставяне на държавни имоти, не ни бяха предоставени.

Само в Новините Днес: „Калинка” за пенсия прецака синдикати и работодатели (СНИМКИ)

Обърнахме се и към кметовете за предоставяне на общински сгради, отново не получихме такива. Не търсим какви да е помещения, няма нужда от голям ресурс. Търсим точно определени помещения, които имат възможност както да оказват подкрепа на социалните предприемачи, така и да имат възможност да осъществят постоянна експозиционна площ“, посочи той.

СКАНДАЛ в Новините Днес: Агенцията по заетостта ударена от хакер през компютъра на регионален шеф

Лазаров уточни, че са получени 35 оферти от агенции за недвижими имоти.
„От тях 22 не отговаряха на изискванията на площ, достъпност и други елементи. На тази база бяха оценени 13 оферти. Обърнахме се към независим оценител за пазарна оценка. Имаше офертирали фирми, които не приеха пазарната оферта, затова продължихме разговора с останалите“, обясни министърът. Увери, че процесът е напълно прозрачен, а националният интерес е осигурен.

Материалът БСП потвърди Новините Днес: Корупция за 2,2 милиона в Министерството на труда, сигналът е в прокуратурата е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ