България

Бухалка ли ще е БГ вариантът на закона „Магнитски”?

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Подготвя се български вариант на закона „Магнитски“, който ще бъде под ръководството на вицепремиера и финансов министър Асен Василев.

„Имаме работна група, която работи по текстовете на този закон. Целта му е да създаде адекватни мерки, които да помогнат за финансовата и икономическа сигурност на страната.

Трябва много добре да се намери баланс с Конституцията и европейското законодателство“. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев в сутрешния блок на телевизия „България он ер“.

Той е категоричен, че включването на лице в списъка и предприемането на мерки спрямо него ще се случва след решение на съда.

„Трябва да предвидим надлежен механизъм за преразглеждане на определените мерки по отношение на лицата и за възможност след съдебен контрол да бъдат ограничавани мерките към тях.

Това ще е в защита на държавата и лицата, срещу които има предприети международни мерки.

Няма да е „бухалка“. Към момента законопроектът, който циркулира в пространството, не може да бъде подкрепен от нас. Работим за истинско и допълнително обществено обсъждане“, обясни още Борислав Ганчев.

По думите му разработването на закона е част от антикорупционния пакет, разписан в коалиционното споразумение. Зам.-министърът на правосъдието се надява скоро текстовете да са готови за обществено обсъждане.

По повод подготвените от Министерството на правосъдието промени в Търговския закон, които засягат несъстоятелността на фирмите, Ганчев коментира: „Имаме среща с бизнеса, на която искаме да видим тяхната реакция по предлаганите промени. Имаме нужда от подобряване на правната рамка на несъстоятелността и нейното забързване.

Това е част от условията за приемане в Еврозоната и наш ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост.

Промените целят да изчистят производството по несъстоятелност, да направят по-добра бизнес среда и да дадат възможност на фирмите и предприемачите да се стабилизират – да се даде втори шанс“.

Материалът <strong>Бухалка ли ще е БГ вариантът на закона „Магнитски”?</strong> е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort