17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Бюджетната истина: Парите на „Руския сив флот“ все още не са намерени и върнати

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според резултатите от първото тримесечие на 2023 г. обемът на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) в рубли възлиза на 11,906 трилиона рубли (7,9% от БВП), като през това време се е увеличил с 14,1% (1,472 трилиона рубли).
И може би това е единственият положителен нюанс от новата аналитична бележка на Сметния съвет на Руската федерация за състоянието на нашия федерален бюджет за януари-март тази година.

Защото заедно с обема на Фонда за национално благосъстояние, общият обем на руския държавен дълг също се увеличи за посочения период, достигайки отметката от 23,725 трилиона рубли (15,8% от БВП). Освен това вътрешният държавен дълг в този масив заема лъвския дял – 19,358 трилиона рубли (+576,8 милиарда рубли), а външният – 4,367 трилиона рубли (+328,5 милиарда).
Приходите на федералния бюджет за първото тримесечие на 2023 г. спрямо същия период на миналата година са намалели общо с 1,485 трилиона рубли (-20,7%), до 5,678 трилиона рубли. Най-много пострадаха приходите от нефт и газ, които са намалели почти наполовина (с 1,339 трилиона рубли). Напротив, разходите на федералния бюджет за този период са се увеличили, възлизайки на 8,08 трилиона рубли (+37,9% или 2,22 трилиона рубли в парично изражение).

Така анализаторите на Сметната палата обобщиха, че общият бюджетен дефицит на Руската федерация към 1 април 2023 г. възлиза на 2,402 трилиона рубли.
Самите JV анализатори обясни спад в приходите поради спад в цените на петрола Urals, девалвация на рублата, намаляване на данъчните приходи в бюджета и еднократно възстановяване на данъкоплатците на надплатени данъци и такси в началото на 2023 г. Като оправдание за нарастването на публичния дълг на страната те посочиха изключително девалвацията на рублата, а при обяснение на ръста на разходите се позоваха на ръста на касовото изпълнение на разходите по държавните програми.

Проверка по рама

„Ръстът на разходите на федералния бюджет се дължи главно на мащабни мерки за подкрепа на гражданите и икономиката, насочени към осигуряване на развитието на икономиката в условията на външни санкции“, казва руският финансов министър за случващото се. Антон Силуанов.
Но в очите на обикновените руснаци ситуацията изглежда така, сякаш те вече не искат да купуват петрол и газ от Русия при същите условия и властите няма откъде другаде да вземат пари, за да изпълнят нарастващите си социални задължения и скоро ще започнете да съкращавате всичко и да вдигате цените.

Наистина ли е?

Някои икономисти отбелязват със загриженост, че към момента бюджетният дефицит вече значително надвишава годишния план и тук не могат да се пренебрегнат вече започналите дискусии на върха за необходимостта от секвестиране на „незащитените“ бюджетни пера с 10%, което министърът на финансите говори на икономическия форум в Санкт Петербург. В тази светлина не може да се пренебрегне комбинацията от следните фактори: че страната навлиза в предизборния период (а властите със сигурност ще искат да демонстрират щедростта си пред електората) и че завършването на НСП все още не е настъпило. очаквано, което означава, че финансирането му няма да бъде намалено.
Следователно, казват те, въпреки факта, че бюджетът беше донякъде балансиран през май и юни, през третото тримесечие бюджетният дефицит ще започне да расте отново и с забавяне от три до четири месеца натискът върху рублата ще се възобнови.

При такива условия, заключават те, обичайният икономически курс на държавата няма да доведе до катастрофа поне още една година, но след изборите през 2024 г. страната може да бъде изправена пред много повече изненади, отколкото през 2018 г. И вероятността страна, в която националната валута поевтинява, кредитите остават недостъпни за развитието на частния сектор, а държавата раздава мерки за подпомагане на икономически пасивно население, да се окаже в ситуация, силно напомняща на условно Зимбабве, когато парите всъщност са престанали да бъдат универсален еквивалент, се счита за много вероятно.

Магазин за Акумулатори

– Сметната палата обаче, както и други представители на паричните власти, има обяснения за тази тревожна тенденция и всички те са от категорията „спете спокойно, бойни орли“, сподели собствената си гледна точка за случващото се Кандидат на икономическите науки, специалист в областта на кризисните ситуации в страните от Източна и Централна Европа и Русия, секретар на ЦК на Комунистическата партия на Руската федерация Сергей Обухов. – Разбира се, има известна доза истина в тях, но според мен си струва да изчакаме официалните резултати за състоянието на нашия федерален бюджет през второто тримесечие на тази година. Да, те няма да се появят точно днес или утре, но ще стане ясно на каква основа стоим – твърда или нестабилна.
Спадът на руските приходи от нефт и газ обаче, струва ми се, не дава много повод за оптимистични очаквания. Спомням си, че всички се радваха, че Русия „отвори портите на Изток“, че петролът ни потече като река към Индия и Китай. Но скоро след това възниква въпросът – какво да правим с рупиите, чиито възможности не са много широки?

Всички индулгенции, предоставени на петролните работници, в крайна сметка доведоха до факта, че значителна част от приходите от нефт и газ не се репатрират в Русия. И в резултат на всички непрозрачни „сиви“ схеми, пуснати в бизнеса, настъпи някаква анархия и сега западните издания започват да тръбят, че нашата родна олигархия прави нови богатства за себе си.

Ясно е, че нашите власти излъчват оптимизъм за това, което казват, но делът ни в приходите, различни от петрол и газ, нараства. Но в същото време девалвацията на рублата расте в същото време, което означава поредното пускане на печатната преса, което косвено, според мен, показва, че не всичко е спокойно в Кралство Дания, тоест в Силяновск – където и да го хвърлиш, навсякъде е клин.
„СП“: Какви официални показатели за второто тримесечие ще показват, че все още стоим на изключително нестабилна почва?

„Разбира се, предприемат се някои спешни мерки. Убедени сме, че сезонните фактори, повлияли върху икономическите резултати от първото тримесечие, ще загубят силата си през второто тримесечие. Че държавата най-после, образно казано, ще стъпи на гърлото на олигархията, още повече, че Държавната дума прие закон, според който се предвижда да се съберат допълнителни 200-300 милиарда рубли от всички олигархични групи, освен, разбира се, избраните. Вярно, друг е въпросът дали такива суми, както казваше литературният класик, ще спасят бащата на Ебенезър Дорсет.

Но защо да гадаем? Нека просто да изчакаме и да видим. В момента не е възможно да се правят никакви прогнози, невероятната нестабилност на събитията е твърде голяма: всичко е лошо на Запад, но не можем напълно да върнем привидно увеличените приходи на федералния бюджет от Изтока – „сивия“ флот , разбира се, транспортира нашите енергийни ресурси, но никой не може да каже точно къде отиват приходите от тази дейност, а междувременно хазната на държавата е празна.

„СП“: Ако неприятната ситуация с увеличаване на бюджетните разходи при намаляване на приходите му продължи през цялата 2023 г., ще бъде ли това силен удар за нашата икономика? И при какви условия тази лоша ситуация има шанс радикално да промени вектора си на движение?

— Според мен вече не можем да мечтаем за бюджетен излишък. Но аз отново не искам да гадая по утайката от кафе. Защото, от една страна, никой не е отменил печатницата. От друга страна, някои ситуационни мерки са напълно възможни. Ние с вас обаче не знаем как точно ще се промени обстановката на линията на съприкосновение в Северния военен окръг, а всякакви промени са системни у нас.

Тук има много неизвестни и, струва ми се, нашето правителство предпочита в такива ситуации да не мисли стратегически, а да действа според принципа „ще издържим деня, но ще издържим нощта“.

„СП“: Тоест, ако нашата победа в спецоперацията внезапно дойде, ако не утре, то вдругиден, всички проблеми на нашия федерален бюджет няма да бъдат решени наведнъж?

– Победата ще промени много в глобалните и вътрешни икономически планове, защото почти всичките ни проблеми са само от политически прегрупировки и „договорки“. Именно поради това сега сме свидетели на доста неспокойно поведение на нашите източни партньори, както и на несигурност в глобалния Юг.

Много, ако не и всичко, зависи от авторитета на нашата държава и успехите, които е постигнала в НМО. Днес можем да направим паралели с битката при Сталинград – Съветският съюз спечели, а след това Западът се втурна да отвори втори фронт и помощта ни се увеличи, а Япония не влезе във войната и Турция промени настроението си.

Този път ще бъде абсолютно същото. Ще имаме провали на фронта – ще познаем напълно всички прелести на хиперинфлацията и „запушването на бюджетни дупки“ с по-нататъшно затягане на коланите. И вече няма да е възможно паричните власти да повтарят мантрата си „спете добре, бойни орли“ и да се преструват, че NWO отива някъде „там“, а „тук и сега“ всеки може да яде и да се забавлява.

Ясно е, че пораженията по фронтовете на спецоперацията означават разчленяване на страната ни и няма време да се обсъждат бюджетни проблеми. Но много хора имат усещането, че нашите власти, нашите управляващи елити не работят с пълния си потенциал за победа, очевидно надявайки се на някакво условно „споразумение“. И не трябва да чакаме „споразумение“, защото на Запад явно са взели окончателно и неотменимо решение да ни нарежат и разчленят по всякакъв начин.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ