26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Червени игри: Протеже на Емилия Масларова върти хотели, ощипа ДФЗ с 334 000 лева

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Младата надежда на БСП Пенко Петканин, известен най-вече като протеже на шармантната социалистка Емилия Масларова, е устроен на държавна работа до 2028 г. Тази услуга е направена на миловидния младеж от последния служебен кабинет на президента Румен Радев, като земеделският служебен министър Явор Гечев го е назначил за изпълнителен директор и член на директорския борд на държавната фирма „Врана”.

Самата компания, която носи името на двореца край София, се прочу миналата година, защото правителството на Кирил Петков искаше да й прехвърли над 1 млрд. лева за покупка на зърно. Сделката обаче така и не се осъществи. Самата ; „Врана” има един кокошарник и няколко декара земя, общо взето, управлява земи на някогашното УБО край царския дворец.

Пенко ще взема добра заплата, въпреки че цялата фирма има само 8 работници, защото и дейността й е семпла – основно отглежда кокошки и отдава под наем земите.

Друг е въпросът, че повечето наематели забравят да си плащат наемите, показват данни от финансовия отчет. Пак там четем, че търговията с кокошки носи само загуби, фирмата, нищо че е само с 8 работници, има директорски борд от 3-ма души, плюс изпълнителен директор.

Проверка по рама

При това изобилие от началници, да подчертаем – разходите за заплати са впечатляващи – 600 хил. лева на година, като едва ли тези пари в голямата си част стигат до пазачите и гледачите на кокошки в птицефермата. Разбивката във финансовите отчети показва, че 330 хил. лева от тях са в графата „разходи за организация”.

Счетоводители обясняват, че така се описват заплатите на ръководството. Иначе казано, Пенко и колегите му от борда си делят тези пари, докато си клатят краката.

Като шеф Пенко няма да е затрупан от работа и може спокойно да си действа по частния бизнес – социалистът има няколко туристически фирми. Една от тях – „Релакс пропърти груп“, има хотел в Трявна.

Далеч по-интересна е обаче фирмата му „Огняново Спа Ризорт 2012 – Ленко Петканин“.

През 2019 г. любимецът на Емилия Масларова се оказва сред главните герои в скандала „къщи за тъщи”. Така бяха наречени уж туристически обекти, построени от близки до властта с европейски пари, отпуснати от фонд „Земеделие“. По тази линия Ленко Петканин усвоил 334 хил. лева, за да вдигне „къща за гости за развитие на интегриран селски туризъм, кафе-аперитив и спа център“.

Частният хотел на младия социалист е в курорта Огняново.

Магазин за Акумулатори

При проверка на фонд „Земеделие“ се оказва, че къщата за гости на Ленко нито има предварително обявения персонал, нито е приела достатъчно туристи, за да се оправдаят парите пред Брюксел.

Затова фирмата му трябва да върне субсидията, но това не е сторено и до момента, каквато е обичайната практика заради прословутото бездействие на нашите институции.

За негова беда кариерата му в БСП умря през февруари 2023-а, когато на 50-ия конгрес на социалистите бе изключен заедно с опоненти на Корнелия като Светлана Шаренкова, Варели Жаблянов, Ана Пиринска и т.н.

Само седмица по-късно сръчният Ленко яхна държавната фирма „Врана“.

Материалът Червени игри: Протеже на Емилия Масларова върти хотели, ощипа ДФЗ с 334 000 лева е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ