22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Червеното месо може да увеличи риска от диабет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Замяната на червеното месо с източници на растителни протеини като ядки и зеленчуци може да намали риска от развитие на диабет тип 2, установи ново проучване. Учените са открили, че яденето на две порции червено месо на седмица може да доведе до повишен риск от развитие на заболяването, като този риск нараства с увеличаване на консумацията.

Резултатите от проучването бяха публикувани миналата седмица в American Journal of Clinical Nutrition.

„Нашите резултати силно подкрепят диетичните насоки, които препоръчват ограничаване на приема на червено месо, включително преработено и непреработено“, посочва авторът на изследването д-р Сяо Гу, постдокторант в  Харвардския университет.

Учените са анализирали данни на над 200 000 души за 36 години. През това време повече от 22 000 от участниците са развили диабет тип 2.

Всяка дневна порция преработено червено месо повишава риска от развитие на диабет тип 2 с 46%, а всяка дневна порция непреработено червено месо – с 24%.

Алтернативи на растителна основа

Проверка по рама

Учените от Харвардския университет уточняват, че преминаването към растителни източници на протеини като ядки и бобови растения е свързано с 30% намаление на риска от развитие на диабет тип 2. Установено е също, че замяната на червеното месо с млечни продукти намалява риска от развитие на заболяването.

„Предвид нашите резултати и предишната работа на други колеги ограничаването на консумацията на червено месо до около една порция на седмица би било разумно за хората, които искат да оптимизират своето здраве и благополучие“, казва авторът на изследването Уолтър Уилет.

Точната роля на червеното месо е трудно да се определи без повече изследвания, но една от хипотезите е, че наличието на нитрати и нитрити в преработеното червено месо оказват негативен ефект върху панкреаса, органът, който произвежда инсулин.

Яденето на червено месо се свързва не само с диабет тип 2, но и с други заболявания. Метаанализ, публикуван през 2015 г., установява, че една порция червено месо на ден може да увеличи риска от смърт от сърдечносъдови заболявания с 19%.

Тъй като червеното месо е и с високо съдържание на наситени мазнини, то може да повиши нивата на холестерола в кръвта и да доведе до натрупването му в стените на артериите. Учените са установили също и връзка между консумацията на червено месо и повишения риск от колоректален рак и карцином на дебелото черво.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ